"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

04 октомври 2021

Лайна, германци и Майстор Цвятко

"...та скитник ходя злочестен ази / и срещам туй, що душа ми мрази" (Христо Ботйов)

Абсолютно идолопоклонническо, паганистично (езичническо) отношение към материята - в частност към храната и въобще към Природата имат тия германци. Всичко е насочено и подчинено на това именно ти и близките ти да сте възможно най-дълго живи и възможно най-много здрави. С тази цел Природата се манипулира. Но нали уж Природата е цел на поклонението и обожествявания (обожаем) предмет, според "зеления им модел"?... Не, не! Не познавате религията вие, защото това тяхното също е вид религия. Всяка една религия, даже най-сложната и висшата, от анимизма, та чак до нравствения уж монотеизъм, всъщност манипулира своя обект на поклонение, докaто уж благоговее пред него и го Абсолютизира. Целта е една себична и атавистична жажда за самосъхранение чрез Обекта и въпреки Обекта, ако потрябва. 

Да ви обясня с пример: Погледнете нашите попове - всяко оскърбление към тях лично, заслужено или не, било обида срещу Бога.... Чакай бе, мърльо! Ти трябва да служиш Богу и да му се покланяш, да си скланяш проклетата глава винаги и завинаги, както и нам проповядваш да правим, не Той да ти слугинува и да се кланя на тебе със самото Си съществуване! 

Но сега плюем германиците, после ще си плюем един-другиго право в очите, така че - подред.

Педантично се разпределя и сортира боклука от всяко домакинство. Пластмасовите и найлонови опаковки, след употребата им в домакинството, даже се измиват грижливо преди изхвърляне. Какво правят с тях ли? Как какво?! Дават пари у нас на братя Домусчиеви да ги прибират и по Коледа и Великден да украсяват и шарят с тях родните гори, реки, дерета и поляни. Хартиените отпадъци се събират отделно, за да бъдат преработени. Да, малко е странно да си представиш как детето ти в училище пише върху тетрадка, изработена от преработената хартия, с която предния месец майка му си е бърсала путката, но тука това минава за цивилизовано.

Сещам се за един роман, а дали не и беше повест това или разказ на съветските фантасти писателите братя Стругацки не съм сигурен, Аркадий и Борис мисля, че им бяха малките имена... В нарисуваното бъдеще човеците се храниха с лайната си, поради липса на достатъчно продукти и хранителен ресурс за всички. Изпражненията бяха строго.... сакрализирани. Всеки трябваше да се изсира на точното място, след което лайното му се взимаше и преработваше, като се отделяха от него остатъчните, неусвоени от организма хранителни вещества и стойности, за да се консумират пак. Поканят ли те за обяд или за вечеря, длъжен си да се изсереш в градината на домакините ти сетне. за да го "преработят" - с гъз върху определеното съоръжение... 

Абе те кучетата от сто хиляди години лайна ядат всякакви - свои си, човешки, виждали сме даже да ядат и котешки, без да ги "разделят" на полезни и вредни съставки, на обработваеми и необработваеми, ама тихо сега! Сега ни е думата за култура, цивилизация и научна-фантастика, не са кучето, дето си лапнало лайното (или хуя в друга вариация на народната поговорка) па се ухилило доволно и рекло: "Въпрос на вкус!" 

Да се завърнем при Стругацките. Употребимите отново вещества от лайната се отделяли и после обработвали с най-модерни и футуристични технологии, сетне се овкусявали различно и пак се продавали като храна... Абе, идиоти! Това Майстор Цвятко - кулинар, колбасар и майстор на знаменити салами, пастети и наденици в едноименната си фирма "Майстор Цвятко" не знаете ли, че го е измислил съвсем паралелно и без да е чувал, даже без да е помирисвал Стругацки, Чернишевски, Троцки, Сталин, Беляев и все остальная сволочь?! Само че Цвятко произвежда колбаси не с човешки лайна, ами с конски, кучешки, кравешки, птички курешки, гренясала сланина, развалени зъби от невестулки, кокоша перушина, котешка пуча козина, с опашки от умрели лисици и катерици вече 20 години! В Мездра! И ги продава във Варна, Русе, Бургас, Пловдив и София!


* * *


Та значи в едната кофа измита пластмаса и найлони, в другата хартия (тя обикновено стои в къщата, а не на двора, за да не се навлажнява), в третата био-мюл (хранителни отпадъци), които извозват по фермите им за добитък, за да хранят с тях свинете. Има и кофа за "всичко останало", което не могат да определят какво е точно по вид и сорт - например фасове.

