"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

30 юни 2020

Aферите на поп Силвестър Янакиев (Ало, миндилите от Карандила!!)


Tози систематизиран текст по дългогодишните ми наблюдения върху дейността и поведението на свещ. Силвестър Янакиев поиска да напиша мой влиятелен приятел. За какво му е текста, не знам, но подозирам и ако съм прав, изпадам предварително във възторг от очаквания ефект

Свещеникът поп Силвестър Янакиев от Сливен и брат на друг свещеник, служещ в същия град - Евгени Янакиев, е най-големият манипулатор и интригант, който съм срещал през не краткия си вече живот. Силата му в това е съизмерима с тази на общия ни приятел (за мене вече бивш) поп Георги Фотакиев от Варна. Затова и съвсем не е случайно, че срещнат ли се двамата, гледат се в очите като влюбени лисугери и не изпускат възможност да се дават един-другиго за пример и подражание. Те, разбира се, говорят за споделения си пример в категории като честност, свещена ревност, дръзновение духовно, но това е само в техните очи, а отстрани е видно, че иде реч за взаимно подражание в лицемерие, подлост, лъжливост и безскрупулност. Те не са обикновени подлеци, а подлеци, които с прекомерна артистичност се стремят да изглеждат на светци.

Едно движение, познато от приложната психология, владее Силвестър до съвършенство. Това е т. нар. движение "прелъстяване", което е отличителна черта впрочем за неговия ромски етнически произход. Той го прилага там, където среща равностоен противник. Напипвайки неговите личностни дефицити или комплекси, Силвестър (с кръщелно име Станимир) по измамен начин го подвежда да се идентифицира с него, за да му стане симпатичен, за да го употреби в постигането на целите си. Ако си суетен, Силвестър го напипва това и демонстрира, в умерена степен, суетност. Изживяваш ли се като "мъжкар", Силвестър играе мъжкар като тебе. А споделеното славолюбие му е стихията, особено като се има предвид, че на практика няма с какво и как сам да блести нито като външност, нито като способности, нито като харизма лична, като говорим за липса на истинска харизма именно в тоя човек, а не за бликащия от него инак изобилно "бай-ганьовски еффелък". Затова ще видите Силвестър често обкръжен и обожаван от посредствени, слабокултурни и зле образовани хора (като него), докато тези, носещи истинска интелектуална и лична стойност, го гледат с насмешка или се отвращават от него, съвсем подобно като от приятеля му, когото споменахме преди малко. Пред по-силните Силвестър е сервилен, преекспонирано угоден, а с по-слаби е същински арогантен тиранин и садист. В много краен случай се изживява и като жертва. 

Това е типичен български милиционер (при това буквално), който е сменил фурашката с килимявка (пак буквално) и това го е направил, според мен, не в опит (макар неуспешен) за покаяние и личностно преображение, а защото е усетил, че в БПЦ-БП възможностите за корупция и злоупотреба са по-големи и безконтролни даже, отколкото в полицията ни. Защото е надушил склонността към психическа слабост у религиозните хора, съчетана с чувствителност и неувереност, както и че каквото и да струва, в полицията няма как да стане повече от това, за което е учил - старшина, докато в Църквата може с номерата си да се качи върху главата на цяла епархия (а както преди време се бе пробвал - и на цяла патриаршия). В едно отношение брат му поп Евгени е много по-опасен от него, защото в простотата си е убедителен. Евгени не се изживява като артистичен гений. Той има само една роля - на "светец", но е не по-малко алчен и славолюбив от брат си и често cа заедно в интригите, както ще видим след малко.

Нека онагледим описваното взаимодействие на двамата братя роми, свещеници и политикантстващи в църковните среди български националисти и флагмани на консерватизма с пример. 

По време на изборите за митрополит във Варна, след убийството на дядo Кирил, на цялата БПЦ-БП стана ясно, че Силвестър, заедно със споменатия негов "свещен" приятел от Варна, е обикалял Варненска и Великопреславска епархия, за да агитира и подкупва избирателите в полза на Велички епископ Сионий, сегашен Троянски (а вече и Бачковски) игумен. В тоя същия момент, по разказа пред мен от първо лице на тогавашния викариен епископ на Сливенски митрополит Йоаникий епископ Игнатий Проватски - Карагьозов, поп Евгений алармира епископа, че Силвестър се занимава точно с това. С характерната си безразсъдна ревност за вярата еп. Игнатий получава уверение от Евгени, че ще свидетелства срещу брата си, ако той повдигне срещу него епархийски съд за симония. На предварителното изслушване пред дядо Йоаникий обаче Евгени, гледайки епископа си Игнатий в очите, отрича да му е споделял подобно нещо. 

Според споделеното безхитростно обяснение на еп. Игнатий пред мене, Евгени се е смилил в последния момент над брата си. А според мене това е събратска мангалска клопка да дискредитират и в друго пречещия им честен епископ. След случая с проваленото църковно дело започват заплахи по телефона анонимни срещу детето-дядо и мой близък приятел епископ Игнатий Проватски, човек спечелил си уважението и респекта на цялата Руска Патриаршия като наш свещеник в Москва за времето на Патриарх Алексей Втори, но "разбил главата си" в хитростта на двама сливенски цигани, обясняващи своята мургавина с "македонски произход". Започват заплахи за живота и срещу кръвния му баща. 

Владика Игнатий тогава напусна епархията.

* * *

Силвестър всинца и всячески се опитва да убеди, че е вярно "куче-пазач" на "авторитета и интересите" на Сливенски митрополит Йоаникий, заради което дядо Йоаникий често търпи негативите в обществено-църковното мнение за себе си, което го припознава като стоящ зад изстъпленията (и престъпленията) на попа си. Но това не е така. Oт общ приятел знам, че Силвестър в тесен кръг се подиграва на Йоаникий - как говори, как се държи, как постоянно мие ръцете си. Последното Силвестър се стреми да представи като обсесивно-компулсивно разстройство. А всъщност мои приятели и близки на митрополита на Сливен твърдят, че не е. Просто Йоаникий е архиерей "стара школа", стремящ се да поддържа някои монашески навици (освен стриктното постене безкомпромисно, с което е известен). От своя собствен духовен старец и наставник от времето в манастира Йоаникий има послушание да мие дланите си след всяко докосване на свещен предмет или книга. Но това е идеален повод за Силвестър да го унижава зад гърба му, като представя тая практика не в истинската й светлина, а като приумица на умопобъркан невротик. В самия по- преди описан случай - с противоуставните и неморални разходки на Силвестър из Варна и Варненско пред разказали ми свидетели сам Силвестър проявява лично арогантността си към митрополита. Научавайки, че е във Варна от него самия по телефона по време на онези избори, Йоаникий му нарежда: "Прибирай се в Сливен!", на което Силвестър отвръща рязко "Няма, имам тука работа!"

Днес Силвестър отново е с "праведна кауза" - да разобличи в некомпетентност и даже в престъпно мислене дългогодишния секретар на Сливенска митрополия Вълкан Янев... Преди всичко останало, искам да предупредя Сливенския клир да внимават. Анализирал съм и наблюдавал Силвестър с години. Такива дръзки инициативи той не предприема нивга, без да е подсигурен от влиятелните си приятели по върховете на БПЦ и във властта. Така предизвиканата от хулиганщината му смърт от страх (инфаркт и инсулт едновременно) на престарял архимандрит в Троянския манастир преди години, достатъчно публична, не доведе до никакво съдебно дирене за прекия участник в това (заедно с приятелите си) Силвестър - помните ли? Така че, ако сега именно Силвестър тъй смело застава срещу един от най-влиятелните хора в митрополията им Вълкан Янев, да се оглеждат в тая мътилка в БПЦ и новите патриаршески избори, подготвяни и чакани от мнозина, да внимават да не стане тъй, че дядо Йоаникий за резил, на преклонна възраст, "да бъде пратен да лови речни миди", подобно дядо Кирил черноморски през 2012-а година! Да не дава Господ!! Може многократно да е повтарял и показвал Йоаникий, че не желае бяло патриаршеско було, но това малко ще трогне страхуващите се от авторитета му днес като старец нови претенденти. Познавайки новото поколение български митрополити, подчертавам очевидното - това не са духовници, нито имат задръжки, ами са мутри в расо! А да припомням ли нещо, отдавна писано тук от лични и преки впечатления?! Йоаникий Сливенски (заедно с Гавриил Ловчански) е особено силно ненавиждан от змеевидната триглава силна ос днес - педерасткия триумвират: Никанор Гигински, Поликaрп Белоградчишки и един... Ангел Младенов, която стои и зад интригите на блог "Доксология".

По-късно пак ще се върнем на случката в Троянската света обител.

Сега Силвестър вдига вой за имоти от около стохиляди в лева и за пропуснати имагинерни ползи от милиони от държавните субсидии, заради Вълкан... При това става дума за имоти, които не са били църковни, наскоро реституирани на църквата земи. Силвестър обвинява Янев, задето не е усвоен целия размер... А изпуска винаги да споменава подарените от приятеля му Николайчо Пловдивски в пъти повече църковни имоти на олигарха Георги Гергов. Що?  

A преди години Сливенска митрополия потъна с около 2 000 000 в КТБ. Но срещу това Силвестър нема ни позиция, ни интерес за него. Буквално месеци преди фалита на банка КТБ счетоводителката на митрополията, самоволно и без санкция на митрополита или на епархийския съвет, по не много ясни причини (предлогът бил по-висока лихва) прехвърля всички пари на митрополията от други банки изцяло в КТБ. Но Силвестър тогава не се заинтригува от случката. Не потърси "дълбоки вирове" и многоходови комбинации, както сега с Вълкан Янев, макар че, мнозина ме информираха, че тая счетоводителка е съпруга на средно-висок кадър от бившата ДС (сега ДАНС) свещеник в Сливен, а знаем, че именно ДАНС на Делян Пеевски срути и обра КТБ... 

Силвестър мълча и когато покриваха собствените му "неизлизащи ревизии" на храма му от митрополията

И така, хайде сега накрая на разходка в Троянския Балкан... Тогава Силвестър поведе един псевдонационалистически сбирток от политически маргинали, държащи се като футболна агитка, за да чистели Троянския манастир от хомосексуалисти по времето на игуменството там на еп. Григорий Браницки, сегашен Врачански митрополит. Причината - инсценирани видео-записи по скайп, в които един тридесетинагодишен йеромонах разказва мръсни вицове за архим. Августин (споменатия старец, починал вследствие тормоза на циганин Силвестър и водените от него радикални български... националисти) И най-интересно - обект на атаката директна не беше въпросният йеромонах, показвал хуя си пред скайп-камерата, ами Августин! Защо??  

Изкарах тогава  информация за фирмата на Силвестър (в качеството му на Станимир Янакиев) "Nove Sole", занимаваща се с внос на артикули за манастирски и черковни магазини от Йерусалим и от Атон. И това не е единствено противоуставното в живота на поп Силвестър (и противоканонично). Той, който сега говори за устав на Църквата и канони против Янев, не само има търговска фирма против устав и канони, но и държи кафенето на уличката до храма си "Света София" в Сливен! Силвестър, по разкази на част от братството лично пред мен, е поискал неговата фирма да снабдява магазина (канаския) на един от най-големите ни и посещавани манастири в Троян. На това се е противопоставил старецът Августин най-вече... Случайна ли е, според вас, последвалата инсценировка със скайп-разговорите, довела до атака главно и най-вече не срещу друг, а срещу архим. Августин?... Ако това ви се чини "уйдурма", нека ви напомня, че по същото време и със същите мотиви братът на Силвестър Евгени започна акция срещу другия ни голям манастир - Рилския. Обвинявайки епископа му игумен Евлогий в същото именно, в каквото Силвестър Августин - в педерастия, подкрепян от личният приятел на Пловдивски митрополит Николай Мартин Карбовски медийно... Но за разлика от Троян, в Рила братството бе единно и публично разобличи атаката на Сливенския поп срещу игумена си като мотивирана именно от отказа на дядо Евлогий да допусне фирмата на поповете в канаскията... И атаката срещу Рилския манастир на братята цигани в расо от Сливен секна...

Ало, Сливен! Не изпускайте и още нещо. Смъртта на Августин и свободните разходки с "мисии" из епархиите ни на Силвестър останa не само ненаказана, но и незабелязана от властите. Защото тука фирма "Nove Sole" е само един детайл - то е "почерпката" за тоя духовен върколак Силвестър. В Троянския манастир трябваше да бъде въведен Сионий и това стана чрез Силвестър и бандитите му с обезпечение за безнаказаност от митрополитите на Бойко и на Пеевски Антоний и Николай. Силвестър, без техните гаранции, не би се осмелил да рискува толкова, да играе тъй наедро "за банката"... Сионий трябваше да бъде частично овъзмезден за услугата да изстреля в църковната кариера Антоний. Надяваше се Антоний да се превърне за него в ракета-носител, та да стане сам митрополит също, но не се случи, а бе останал да гние като прост викариен епископ на бедната Видинска епархия за времето на митр. Дометиaн. И с тоя комплот си получи донейде дължимото - тогава Троянския манастир, а днес и Бачковския... 

Пазете Йоаникий, за едра хапка е отворил уж уста върколакът Силвестър (едра за него - за други дребна и незначителна: Вълкан Янев), да не дойде обаче "захапката" и "отхапката" от другаде! Докато се чудите кой от двата ви кaлпави крака - Силвестър или Вълкан е по-калпав и виновен, някой "централно и неочаквано" да ви отхапе направо главата!

Да не стане нещо с дядо ви, а после Силвестър, по обичайния си подъл начин, да го стовари чрез медиите на Вълкан Янев, уж задето е бил пред разобличение?!

* * *

Не, не харесвам митр. Йоаникий, но сред днешните "нови митрополити" това страхливо старо магаре (познавам го и лично) е като цвете в тръни и светец сред дяволи!

56 коментара:

  1. Ето,тука те харесах! Защото,въпросния направи същото и в Басарбовския манастир,но там,за да се спре са му дали една добра сума от 10000 лв. Така,че за тези двамата си много прав! Не,че Вълкан е цвете! Но преди години,когато правеха кампанията срещу врачките,изказванията им по телевизията не бяха,като на духовници,а като на магураджии! Така,че когато сиправ,си прав!

    ОтговорИзтриване
  2. И,да продължа,затова ти писах преди,да бъдеш обективен,защото зад всеки,за който пишеш стои по някой Силвестър или Евгени,а свестните свещеници са натикани.....,да не казвам къде!?! Продължавай в този дух и ти гарантирам,че по голямата част от духовенството ще застане зад тебе!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  4. Хареса ли го, ами вземете се!

    На Портос не може да се вярва, защото сплетните му са хоби. Има някаква цел, вероятно правят комплот с негова дружка. Във всичко забърква най-светлите и достойни духовници- +Антоний, епископ Сионий, +Николай и архимандрит Никанор, като се опитва да всява смут в читателите. Въодушевява нискоинтелигентната публика тук, че в БПЦ има "разединение", а то напротив!

    Той е безсилна и детска външна "заплаха" за Св. Синод, която предизвиква болки в стомаха от смях:)

    П.П. Портоско, днес +Антоний и епископ сионий са били един до друг, всичките ти злобарщини са били вятър!

    μ






    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Портос е ченге.

    ОтговорИзтриване
  7. Ангелов /светослав. е доносник, пее на владиците и им прави свирки, ако му дадат, щото някои се гнусят, че не си мие зъбите тая слолочь.

    ОтговорИзтриване
  8. Светльо Ангелов се ебе отзад.

    ОтговорИзтриване
  9. О, как те хранят!

    μ

    ОтговорИзтриване
  10. На владиците нищо не прави, защото те са достойни и чисти хора!

    μ

    ОтговорИзтриване
  11. Хапнах си втората закуска- биволско кисело мляко с мед и орехи, които са накиснати. Страхотен ден е днес, а сега отивам на тераската да чета хубава книга.

    Колко водка изпи?

    μ

    ОтговорИзтриване
  12. Святослав обичаше владишки пишки, но не се гнусеше дори от пишки на мишки.

    ОтговорИзтриване
  13. Браво, Светльо! Дръж се, ние сме с теб!Не ги слушай тия фарисеи, които безсрамно и анонимно те хулят! Твоите уста истина глаголят! Дерзай, брате! Изобличи всяка мерзост!

