"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

13 август 2016

Царят на тапетите или Как един митрополит съсипва църкви

автор Таня Мускетарката 


Модернистично настроеният митрополит Николай тръгна да съсипва една от старите църкви в Пловдив. Църквата „Свети Николай “ в Стария град вече е с нова фасада, защото една сутрин, когато се събудил митрополитът Пловдивски, решил че тези, които са построили църквата, са нямали вкус. И той решил да поправи тази тяхна грешка. Както виждате на снимката, вече има „красив“ тапет, произведен от монахините в митрополията и тежка порта, и лъскави плочки.


На Негово Високопреосвещенство (спазвам етикета и доброто домашно възпитание, което мама и тати са ми дали, иначе вече хич не го уважавам ) не му е известно, че тази църква е една от най-старите в града, споменава се за първи път през 1578 година от Стефан Герлах, който е посетил града на път от Виена за Цариград.

Църквата  е издигната в този си вид през 1835 година, по времето на митрополит Никифор и със средствата на християните от града. Главният дарител би трябвало да е бил Вълко Тодоров Чалъков, който живеел близо до църквата. След смъртта му през 1841 на 17 май, заради заслугите си е бил погребан в наоса. Предполага се, че майсторите са били от Брациговската школа. Храмът има уникални икони, изографисани от Захари Зограф (и още не разсипани от Високопреосвещенството и неговите монахини, които не признават ни авторско право, ни нищо, ами просто си принтят на високотехнологичната си машинка и пет пари не дават), също има икони отАтанас Гюдженов.

Ваше Високопреосвещенство, ще Ви дам една безплатна консултация, тъй като виждам, господин Радомир Чолаков „най-великият сред великите юристи“, според себе си, а явно и според Вас, след като започна да се мери с патриарх Вартоломей, е спал по всяка вероятност на тази лекция по право - за унищожаването на културно-историческа ценност и относно авторските права на изображенията на тапетите. С парите , които Ви спестявам за консултация си купете две кутии  „Рафаело“ любимите Ви бонбони (Да, той шоколадът е силен антидепресант, но при психози и мании не зная дали помага! бел. от Светльо Ангелов), та дано да спрете да унищожавате пловдивските църкви.

1 Чл 278 от НК гласи - ал 1 "Който унищожи, разруши или повреди паметник на културата, или архивен материал, влизащ в държавен архив, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва  с лишаване от свобода до три години или глоба от петстотин до хиляда лева, както и с обществено порицание, при особено тежки случай по ал.1 лишаване от свобода от една до пет години затвор и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева."

2  Вашите монахини , които печатат тапетите, нарушават чл 225 от Закона за културното наследство: "Който изработва копия на културна ценност в нарушение на изискванията на чл 173-74 от Закона за културното наследство (т.е без съответното разрешение), се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лева), а ако е ЕТ и юридическо лице, се налага  имуществена сакция  от 5 хиляди до 10 000 хиляди лева.

Ще кажете да ама в Гърция го правят. Да? Ама не!

Това е окръжно послание на Светия Синод на Еладската църква от 14 ноември 2012 година, с което се забранява да се използват тапети в храмовете.

Но всичко, което става, откакто Вие стъпихте в Пловдив, е едно СВЕТОТАТСТВО /Че за що друго непокаял се и действащ масон да е в Църквата, освен, за да граби, да сее раздори и да светотатства?!/- бел. на Светльо Ангелов), което продължава и до днес. Престанете вече с Вашите подигравки с църквите в епархията.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар