"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

16 май 2016

Изявление на и.д. игумен на Гигинския манастир йером. Никанор

публикувам текста на цялото изявление на йером. Никанор, което получих на "двоен адресат" с Двери.бг., но което ТАМ е само "преразказано в общо линии и избирателно"
Уважаема редакция на сайта "Двери",

В публикуваната от Вас информация по повод на необосновани оплаквания и произволни твърдения на бившия игумен на Църногорския монастир се съдържат следните неточности, които бих желал да изясним:

Статията започва с: 
"продължават конфликтите в Гигинския манастир" 
Това е една фантазия. Конфликти в монастира никога не е имало и няма, създаде се конфликт между бившия игумен и братството, но този конфликт се разви в с. Смировдол и няма нищо общо с Църногорския монастир, в който отец Евгений не живее вече пет години.
"След скандалите в края на м. март..." 
Тази фраза отново отразява единствено случилото се в нечие въображение.
"​Така църковните власти се надяваха да внесат мир в обителта, но това не се случи.​" 
Както изтъкнах и по-горе, мирът никога не е напускал Църногорския монастир. ​Назначението ми за и.д. игумен стана по изрично настояване на братството, не по моя амбиция. За духовната атмосфера в светата обител всеки може да отсъди сам, след като ни дойде на гости - а в монастира, както се знае, всички са добре дошли!

​В петък, 13.05.2016г.​, съгласно моя заповед, работници отидоха да приберат имущество на Църногорския монастир, което бе отнесено за ползване в с. Смировдол по нареждане на бившия игумен през 2015 г. Работниците бяха посрещнати радушно от обитаващия там монах, който не е клирик на БПЦ, отключено им бе и им бе оказано пълно съдействие. Монахът освен това е почерпил и всички с кафе.

Въпреки уговорката между нас, отец Евгений се обажда в полицията и заявява, че в собствения му имот в с. Смировдол се извършва кражба!!! Пристигналият дежурен полицай от РПУ-Земен първоначално нареди да се преустанови товаренето на вещите, но след като получи разяснения от компетентните органи, а и като се убеди със собствените си очи от надписите по много от вещите: "Дарение за Църногорския монастир", той се разпореди товаренето на продължи и църковното обзавеждане да бъде възвърнато в Църногорския монастир.

Както става ясно, никакво насилие и никакви конфликти между работниците и населниците в имота на отец Евгений в с. Смировдол не е имало.

​Впоследствие, след изтеглянето на товарните автомобили и отпътуването им за с. Гигинци, те са засечени от лек автомобил, управляван от духовно чедо на отец Евгений, в който освен бившият игумен, се е возела и госпожа Дафинка Граховска​. Там е станал конфликт, предизвикан от опита на шофьора на лекия автомобил да заплашва работниците със секира и от словесната гюрултия, вдигната от г-жа Граховска.

Госпожа Граховска, с цел да предизвика скандал, е извикала екип на "Бърза помощ", а и екип на БНТ - така де, нали трябва да стане по-интересно. През 2014 г. с протекциите на бивш изпълнителен директор на ДФ "Земеделие", Дафинка Граховска стана началник на пиар-отдела на Фонда по време на управлението на скандалното "Семейство". Тогава с нейните работодатели, т.нар. "дебелите", влязохме в открит конфликт, заради действия на ДФ "Земеделие", накърняващи интереса на БПЦ. След отстраняването на "Семейството",  г-жа Граховска беше освободена от ДФ "Земеделие", като си остана мой заклет личен враг.
"​В последните години между двамата (отец. Никанор и отец Евгени) настъпва дълбоко разделение, което доведе до пълния разрив между тях.​"
Това ми изглежда като единствения обективно изложен факт в публикацията ви.

Простете, ако съм ви засегнал в професионален план.


Поздрави,
иером.Никанор
и.д. игумен

Няма коментари:

Публикуване на коментар