    ОтговорИзтриване
  14. Хм...ти провери ли дали пише истината? От колко източника ти го потвърдиха? Ако искаш достоверна информация, то трябва да си платиш за нея, а не да вярваш в абстрактни истини!

    Аз не съм го хулил, но този човек е неблагонадежден, така считам!

    μ

    ОтговорИзтриване
  15. Фарисеи...нали?! Вероятно си от "завиждащата класа". Анонимен, бъди разсъдлив, а не лековерен!

    μ

    ОтговорИзтриване
  16. Дорогой мой, мене Църквата ме знае (с по-голямата част от епископата и свещенството си в лице и по име), много преди ти да научиш, че Великденската служба например съдържа и светa литургия, а не само три обиколки край храма...

    ОтговорИзтриване
  17. А, още нещо! "Ние сме с теб", а кои сте вие? С него сте докогато пише угодни за вас неща, нали? При първа "ответна офанзива" дали ще останете зад него- съмнявам се!

    Анонимен, втълпявам си, че си...н'екъв самоогорчен, недоволстващ, завистлив и наказан поп.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първо,не съм наказан и завистлив! Второ,когато не можеш да ми кажеш,че написаното от мен не е вярно,станах завистлив! Трето,да ти кажа,че 95% от свещениците са на това мнение,само че ги е страх от "достойните и добри" владици! Така,че по тази причина сме анонимни,защото искаме да служим на Бога,а не на човеци,които,ако им кажеш истината ще те аргосат! И,не!не съм наказан,само че ти докато си зает,дй си завираш главата във владишките дирници,няма как да ги знаеш тия неща!

      Изтриване
  18. Лице в лице, но не си виждал +Антоний!!!

    Обикаля се преди Великден! Експерт си по ритуалната част, но дали пристъпвашс вяра?! Цар Давид правил ли е ритуали, когато в бил пастир? Вярата, вярата, вярата, безусловната вяра и упование в Господа!

    μ

    ОтговорИзтриване
  19. Достойни и чисти хора са владиците! Да не е излязла някоя нова комедия! Щото нашето църкве(което те превърнаха в такова), незнам за такива,а съм от 30 год.в системата! Покойните,колкото и малко,мислеха за свещениците,но тези.... Освен да се радват на интриги и да предизвикват свещениците към такива,друго не знам! Всъщност знам доста,но ми се повръща вече!

    ОтговорИзтриване
  20. И да ти каже кой е, това едва ли ще ти говори нещо? Защото ти си едно ново поколение "църковничари" - омагьосани и влюбени в мутренско-феромонната "харизма" на новите владици, тръпнещи от възторг пред арогантността им, бъркащ го със свещен трепет. Ти, такива като тебе и любимите ви митрополити сте абсолютни дегенерати спрямо предните две поколения църковни хора. Най-старото, влизащо в храмовете да се черкува поколение вярващи още през комунизма, казвало "Да, такива са ни свещениците, каквито са - лакоми, прости, лошави, но да не осъждаме, да гледаме себе си", следващото поколение, съставено предимно от "потърсили утеха от умрялата идеология" бивши комсомолци, казваха - може и да са всякакви клириците, не отричаме, но обществената им мисия "покрива греховете" - типично по партийному сиреч... И в двата подхода има нещо нездраво, ама на вашето поколение "църковничари" патологията бие всичките по уродливост - за вас нравствен императив и религиозна чистота не само са на втори план, ами нямат никакво значение. Вам ви стига да се подмокряте пред външния блясък на идолите си.

    A Великденската Литургия е в същия ден, заедно с трикратното обикаляне на храма, предшестващо възгласа "Христос Възкръсна", веднага след него. Да не те смущава, че Литургията започва след 24:00 часа - според библейското и църковно отчитане на времето, неделният ден започва със залеза на слънцето в събота вечер и завършва с неделния залез... Ти го бъркаш обаче с обикалянето с Плащеницата на Разпети Петък, щото толкоз ти е и църковната практика, и църковната култура. Тебе те водят във вярата хуищата Антониеви и Николаеви, а не "духовната палица на Добрия Пастир", възпламенява вътрешния ти свят безпардоността им, афишираният лукс, а не Евангелското Слово.

    ОтговорИзтриване
  21. И като си толкоз "свестен" защо не подсети тогава прокоратурата за убийството на старшия архимадрит на Троянския манастир, който имаше и научна титла, за разлика от "събратята" си? А къде изчезнаха парите след смъртта му, които той събираше за изграждането на храм? Кой ги взе? Като казваш А, май другите буквички ти липсват?! Може би ти е беден речникът?
    Продължавай да плещиш! Керванът отдавна замина!

    ОтговорИзтриване
  22. Прокуратурата трябваше да се самосезира, а аз имах достатъчно публикации и в блога си по онова време, и във в-к "Шоу" и инф. агенция БЛИЦ, които още седят там по въпроса. Предизвиках на диспут в предаването "Съдебен спор" Силвестър. А той дойде с хулиганите на Павел Чернев и със самия Павел Чернев, както и с хора от "щурмоваците" на Волен Сидеров. Всички те налетяха на бой след сигнал, даден от поп Евгени към единия му син, което се вижда, но ескалиралото сетне напрежение в залата не се вижда.

    Аз, господине, заложих живота и здравето си през 2016-та година, за да излезе истината тогава, защото точно хората на Чернев преди това бяха пребили активист на БСП, задето обиждал Чернев с железни тръби в един трамвай. Студиото на Нова ТВ край Нови Хан напуснах със служебна кола на предаването, само с непознатия шофьор и съвсем сам, с черен мерцедес зад нас, през чийто прозорци поп Евгени и бандитите му ми се заканваха с юмруци и мимики. Шофьорът се оказа свестен човек и по мои указания около х -л "Плиска" (защото познавам София "на длан"), развъртя в пресечките, та на едната се изстрелях от спрялата кола и "потънах" в уличките на кв. "Редута".

    Допълнително от саморазправата им ме спаси своеобразният чадър, опънат над мене от поп Георги Фотакиев с пътуването ми с църковна група до Москва веднага след това, което обърка Чернев, изживяващ се като русофил, защото гостувах с доклад на конференция в епархията на един от най-консервативните руски владици. Не мога и не искам да отричам, че Георги бе добър приятел и няма да крия, че въпреки нападките и хапливия език към него сега, ми е жал за това, в което се превърна... Накрая нещата и със самия Чернев се поуталожиха, имахме, Бог да го прости, накрая една почти приятелска комуникация лична във Facebook в месинджъра... Бях алармиран от тогавашния игумен на Кладнишкия манастир отец Рафаил, че Силвестър и Чернев го заплашват с побой и даже смърт, заради негови русофобски изказвания в медиите и социалните мрежи. Свързах се с Чернев и му обясних, че Силвестър го подвежда и че Рафаил не им е покойният отец Августин, че посегнат ли, няма да избегнат хубавите му юмруци и самите те. Павел ме разбра добре.

    В тоя блог пък, сравнително наскоро, описах къде са парите от "кутията за обувки", събирани от отец Августин за параклис в село Орешака, защото малко преди това го научих в Гигинския манастир от самия Никанор Мишков - по време на унизителното погребение на отец Августин - натискане на ковчега да потъне в пълен гроб с дъждовна вода, парите са откраднати от келията на стареца от тогавашния архим. Поликaрп, станал сетне, пак според Никанор, с тях епископ Белоградчишки ((наричан от Мишков приятел, вероятно ми го каза като своеобразно "кръщаване" в злото, бяха решили, че съм "клекнал" пред мерзостта, че затова съм там), плащайки където трябва - по моя информация за такива неща тогава кандидатите са се "отчитали" при Иван Желев Димитров.

    ОтговорИзтриване
  23. Портосе, издребняваш! Не желая да ме информираш за Великденската служба, аз си зная.

    μ

    ОтговорИзтриване
  24. Хаа-а-а-а...ти си душевен разбойник!

    Прокуратурата за какво да се самосезира, за публикациите ти в "Playbay" ли?

    "Съдебен спор" е с юридическа насоченост, а не свободна трибуна.

    Живота и здравето бил заложил, толкова ли те е страх? Не си мъжкар, нямаш от качествата на цар Давид!

    "Отец" Рафаил...не е ли "обществен деец" вече?

    ОтговорИзтриване
  25. Дочаках да чета ултиматуми какво и как да пиша в собствения си блог??

    ОтговорИзтриване
  26. Прокуратурата беше длъжна да се самосезира, заради протеклите пред цяла България събития в национален ефир. Хулиганството на водените от поп Силвестър в Троянската света обител псевдо-патриоти, заплахите към него, че ако отец Августин бъде намерен на следващия ден там, ще бъде бит. Тръгването на отеца към спирката за София автобусната на другия ден пеш и с две чанти багаж (наричания архи-педал и водач на силно педерастко лоби, според Силвестър, се оказва без личен автомобил, камоли шофьор) и накрая смъртта от уплаха на пейката (сърдечен и мозъчен удар едновременно) на стареца, докато трепери и се оглежда "ербап"-Силвестър и Павел Чернев няма ли да го догонят за да го пребият.

    А синодът трябваше да низвергне Силвестър за Богохулство - наглият циганин в расо по подвод тая смърт заяви, че Августин е убит от Бога заради лъжлива клетва. Въвирайки кръст собствен (напрестолен!!??) пред устата му, Чернев го кара да се кълне преди това, че не е хомосексуалист, разтрепераният старец се заклева, че не е, а после Силвестър и Чернев обясняват пред медии, че смъртта е дошла, задето се бил заклел лъжливо... Ето що за "човек" е Силвестър.

    * * *

    Какъв е вече отец Рафаил няма никакво значение. В описвания момент беше канонично поставеният игумен на Кладнишкия манастир.

    ОтговорИзтриване
  27. Явно в родната ни църква е позволено да се служи след убийство и обир? Коя още заповед остана? Чернев се спомина. Другият казва, че е в болница и се снима от там. Циганията е пълна! Поинтересувай се дали твоят "приятел" (Г.Ф.) и твоят "неприятел" (С.Я.) не са случайни състуденти! Може да ти въртят цигански номера?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Позволено е,щом избраха и владика,който беше организирал убийство на свещеник,макар и от разкола,за какво да си говорим! В БПЦ на Някои,всичко им е позволено!

      Изтриване
  28. Отец Августин защо не се е защитил? Братята в манастира защо не са застанали зад него?

    μ

    ОтговорИзтриване
  29. Имам свобода да изразявам мнението си, Портосе! Тази постоянна критика ми дотяга.

    ОтговорИзтриване
  30. Страшен е, затова пише "незнам".

    ОтговорИзтриване
  31. Те лъжите и циганиите на Фотакиев (за когото отдавна знам, че е бил в Семинарията заедно със Силвестър) са ясни.

    1) Когато се прибрах от Белград, се опита да ме убеди, че митр. Йоан изисквал от него епитимия да ми сложи, заради писанията в тогавашния ми блог.

    Аз обаче разговарях лично с митрополита, който ми рече следното: "Аз проблем с блога ви нямам никакъв, но един наш събрат в синода на всяко заседание крещи силно по ваш адрес: "Епитимия му сложи на Портос! Отлъчи го!!!"

    2) Втората лъжа на Фотакиев беше, че Йоан искал да изтрия целия си блог.

    Когато го изтрих тогава, защото третата попска лъжа най-сетне хвана декиш: Че ако не го изтрия, щели него да разпопят, ме накара да разговарям в негово присъствие по телефона с Йоан и да му кажа, че сме заедно и че по негово настояване съм изтрил блога си. Йоан от това се сепна, рече: "Но аз не съм искал да го триете! Само да намалите ругатните!"

    Като си направих накрая рекапитулацията и като видях в какво Фотакиев е превърнал нарко-центъра (в месомелачка), за който работихме почти 15 години заедно, докато аз работих за него дистанционно и онлайн като катехизатор от Пловдив и Белград, просто седнах и го зачаках "на гюме" или "на пусия", ако предпочитате, като предварително си депозирах молба до владиката за напускане за три месеца напред и започнах пряка и безпощадна критика на екипа в очите по събранията ни и към попа. която след напускането ми продължи в блога. Накрая Фотакиев не издържа (и митрополитът също, щото и него не пощадих като такъв, който е допуснал това дело така да се опорочи, та чак да се окървави)

    Ясен ми е Фотакиев, отче, пишещ анонимно. Исках просто да кажа, че не беше чак такъв, че много се промени с годините. А Силвестър винаги (от както го зная) си е мръсник.

    ОтговорИзтриване
  32. Отец Августин беше престарял учен и духовник, който просто рече, че не е хомосексуалист на нападналите го. Йером. Кирил, самонарекъл се в скайп-разговорите си "Кичка" и върху чийто тъпи вицове пред трето лице се ослани обвинението главно срещу Августин, избяга "овреме", викайки да го прибере с кола родителят му (мисля, втори баща), монах Филарет подсигури само себе си, като повика троянската полиция, когато затропаха на келията му. Архим. Григорий Лозев беше дете от старозагорски дом за сираци, лансиран там от Сливенска епархия и личен приятел на Силвестър, който поддържаше огъня срещу братството. А тогавашният игумен на манастира - Григорий Браницки (сега митрополит във Враца) спрямо мутрите, нахлули в манастира му, се държа като сервитьорка в каубойски бар. Язък му за "мъжкарската професия" тракторист (буквално) преди да поеме напред и нагоре в духовното поприще. Григорий явно се беше "калил" още от времето си в Наврокопска епархия, където отколе шетат такива "ударни групи" от попове и македонски бандитчета по допущението и даже с благословия, че и по послушание, още от времето на прехваления митр. Натанаил.

    А Чернев не го съдете строго. Накрая се колебаеше и сякаш беше гузен от това, че се е проявил по обичайния си начин точно в Църквата. А Симеон Костадинов, другият участник от националистите, на чието лице си "пишеше", че е честно момче, още на кадрите от събитията в манастира се четеше по изражението му колебливост, а впоследствие се оттегли от тях.

    Единствен Силвестър продължи да се хвали и злорадства от случката... На записите от "Съдебен спор" даже се вижда как братята попове Янакиеви се усмихват със задоволство при поредното споменаване смъртта на отец Августин. На последното ми обърна внимание майка ми, гледала внимателно предаването. Тя същата, като професионален психолог и познавач на хората, сподели и че от снимките на лицето на Августин се чете благородство, интелект и одухотвореност, докато на лицата на братята Янакиеви - бандитизъм и селска простащина.

    ОтговорИзтриване
  33. Големи антагонисти тези попове Янакиеви, ако е така, както го представяш. Пишеш, но няма резултат- не е ефикасно!

    Епископ Сионий е буден духовник и ръководи добре.

    μ

    ОтговорИзтриване
  34. Сионий е престъпник, но има у него една буйност и безразсъдство, заедно с особена човещина, които ми харесват. Много е лош, но ми се струва, че не е станал лош "от хубаво" и мисля, че не е зъл. Може и това да му пречи да стане митрополит, заради това да му нямат доверие другите... Пил съм с него и разговарял веднъж близо цяла нощ.

    ОтговорИзтриване
  35. Ти си пил с всички, знаем. +Антоний, епископ Сионий, +Николай и Никанор са истински духовници, тях харесвам! Каквото и да напишеш за тях не може да ме разубедиш!

    Лека и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  36. Отблизо?
    Явно добре се познавате?!
    Омръзна ми от глупостите ти, лека нощ!
    А стана дума и за друга заповед: не лъжесвидетелствай!

    ОтговорИзтриване
  37. Не, пил съм само със Сионий Велички, като нелегален послушник в Гигинския манастир веднъж цяла нощ... Два-три пъти по чаша-две вино или бира с еп. Игнатий Карагьозов, защото той е умерен много в пиенето. В широк кръг на маса с дядо Кирил съм пил, а в тесен сме яли пасти. От архимандритите само с проф. Авксентий Делипапазов, Никанор Гигински и покойния проф. Павел Стефанов. От Николай съм взимал интервю за сайта на Пламен Сивов. А Антоний не съм виждал ни отблизо, ни на живо. Но знам за някои аспекти от личния му живот повече, отколкото за всички изброени общо, по случайно стечение на обстоятелствата... А! Пил съм и с Белогородския митрополит Йоан в Русия и са пели, по моя молба, трима присъстващи на масата хористи от Кубанския Казашки хор песента им "Когато бяхме на война". Това всички, които поотдавна сме в Църквата, знаем помежду си, защото някои от тях са били свидетели, а ние общуваме помежду си, а ти няма как да знаеш, защото "във вярата", както казах, Антоний онзи ден те роди през гъза си, като го видя да минава с джипа му и ти еякулира задушевно.

    Естествено, че не мога да те разубедя! Как ще се преборя с желаните ти фантазии за тях от далеко и по телевизията, чрез впечатленията си от личен досег, с някои от тях многомесечен близък и дългогодишен епистоларен?

    ОтговорИзтриване
  38. А! Щях да забравя за Сръбската Църква! Пил съм на общо събиране със студенти в Белградския Православен Факултет с Църногорски митр. Амфилохий Радович, с епископите Ириней Булович и Атанасие Йевтич, а в манастирската магерница на Ковилския манастир със сегашния Загребачки митрополит Профирие... И както години по-късно Сионий ме помоли да му изпея "Девоко мори убава", така по молба на Йевтич пях "Питат ли ме дей Зората".

    ОтговорИзтриване
  39. Казах, че ни отблизо, ни на живо съм го виждал... Съжалявам, ако си засегнат в ревността си да си мислиш, че Антоний, след като те е мернал на някоя служба да му се възхищаваш, оттогава си в сънищата и молитвите му. Вярвай в това и не се гризи от ревност, аз даже не съм го мяркал. Камоли той мен.

    ОтговорИзтриване
  40. Каквото и да им обясняваш за владиките,няма да те разберат,докато не им изсърбат попарата докрай и видят дъното! То бива да си сляп,ама чак да не виждаш реалността вБПЦ,направо си е шизофрения! Епископ се снима цивилен,като че е манекен! Другиясе движи,като наркобос,третия живее с мъж демонстративно и няма да ми стигне времето! Така,че трезвеността по отношение на състоянието на БПЦ е изключително необходима!

    ОтговорИзтриване
  41. И да пееш ли можеш, страшна работа!

    +Антоний не би ти обърнал внимание, защото е извисен духовник! Има харизма, умен е, начетен, възпитан, културен, доблестен, безкористен, миролюбив, деен е...
    Според мен са те подвели завистници, които са те информирали лъжовно. Когато е служел в Смолян е бил обичан и почитан от всички. Занимава се със спорт и се храни умерено и здравословно, което много ми допада, а също харесва и природата.

    +Антоний говори и се държи пред камера на едно изключително високо ниво. Искам да прачета всички книги, които той е чел!

    П.П. Ще се преместя някъде в Родопите, за да съм на чист въздух и спокойствие. Ще си чета книги и ще се разхождам из прекрасната природа.




    ОтговорИзтриване
  42. Кой живее с мъж?

    "95% от свещеиците са на това мнение"...дали?! Страхът, християнска ценност ли е? Архиерейските служби са най-посещавани, защо ли? В делничните дни няма поток от миряни, защо?

    Убеди ме да отида на църква утре? Да видя как "пастирстваш"? Не можеш, нали?! Трябва да ви се правят периодични обучения за това изкуство, които да се финансрат от месечното ви заплащане, което ще ви мотивира истински.

    μ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега,да ти обясня нещо,което може би не разбираш! Ако ги няма свещениците,не се сещам владиците,кого ще командват(тормозят)? Защото,за да съществува една епархия,енориите пълнят касата на митрополията!Многото хора на владишките служби,за твое сведение,са пак организирани от свещениците,защото те обявяват кога ще има такава! Но,ако под много хора,имаш предвид 1/3 запълнена църква,си в голяма заблуда.А,ако говориш за София,още повече!Разходи се вепархиите,когато са по селските енории. Да,тогава идват,малко по-вече хора,но това е,защото събитията при тях са много малко. И даже и в София,не знам за теб какво са много хора,но ако 60-70 човека на 2000000 население са много,явно математиката ти е много зле! Но също така,не е добре да даваш оценка на поповете,защото явно никога не си бил на енорийска служба и идея нямаш каква е точно трудността на един свещеник да яорганизира,особено когато ебедна и разтурена! Много е лесно от прозореца на митрополията да се раздават акъли или от дивана пред компютъра,но никой от владиците не се интересува как се справя един свещеник. Той е добър тогава,когато пълни касата на митрополията. И още нещо,прочети устава,за да видиш,че митрополита има всички права,да не ти обяснявам,че въобще не го спазват,а на свещениците правата са като на крепостни селяни. Не е нормално да няма кой да им държи сметка и да ги проверява.Замислял ли си се над факта,че на всички църкви се прави ревизия,а на митрополията не,даже никой освен няколко човека около митрополита,не знае какъв е бюджета на една митрополия.Дали е нормално? Не е,щом голяма част от този бюджет го пълнят поповете.Дали енормално един владика да тъне в разкош,докато селските му попове изглеждат,като просяци,а църквите приличат на копторници? Рибата,уважаеми,се вмирисва откъм главата!

      Изтриване
  43. С мъже живеят митр. Наум в Русе с Боби Цацов (съвсем доскоро в митрополията пред очите на целия град, а отскоро, от кумува срама", Наум купи за Цацов апартамент в града, за да се виждат там) и "патриарх" Неофит със служителя на митрополията Софийската Ангел Младенов - ревизор, когото си доведе от Русе, където беше секретар, а митр. Антоний живее в София до Докторската Градинка с женски хипопотам.

    А митрополитските служби са най-посещавани, защото две-трети от присъстващите на редовна архиерейска служба са на щат към митрополиите или се въртят да станат на щат.

    А ти преди да даваш оценка на пастирските качества на българския поп, дай си сметка, че обикновените и нормални хора, несвързани интензивно с Църквата, търсят съвети и помощ от поповете, даже наум не им иде да идат при владика някой в мнозинството си.

