"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

07 декември 2019

За Църквата и силите на Поднебесната (мутри, политици и владици)

"Я не могу иначе!" (Пушкин, А. С.)
"Посвећава се Госпођу"

Тоя ямболски добитък - Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, като с таран напира към патриаршеския стол. Столът на Неофит не е свободен, но всички гледат на него като на фигурант и на духовен труп и всички започнаха да се подготвят за предстоящата битка за мястото му даже съвсем скоро след като тоя сложи "бялото патриаршеско було" преди години. 

Сенилният патрика беше коронасян, след като вече беше "предварително погребан" от издигналите го. И той го осъзнава, което пък е храна за други лешояди в БПЦ - триумвиратът "архим. Никанор, Ангел Младенов (самият дългогодишен гей-партньор на Неофит още от времето му на Русенски митрополит) и Белоградчишки еп. Поликарп - викариен епископ на Неофит в Софийска епархия. Тия хитри нехранимайковци постоянно организират "проверки на храната му" при всякакви официални и неофициални поводи на събиране, за да го убеждават, че го пазят.

Страхът на владиците един от друг (и от неназовани точно външни фактори) в БПЦ, че могат да бъдат "отровени", не е от вчера. Още преди 2010 г. една г-жа (ту Пулиева, ту Панайотова по онова време, че даже и Панайотова-Пулиева в един момент) ми е доверявала, че се пазят и притесняват. Според нея от "външни и вражи на Църквата фактори". Години по-късно ми попадна документ, предоставен от Враца от Наташа Войкина, според която контекстът и причината за написването му е страхът на тогавашния митрополит на Враца Калиник от Плевенския Игнатий. И вече стана ясно, че треперят и един от друг. А те и двамата са в основата на разкола от началото на 90-те години, целящ обсебването на пари и власт, така че, явно добре се познават "колко лайна струват". В тоя документ, публикуван преди време тук в "Калиник и престъпниците от вълчия синод" е описано уволнението на готвачката на Калиник с изброени мотиви за това, от които се подразбира, че според него някой чрез нея го "трови".

Страхът на Неофит е очевиден даже само от факта, че в Софийска митрополия царува въпросния триумвират под предтекст, че само той му е верен и той го пази, който със сравнителен успех се меси в делата и на останалата БПЦ. Това че смъртта на Неофит се очаква всеки миг (да не дава все пак Господ, ние всички сме хора и не можем да се радваме на смъртта, освен разчовечените бесни свини от синода), като нагласа циркулираше около самия му избор и непосредствено след него, което се видя и в ироничния коментар, насочен срещу разпространителите й, на дядо Кирил: "Да не стане накрая тъй, че да умре пръв здравият мъж на болната жена?"... Е да, ама тая жена има твърде много мъже, при това едновременно, за да успее да дочака, макар и болна, смъртта им на всичките, според мен.

Неофит стана патриарх с "консенсус" между църковните клики и банди - той получи подкрепа на кръга около Николай Пловдивски (тогава Лудото Коле нямаше още нужната възраст, за да се опита да се покатери на патриаршеския стол, макар чрез свои хора в Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет да се пробва да суспендира Църковния Устав по въпроса), имаше подкрепата на кръга около проф. Иван Желев, подкрепиха го и руснаците. Само бандата около Никанор Мишков (по твърдения на самия Никанор пред мене) била действала в полза на дядо Кирил, но на Никанор не бих му повярвал, даже ако ще да рече "Изгря Слънце", докато гледам с очите си самия изгрев и го виждам.

Да обобщим - това беше средата, в която се възцари Неофит - на тези три стълба получи подкрепа. 

Стремящият се да го наследи Николай разчиташе доскоро също на три крака (Два под него, един в гъза му! Уф, стига бе! Дай да се държим сериозно!) - на българската олигархия, на Московската подкрепа и на синодния страх от своята собствена непредсказуемост. Трикракият стол може да изглежда стабилен, стига да не стане двукрак, че даже и еднокрак. И тогава от цар ставаш обикновен пират, при това не с дървен крак, вместо... крак, ами с дърво в гъза.

Отдавна с олигархията около властта работи по-добре от него митр. Антоний (Живко Манекена), който ни е известен и с прякора Краниста, защото вдига краката на крупна олигархка, а с властовия престъпно-олигархичен кръг около Бойко Борисов по-добре се разбира бандата на Никанор. 

Москва пък оттегля подкрепата си от него, което се вижда и по най-новите му "идейни пируети". Тоя глупак се опитва сега да изнудва Москва чрез руско-украинския църковен въпрос. Толкова си е повярвал, че е сигурен, че ще оноди самия дявол. Оня който наложи в БПЦ и отстоя руските интереси в апогея на конфликта между Москва и Стамбул през 2016 г. в Крит, вече е ненужен. Щото е преценен като дребна рибка - употребен и захвърлен.

Научаваме, че митр. Иларион Алфеев силно лобира за интронизирането бъдещо за български патриарх именно на Йоан Варненски. Този митрополит (Алфеев) е на неформална длъжност "отговарящ за междуцърковните отношения в православния свят от страна на Москва". В неговата далновидност дълбоко се съмняваме, защото е известен Алфеев със своите интриги в полза на тщестлавието си, които са разрушителни в "общото дело", още от времето на пребиваването си като архимандрит в Есекс - Англия. Това, което успя да "постигне" пък в настоящата криза между Вартоломей и Русия по въпроса с Украйна е феноменално - успя да настрои срещу Москва целия синод на Гръцката църква - Атинска Архиепископия, след като почти целият преди това подкрепяше руснаците против Фенер - с подкупи или шантаж срещу несъгласните в гръцкия синод този знаменит некадърник консолидира всички на тяхна страна против Русия и себе си.

Та този вселенски непрокопсаник в момента лобирал за Йоан Варненско-Великоямболски. Леко смешно, обаче факт. При това не е за подценяване, защото това може да се окаже единствената успешна мисия на Алфеев, понеже срещу себе си няма "бъдещи светци", като в историята с Есекс, нито честолюбиви и патриотични владици, като в Гърция, ами вечно уплашените и безнравствени мижитурки в българския свети синод, за които и самият патриотизъм е карта в дребния им покер.

* * *

За владишката литургия на Никулден в хр. "Свети Никола" във Варна, заедно с висшия команден състав на Военоморските сили, гостува и военният министър Красимир Каракачанов. Да припомним с какво разполага Каракачанов сега - с военен бюджет по големина спрямо целия държавен бюджет на второ място, след САЩ, в цялото НАТО. Как българските политици и министри "работят с бюджет" и колко доволни и влюбени в тях са всички около тях, докато "работят" заедно по бюджета, ние знаем добре... Днес бюджетно забогателият Каракачанов е край Йоан, онзи ден в Добрич пък беше край Йоан оня, направил милиони от кражба на суджук. По оняден в София Йорданка Фандъкова го остави да злоупотреби Йоан свободно със заплатите на софийските вероучители от Общината, а по същото време и с милионната субсидия за реставрация сградата на Богословския Факултет в София го оставиха да се разполага от Правителството. Преди това пък събра "в хралупата си" луди кинти от злоупотреби във фонд "Земеделие" при реставрация на храмовете в Пернишко след земетресение... И най-вероятно тая негова способност да се навърта около парите и да ги събира му е спечелила подкрепа от "другия крак" на столчето в БПЦ - Иван Желев.

И Николай Пловдивски - бивша Баба Куна Московска, сега е на един-единствен крак - собствената си непредсказуемост. Той съвсем не е надежден. И понеже тая предрешеност разваля сеира, затова аз ще направя хубава интрига.

Вчера по време на споменатата литургия приближен до варненската владика мирянин се приближи до мене и ми подшушна:

- Знаеш ли, че Николай е извънбрачен син на покойния еп. Геласий?!

Николай на Геласий няма как да е син (по моя информация му е племеник по сестрина линия), защото Геласий беше най-известният хомосексуалист в БПЦ, при това пасивен и едничкият начин да "роди" е през гъза си, което още не се е случвало, но ако се случи нявга, то ще се случи само в Турция, а ако вече се е случвало пък, то е в случая с Николай, но... едва ли... Не е важно вярно ли е, важното е че близък до Йоан го подшушва за Николай пред мене - автор и абсолютен властелин и собственик на тоя блог... 

