В блог "Лирика" - "Ней"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

в блог "Богословие" - Семейство и Библия

22 май 2024

До членовете на Светия Синод и епископата на БПЦ-БП


До членовете на Светия Синод и епископата на БПЦ-БП, чрез Наместника на Сливенска епархия владика Йоан: 

ПРИЗИВ от ик. Василий Диханов Симеонов гр. Бургас, храм "Света Троица" 

Ваши Високопреосвещенства, Ваши преосвещенства, 

Подбуден от свещеническата ми съвест и каноните на Светата Православна Църква ви призовавам да прочетете епископската клетва, която всеки от вас е давал при хиротонията си! Призовавам ви да вземете отношение към известното съслужение с членове на непризнатата от БПЦ-БП ПЦУ! Призовавам съслужилите към бързо и безогуворъчно покаяние! Призовавам за решително осъждане на действия, които водят към разкол, неопапизъм, икуменизъм и учение за църква-майка, която ражда дъщери, които после превръща в сестри! Призовавам вероизповед от вас, че Църквата е Една и използва "мати церквей" по отношение на Сион, а не в смисъл на произлезли, родени или друго, Църкви! Призовавам, като клирик на Сливенска епархия, епископите Арсений и Герасим изрично да се разграничат от съслужението, за да запазят достоизбираемостта си и да почетат паметта на категоричния в това отношение блаженопочинал митрополит Йоаникий! Призовавам ви да запазите мира в Българската Църква, каквото и да ви струва това! 

Със синовна обич и свито от тъга сърце: ик. Василий Симеонов.

4 коментара:

  1. Един от достойните ни йереи,които се борят с неправдата,която постигна нашата Сливенска Епархия.Надявам се будните братя и сестри от цялата ни родина да подкрепят Правдата.А най-вече епископата да поведе битка и да възтържествува Истината.

    ОтговорИзтриване
  2. Най-големите резили в новата ни църковна история! Арсений -митрополит на Сливенска епархия!? Бог да ни пази!

    ОтговорИзтриване
  3. ,,Гробът на дядо Иоаникий се подпали днес, по време на първата литургия на новоизбрания сливенски митрополит Арсений. Това съобщиха очевидци за „Сливен прес“.

    Случката непосредствено до храм „Свети Димитър“ се е разиграла тази сутрин, докато вътре се провеждала първата архиерейска служба, водена от новия владика. На нея присъстваха и повечето от членовете на Светия синод, които го избраха.

    Недалеч от гроба е имало няколко души, близки на блаженопочившия митрополит Иоаникий, разказват очевидците. „Вуйчо гори, вуйчо гори“ – се развикал единият от тях. Те предотвратили пожара, който заплашвал да подпали кръста на владиката, с вода от чешмичката в съседство.

    Проверка на „Сливен прес“ установи, че гробът на владиката наистина е горял. Следите личат дори и след проливния дъжд в ранния следобед. На мястото, макар точно там да са сложени нови цветя, се вижда почерняла пръст. Обгоряла е и част от дървения орнамент.

    Това е първи подобен случай за изминалите 141 дни от кончината на дядо Иоаникий. Фактът, че се случва точно днес и по време, когато в храма служат неговия наследник и другите митрополити, за повечето свидетели, както и за научилите за станалото, не е случаен. А хората се чудят дали става дума за знамение или просто за безхаберие."

    https://slivenpress.bg/%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8F%D0%B4%D0%BE-%D0%B8%D0%BE%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2/

    ОтговорИзтриване
  4. https://boulevardbulgaria.bg/articles/mitropolit-nikolay-i-glavniyat-myuftiya-se-vklyuchiha-v-kampaniyata-na-peevski-v-kardzhali

    ОтговорИзтриване