    ОтговорИзтриване
  44. Това отче, няма как да разбере тоя, че по-голямата посещаемост на владишките служби е главно от църковни хора и е заради нагласата да се почита владиката, а не заради великите му дарования, ами даже въпреки тях.

    Този обаче няма църковен опит и култура, станал е владикопоклонник по свои си някакви причини, както оставам с впечатление от няколко години от коментарите му, станал е владишка припадала, преди да стане православен християнин. Затова и суетността им, според него, е нормална, а ние се възмущаваме от нея, заради завист.

    Един твой събрат от Северна Македония, уважаван и в България, споделяше в потрес: "Светльо, ние там се възмущаваме от обикновеното им човешко тщеславие на нашите, защото не се съчетава с монашеските им обети и възпитание. Но тука вашето е ужас! Ако нашите енориаши видят вашите владици, ще обявят нашите за ангели!"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав е отеца! Защото,на този,дето толкова много му е мъчно за бг владиките,да отиде в съседна Румъния,за да види какво значи многолюдие на владишка служба! И как изглеждат техните епископи! Също да се поинтересува как са осигурени техните свещеници! Да им види храмовете и тогава да ръси глупости!

      Изтриване
  45. Добро утро, недоволни- Портос и анонимен! Благодаря за коментарите, които сте сътворили!

    Свещениците...трябва да ги има, разбира се, но да привличат миряните на служба. Ще организирате, защото е ваше задължение, между другото, за това получавате заплатки.

    В селските райони, ако попитаме жителите там, те, ще отговорят ли: Какво е Бог? Какви са неговите свойства?!...

    Защо горите олио, а не зехтин? Свещеници и клисарки си носят олио ( бутилката е три лева, излагация!) вкъщи, защо?

    Портоско, какво те засяга църковната ми култура?!

    P.S. Ще запиша магистратура "Църковен мениджмънт", ще започна работа, ще е в епархията, в която служиш ти, за да увеличим финансите;)




    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н църковен меринджей,такива като тебе бастисаха църквата,така,че менажирай си кого искаш,ма сакън за църквата! Не за друго,ама като ти гледам надменните писания ме втриса,а и Бог горделиви очи не обича! Щом не си разбрал,че цялата БПЦ е в това състояние,жалко за тебе! А пренебрежителното ти отношение към свещениците започва да ми намирисва,че може би си интимен с някой владика. Свещениците взимат олиото,защото само това е останало,тъй като великите владици са откраднали парите! Като знам на Наум мъжа/жена му,как менажира Русенска епархия,предполагам,че и ти така! А,пък да ти кажа,че по-вечето не разчитат на заплатките,защото доскоро бяха,като на чистачка! А,за какво получават владиците заплата ми е много интересно!? Те не са ли монаси ине са ли дали обет за нестяжание? Ако не знаеш какво е,питай няко да ти обясни!

      Изтриване
    2. И,сега ще продължа малкоо по-сериозно,а дано ме разбереш!За да стане,няко свещеник или монах,минава през одобрение от епархийския митрополит.Също така,го изпитва комисия,назначена пак от същия.Та,колко е качествен кандидата,преценява ТОЙ!!!! А,ега сам си отговори,откъде тръгва моралната разруха вБПЦ!Дали са виновни свещениците,че по телевизиите се вихрят педерастки скандали в манастирите?Кой го допуска?Кой отговаря морала в църквата да е на ниво?Поповете ли? Не г-н млад меринджей,владикити с големите претенции!Но най-лошото е,че те си ги избират такива пропадналяци,за да не могат да им държат сметка за нищо!Така,че преди да менажираш епархиите,този проблем трябва да оправиш!И не знам,от къде ти идва толкова голямо самочувствие,че чак почна и хората на село да оправяш?Въпроса е,владиците като знаят за Бог,защо нямат страх от Него и тогава питай,дали хората знаят!
      Честно казано,укорявах Светльо за непристойния език,но вече не!Може и аз да започна да го употребявам,защото такива,като вас само от това разбират!

      Изтриване
  46. Портосе, знаеш ли каква идея обмислям? Имам свободна стая и си мисля...да я направя в стенописи, като там ще държа само книги.

    ОтговорИзтриване
  47. Как може да пишете така, и то за владиците?! Какви са сърцата Ви? "Защото от сърцето излизат зли помисли, убийства, прелюбодеяния, блудства, кражби, лъжесвидетелства, хули..." (Мат. 15:19)

    Нямам намерение да търпя подобно "вълче" отношение, защото не съм тук, за да бъда укоряван! Средствата Ви са на "изпарения", но трябва да сте смирени, а не да негодувате. "Не бивайте сребролюбци и задоволявайте се с онова, що имате. Защото Сам Бог е казал: "няма да те оставя, нито ще те напусна"." (Евр. 13:5)

    !ПРЕУСТАНОВЯВАМ ПИСМЕНАТА БЕСЕДА С АНОНИМНИ!


    ОтговорИзтриване
  48. С-ьо, знаеш ли някоя православна църква в днешни дни, която не ходи за Светия огън в Йерусалим, защото си има от миналата година?

    Не съм анонимен, обаче не ме познаваш. Ако искаш ми отговори.

    ОтговорИзтриване
  49. Източно-православната църква на територията на Сърбия под духовното водителство на Владика Атанасие Йевтич? Или не?-

    ОтговорИзтриване
  50. бре, човеко, щом знаеш, не го вервах, почесвам се да си спомня коя е тая черкова.

    ОтговорИзтриване