Добре, че германците не знаят за Стругацки, защото щяха да почнат да си серат не в клозетите, а кофите за "био-мюл", от това прасетата им щяха много да порастнат, но къщите им биха се усмърдели ужасно. Последното би било за тях истинска трагедия - те обожават всякакви безумно силни и ароматизиращи антибактериални пръскала и препарати... Щеше да се получи съвсем същото, заради което баба подиграваше мама, когато последната се опитваше в апартамента ни в кв. "Петлешев" да я учи на "градска хигиена". "Където ядат, там и серат" възмущаваше се пред мене баба след всеки мамин урок по цивилизация, имайки предвид, че клозетът е на три метра от кухнята.

Като стана дума за ядене... Всичко им е "по мерки и теглики" тука. Точно колкото да ядеш и да останеш гладен (по здравословному - полугладен, ама с всички нужни и питателни съставки в стомаха, а сетне в кръвта и по гъза) и в консервите, и в разфасовките в супермаркета, и в порциите за приготвяне на микрофълнова фурна. 

Купих си онзиден три-четири пакета с колбаси по 100 грама заедно с питка бял хляб. Продавачката ме загледа учудено явно защо е само една питката. Вероятно мислеше, че пазарувам за пикник с десетина приятели.


* * *


И след всичката тази "грижа за Природата" по горите им няма нищо друго, освен дървета, катерици и тук-таме някоя лисица. Няма мечки, няма глигани, сърни и елени няма. Понякога влизал по някой вълк. От Чехия. Но веднага организирали ловна дружина и го убивали!... Така де! Представете си да си карате колелото из десетките вело-алеи в немска гора и иззад някой пън да ви гледа подигравателно весел вълк, докато си ближе хуя?! Срамота и подигравка за Цивилизацията! Заслужава шибаният вълк да го гръмнеш не с пушка, ама с цяло оръдие!


* * *


А с Herr Klaus днес "опитахме" Италия. По-точно Campagna.


Хубаво "розово" вино! Стипчи и леко нагарча с киселеещ
 оттенък "в далечината", точно както и трябва!

11 коментара:

  1. Тези пътеписи не ми се нравят. Защо се нае да вършиш това? Струва ми се, че е много трудно- физически и психически. На години си, защо не намери няколко източници на доход, за да натрупаш капитал, с който да инвестираш в доходоносни активи?

    Немска приказна гора, планинско бягане, ех...

    П.П. Вече може да посетиш служба водена от +Антоний

    ОтговорИзтриване
  2. Не ме интересува нравят ли ти се "пътеписите ми:". Никога не ме е интересувало какво кому се нрави, стига ми мене да се харесва каквото пиша.

    Тук ще поработя няколко месеца и ще получа няколко хиляди лева чисти (квартирата и заплатата са обезпечени извън заплатата) С тях ще летя до Киев и после с влак или автобус до Луцк, защото там няма летище. Ще се запозная със семейството на Дiана, ще подаря на майка й шал, на баба й, която разбира от тези неща и пече сладкиши с пресни черници, шипков мармалад, а на татко й смокинева ракия.

    После, още там, ще се оженим и ще я доведа в Родината, защото това Мъничко Златно Слънчице я било обикнало чрез стиховете ми моята България!!!

    Бил съм охранител, кондуктор, зарзаватчия, пазач, портиер. Сега съм болногледач. Не се срамувам, даже се гордея, че се справям с всичко, което се "покаже".

    Да, бях и вероучител в комуната на онова лайно Боклука поп Георги Фотакиев. С това не се гордея, това искам да го забравя! Напогребвах се там!

    А ако срещна Антоний, което е малко вероятно, щото тоя си седи в София да го ебе майката на Пеевски, ще му отвъртя два шамара и ще му обърна джобовете. Сигурен съм, че вътре ще има достатъчно пари, за да си спестя целия гурбет и да летя директно Берлин-Киев.

    ОтговорИзтриване
  3. Какое разнобразное интересное описание. Супер! Даже вина такого захотелось, дружище _)))

    ОтговорИзтриване
  4. П.П. Препоръчвам да се чете "Към себе си" от Марк Аврелий

    ОтговорИзтриване
  5. Чел съм "Към себе си" на император Маркус Аурелиус, Анонимен. Псевдо-стоически философски разсъждения на едно римско парвеню-император. Виж сина му Комод и после питай за него.

    * * *

    У нас хорошее вино, "алжирка" зваться, черное, лилавое. Покупать буду и пием вместе, когда у Нас возму, Милая.

