В блог "Лирика" - "Ней"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

в блог "Богословие" - Семейство и Библия

31 май 2024

Митрополитите Николай, Наум и Арсений готвят пълна календарна уния с латинската ерес!

 


следва

1 коментар:

  1. Това, което казвате е страшно, защото ако това се случи, ще има не само общо празнуване с католиците, а попадане на Българската Православна църква под анатемата на Никейския Събор, който определя Пасхата да бъде празнувана от всички в първата неделя след първото пълнолуние, следващо пролетното равноденствие. А ако пълнолунието е в неделя, Великден се празнува на следващата неделя.
    С други думи, ако промяната в БПЦ относно Великден стане (да не дава Господ да стане!), БПЦ би подложила сама себе си на анатемата на Първия Вселенски събор относно нарушаването на горното правило и сама би се лишила от Божията благодат и по невидим начин би отсякла себе си от Христовото Тяло, преставайки по този начин да бъде Църква в същностния смисъл на думата. Това, което казвам, няма общо със зилотизъм, тъй като докато приемането на Грегорианския календар относно неподвижните празници, макар и грешка, плод на икуменически замисъл и довела до разделение сред православните, все пак не е нарушение на правилата на Вселенски събор, евентуално празнуване на Пасхата по Грегорианския календар е нещо различно и действително би довело до отдръпване на Божията нетварна благодат и съответно до отпадане от Едната Света Съборна и Апостолска Църква. В тази връзка, оставането на Българската Православна църква в общение с Руската Православна църква не би било просто надделяване на някакво лоби (макар и този момент да присъства), а нещо жизнено важно за оставането й в Православието изобщо.

    Между другото, автономната Финландска православна църква, която е под юрисдикцията на Константинополската Патриаршия (както и за известен период Естонската, също под юрисдикцията на Константинопол), от 1920-те години когато от юрисдикцията на московската Патриаршия неканонично преминава в юридикцията на Константинополската Патриаршия без съгласието на Св.Патриарх Тихон, започва да празнува Пасха по Григорианкия календар, попадайки по този начин под анатемата на Никейския събор.

    Мисля, че това бързане от страна на споменатите митрополити относно календара може би е свързано с плановете на Фенер, за които имаше официални изявления от страна на самия Вартоломей през последните три години, за сключване на официална уния на Константинопол с Рим през 2025 г. когато се навършват 1700 години от Никейския събор.

    ОтговорИзтриване