"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

07 март 2020

Пак скандал с Константинопол (и списък на "доксолозите")


Нов скандал тресе патриаршията в град Истамбул и патриарха й Вартоломей, претендиращ да е вселенски не само исторически и номинално, но и реално. След получените десетки милиони долара от бившия президент на Украйна Порошенко, които той вложи в акции на т. нар. "турски газов поток" и срещу които турско-гръцката "вселенска патрика" (по произход гръцки селянин от островите им) прие да изпълнява една изключително мръсна и долнопробна роля срещу единството на Православието в църковния конфликт между Киев и Москва, последва преди около седмица и скандалът с Прокуратурата в Атина, който отразих (по информация от приятели) единствено тук в българското публично пространство с църковна тематика, за присвоени средства от гръцки манастир, намиращ се под църковната юрисдикция на Фенер по време на предходния Атински архиепископ - Гърците уличават Фанариота в кражба.

Ето го и новият скандал, предишният Архиепископ на Сидни (Австралия) Стилианос към Константинополската Патриаршия е закупил за себе си свръх-луксозен апартамент за 6,5 милиона долара, според гръцкия в-к "Неос Космоз". Това последният яростно отрича, подобно на нашия премиер-министър по повод скандала с аферите си в Барселона, но от вестника обещават снимки на апартамента.

Въобще г-н г-н Вартоломей се оказа доста одиозна личност като духовник, ако използваме думата "одиозен" - омразен, мерзък, скандализиращ, използвана от някои негови приятелчета и зашитници в България, като професорите Янакиев и Михайлов или д-р Горан от БНТ, която те лепяха от сутрин до вечер върху когото от митрополитите на БПЦ им скимне, сменяйки ги, според както се събудят пред нечий микрофон, по друг повод.

* * *

Междувременно тук ще публикувам пълния списък на т. нар. български "доксолози", които са възприели на себе си мисията в българска среда да величаят Константинополския турчин с цялата история на неговата патриаршия - минала, настояща и бъдеща, очерняйки славянството и Москва, която православни светци и подвижници са наричали Трети Рим (в духовен смисъл, разбира се)

1. Светослав Риболов - богослов и преподавател по патрология в Софийския Богословски Факултет, варненец - ляга и става с тиради срещу Русия, от негови текстове в проекта на Двери бг. "Живо Предание" оставаме с впечатления, че предвечно е роден (прости Боже, каламбура със Символ Верую) в Русия сам господин сатаната. Обикаля семинари богословски из цяла Гърция, организирани от Фенер, където горещо се препоръчва на гърците с налудните си тези. Според наши общи приятели, Риболов обвинява руснаците и заради фамилното си име. Според него, те го били дали, за да се подиграят с рода му. Дълго мислих какъв е проблема с името и изведнъж осъзнах, че ако смениш ударението и вместо на гласната в първата или втората сричка го сложиш на гласната в последната, се получава названието на занятието "риболов". То е все едно да се именуваш Млеконадой, не даже и Млеконадоев. Може и да е прав Светослав! Ако някой негов прадядо във Варна "по гагаузки" е продавал на Освободителите ни развалена риба, те да са го нарекли тъй - тия имат разкошно чувство за хумор и сатира!... Но наистина, може ли такова нещо!?! Пософиянчил се преподавател във висше учебно заведение и пръв гръцки авер, присъствал даже при архондисването преди години от Фенер на проф. Иван Желев, да се нарича по фамилия... рибарин?!

2. Александър Иванов от Карнобат - син на Архиерейския наместник в Карнобат на Сливенския митрополит - поп Ангел Ангелов. Александър смени (с изгонване, заради невъобразими скандали) две духовни семинарии (средни богословски училища) и два факултета (единият "академия"), нищо не завърши, по което си приличаме, а се различаваме по моята категорична хетеросексуалност. Сам проблемен в поведението, с близки роднини с психическо здраве (проявяващо се като проблемно с религиозна патология) или с нравствен облик под въпрос.

3. Йордан Георгиев Тоя не го знам, зная само, че е неуспял адвокат, потърсил реализация в църковните подземия на БПЦ.

4. Ренета Трифонова Презвитера (съпруга на свещеника Михаил Трифонов) от Добричка духовна околия (Добре де, Стоянке, твойта да е - От село до Добрич! - носенс с реверанс към една Таня, няма значение коя) Ренета е истерично рософобстваща по някакви свои причини из сайтове и социални мрежи.

5. Свещ. Павел Максимов от Шабла - при последната ни среща преди повече от 10 години беше буен и краен "зилот" и русоман.

Зад тях стоят негласно - "видими по безсрамие, а невидими в лицемерието си" - митр. Николай Пловдивски, защото се разочарова от Русия в надеждите си за кариера и защото е същият помияр като Вартоломей Вселенски в много отношения (включително по селския произход) освен в образованието и еп. Поликарп Белоградчишки, защото е "десен тупурдак" Николайчов.

Това е поредната безумна "партизанска чета" в БПЦ, която воюва за "нещо свое си", а висшите църковници зад нея - меркантилна и интригантстваща пасмина, която се възползва от лудостта им. Още от времето на "Комитет за защита на Православието", основан от Емилиан Погончев, нашите "четници и партизани" обожават да воюват и да се вълнуват наедро - геополитически и широкоидейно и ги боли гъзът за реалните неща и проблеми в БПЦ. Не случайно в една статия в предната версия на блога бях нарекъл вълненията им "война за своя собствен гъз". Едни, за да се харесат на този и онзи, други за да са интересни, а трети пък, за да се вълнуват, веселят и забавляват като луди на панаир.

П. П. В целия Православен свят са наясно, че поведението на Вартоломей представлява сериозен проблем, за което се изказа даже "вторият по влияние" в СПЦ сръбски епископ Ириней Булович, даже Атинският Архиепископ Йероним е резервиран, само нашите нехранимайковци, както винаги, се правят на "по-големи елинисти" и от Александър Велики. Вероятно щото чакат някой лев от украинските и от масонските милиони на Фенер.

9 коментара:

  1. Тъз Ренета много голяма устатница, бре. В нейната страница във фейса командори, писка, размахва пръст и ония ми ти читатели като подплашени мисирки спихнали и й се подчиняват. Рени това, Рени онова , подмазват се, раболепничат, сякаш оная е неква голЕма работа, а то обикновена селска попадия с претенции до Марс. Дедо поп я е оставил да кудкудяка и тая не спира от сутрин до мрак да квака. кога му готви и му върти къщата не знаям, ама няма озаптване туй женище брей! Голяма уста, голямо нещо.

    ОтговорИзтриване
  2. Русофобстващата Ренета е прихванала туй от мъжо си, и бивш мой колега от Университета - поп Михал. Той е същия компелксар. Или руснаците му виновни, или комунистите.

    ОтговорИзтриване
  3. Всъщност знам как попаднах на този блог - търсех информация кой финансира ном. 2 и ном.3 и блогчето им (от списъка по-горе). Скоростта и количеството статии, които произвеждат предполага работа на пълен работен ден (а може би и нощ), та се чудех откъде пари за сайт (без реклами) и време, за да не им се налага да работят нищо друго?? Графиката на сайта и съдържанието на сайта няма да ги коментирам, че е страстната седмица и не ми се огрешава допълнително...

    ОтговорИзтриване
  4. И още се питам този Риболофф каква му е ползата да плаща на двама хъшлака да пишат и публикуват идиотизми като невидели... все пак никой не дава пари на вятъра, той какво цели?
    Или който там им плаща, може и директно Вартоломей да е...

    ОтговорИзтриване
  5. Не е Вартоломей, по-скоро са Поликарп и Никанор платците.

    ОтговорИзтриване
  6. Който ще да е, на каква е ползата, респективно целта?
    Твърде много усилия се влагат, за да е случайно и безцелно, просто ей тъй от комплекси...

    ОтговорИзтриване
  7. В българска среда не е важно кой стои зад тебе или кого в действителност представяш. Тука дивиденти носи за чий нахуйник ще съумееш да се представиш.

    ОтговорИзтриване
  8. Тази г-жа Трифонова е голяма злоба и надменност. И май се е сдушила с Никанор.
    Който определено е приятелче с двамата доксолози. Поликарп не го знам. Ама защо двама архимандрити застават зад такива компроментирани персони с гнусен сайт, аз още не мога да си изясня....Да не се готвят за патриарси?

    Сашко у ФБ наскоро писал да се върнем към Вселенската патриаршия щото БПЦ му е недостойна.... смях и ужас! Ама ужас в повече...

    Ако готвят тия мизерници нещо такова ще ги намеря и лично ще им извия вратовете.

    ОтговорИзтриване
  9. Сашко го тресе жажда да е фактор и да го слушат, а Никанор отколе си търси сайтче, припознавано за църковно, в което да хвалят него и да плюят враговете му.

    ОтговорИзтриване