    ОтговорИзтриване
  6. Наскоро го четох и имам високо мнение за него! Притежава твърд дух и написаното ме докосна. Прочетой, че майка му едва го удържала да не спи на незастлан нар, а пък аз се реших и спах няколко нощи на пода, мисля да го правя всяка събота и неделя, защото ми подейства добре. Комод ми е супер антипатичен, във филма "Гладиатор" си го получи, но в действителност Нарцис добре го довършва.

    П.П. Единственото хубаво на Украйна е Олександр Усик, който победи Джошуа и му отне коланите. Много добре се боксира, впечатли ме!

    ОтговорИзтриване
  7. Украйна е прекрасна, цялата в зеленина. Народът й единствен в цялото пост-съветско пространство смее да се конфронтира открито и с оръжие с московците вече десетилетие почти... Тя и Грузия води с Кремъл война, ама горе-долу три недели.

    Потърси им фолклора, песните са вълшебни, носиите разкошни.

    Колкото до спането ти на пода, внимавай - Марк Аврелий спа на пода и отгледа Комод. На Сашко Иванов Педераста (съредактор на блога "Доксология", нарекъл се "международен информационен портал"), баща му карнобашкият поп също на пода е спал, имитирайки поп Павел Гърбов, на децата си забранявал дънките даже, а на жена си Силвия интернета и виж какво нагло лайно е отгледал.

    Пази се от спането на земята, че да не се пръкне из чреслата ти направо Финалният Антихрит.

    А като четеш и се "докосваш" от Марк Аврелий, имай все пак предвид, че той е философ, макар и посредствен, славата си на философ дължи на факта, че е бил заедно с това и император и е от школата на стоиците. А стоиците са предимно атеисти.

    ОтговорИзтриване
  8. Стоицизмът не е лош. Не ми допада ритуалното християнство. Вярата за мен е нещо лично, което не се споделя с хората. Аз харесвам да ми е спокойно и уединено.

    Няма да спя на твърдо, защото написаното от теб ми изпари желанието, но не заради връзката под- зъл наследник, която е глупост, а посоченото лице от теб. Прави ми се нещо, което само аз да го правя. Предизвикателства искам, за каляване на волята!

    ОтговорИзтриване
  9. Не знам дали е лош стоицизмът, ама повечето императори, увличащи се от стоата (стоицизма) са гонили християнството като вредно и глупаво суеверие, често именно на основа стоицизма си... Учителят-наставник на Нерон сещаш ли се кой е? Сенека Стоикът. И ако помниш, според романа на Сенкевич, не стоикът Сенека защитава, поне с половин уста, християните, ами епикуреецът и бохем Гай Петроний. И любопитно е също, че в Сената именно "нравственият и моралист" Сенека подкрепя най-яростно нов закон, който предвижда, че ако роб посегне на живота на господаря си, избиват се всички роби на тоя господар за назидание, даже без да имат пряка или косвена връзка с покушението.
    Медитирай върху това, както и върху "нефризираното" житие на св. Бонифаций Римлянин също.

    А тая ти жажда за уединеност и преживяване на вярата лично и дълбоко не знам как я съвместяваш с вкуса си към религиозните театри с феромонните им персонални изригвания в тях на такива като +Антоний и +Николай...

    И освен това връзката поп-зъл наследник не е за подценяване. Има я и в народната мъдрост: "Попско чедо - дяволска унука".

    ОтговорИзтриване
  10. Поглед в миналото, който няма да употребим днес в лошата му страна. Да се оберат най-добрите плодове на теченията, ученията и т.н. -не е никак зле!

    Интересувам се от следното:

    1. Да се събудя в 4 ч. в неделя, за да се насладя на боксовата гала Фюри- Уайлдър;
    2. Очакам 14 ноември, за да изпитам доволство от победата на "Продължаваме Промяната";
    3. Да се развивам физически, умствено и духовно;
    4. Да се намали неравенството на глобално ниво.

    Медитацията върху Бонефаций Римски ли те отърва от къркането? С един цитат от Сенека щеше да е по-бързо: "Пиянството не е нищо друго, освен доброволна лудост".

    Харесвам +Антоний, защото си върши работата отлично, а също така не притежава търбух на вълк, който е излопал червената шапчица.

    То народните "мъдрости" са на много високо ниво: "Преклонена главица сабя не я сече"


    ОтговорИзтриване
  11. На 14-и ще победи убедително или Бойко, или Слави... Не познаваш българите, те гласуват за агресивни и самоуверени хора. Никога не са гласували за юпита като тия от "Продължаваме Промяната". Юпитата влязоха навремето във властта само с царя и заради царя.

    "Продължаваме Промяната" ще има приличен резултат само, ако Радев ги подкрепи ясно. Ако ги посочи и каже: "Това са моите хора за изборите".

    ОтговорИзтриване