Хайде, почвайте, че ми се гледа нов сезон на "Цирк БПЦ"!

* * *

Не пропуснах да се поздравя с министъра впрочем, който приемаше свободно поздрави от гражданите след черква пред храма...

- Ако идеш и му речеш: "Ти си шкембе-войвода", ще ти дам 50 лева! - подкокороса ме Марто Димитров.
- Сигурен ли си?!
- Не, няма! - изметна се, като видя твърдия ми и решителен поглед в очите си.

Аз все пак се приближих до министъра:

- Господин министре, - засмях се, сякаш съм дете, видяло майка си - много слушам в последно време за вас!
- О, - усмихна се с цяло лице и той, подавайки ръка и ме погледна очаквателно, наивно вярвайки, че ще научи нещо още по-хубаво.
- По телевизия "Седем/осми", Слави Трифонов и екипа му смятат, че с Валери Симеонов сте най-големите простаци във властта!

Всичко това изричам, неспирайки сърдечно да разтърсвам ръката му с изражение наивно и добро, като у Иванушка Глупака, без и половин нотка от агресия в поведението си, което обърква и него, и присъстващите военни и полиция... Трябват им на всички няколко секунди да го осъзнаят. Присъстващият висш военен се изхилва, а Каракачанов става синьо-зелен:

- Да са живи и здрави! - виква полуистерично.

(Мартине, гей!! Дължиш ми 50 кинта!! А след като аз ти дължа пък отдавна 20, можеш да ми дадеш 30 и да приключим спора!)

А Красимир Каракачанов пак леко се размина с гласа на "Радио Свобода", както впоследствие ме нарече присъстващият ми приятел Стельо по прякор Моряка. Не така се случи обаче с едного от екипа му на Каракачанов, а вечерта пък със самия кмет на Варна Иван Портних... Но ред по ред...

След като мнахме да си вземем по три пъти от рибата-курбан от храма и по два пъти от рибената чорба - курбан от Военоморските сили, със Стельо се насочихме бодро и безгрижно към двора на съседния храм "Свети Архангел Михаил", където в залите горе се беше събрал присъстващия "ВИП", за да яде и пие. Пред входа излиза един мъж, висок, як, с хубав костюм, очевидно от екипа на министъра, щото около владиката на Варна ще видите само хюмнета с опърпани дрехи. Усмихва ми се пътьом...

- Тоя що ти се усмихва, познаваш ли го?! - пита озадачен Стельо.
- Не, може той да ме познава обаче, - викам - инак що ще се смее?!
- Ами може да се усмихва, за да не яде бой, щото е гузен?!

Обръщам се, за да се уверя, че човекът е вече далеко от нас и не ни чува, а той застанал на метър и половина слуша, пристъпва от крак на крак и се усмихва още, ама тоя път вече нервно.

- Изложихме се бе! - викам на Стельо.

А на нашия не му пука, ами додава:

- Гле'й го, продължава да се хили!!

Сетне питахме полицаите отпреде защо на колегите им от Жандармерията пише на гърба на английски, че за джендъри - Джендърмерия. А още по-сетне Стельо ми предложи да се качим заедно там, където се е сбрал ВИП-ът, да отворим вратата и с нещо да ги изоблича, докато той прави "масовката", като започна с думите: "Аз съм Светльо - гласът на "Свободното радио"! Аз обаче бързах за едно място да се поцелувам, след като съм се почеркувал, както си му е ред, та вече не ми се занимаваше, особено след като хубаво се наядох на курбаните...


* * *

Но и това нищо не е пред факта, че вечерта отложих с пет секунди запалването на коледната елха на площада от кмета Портних...

- И сега ще излезе да стартира запалването на площадната елха лично кметът на град Варна г-н Иван Портних! - обявява водещата и сгрешава да остави две секунди време за ефект.

А аз под сцената с всичка сила:

- Портних Наркоман!

Тишина... Пет секунди и после, слава Богу, всички се направиха, че нищо не се е случило...

* * *

Вижте, г-да мутри на власт - "управляющ синклит" и "правоправещи" в църковния синод свине, няма да се разберем така!! Не, няма!

1 коментар: