"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

05 април 2020

Слушай, Никаноре!!! (По повод Самоковския манастир)

"Значи на Мушморока вярвате, а на мен, на Човека, не?!" (Сергей Безруков из сериала "Есенин")
cледва oт Тук и Тук

Слушай, Никаноре, това че, си гуруто на пернишкия среден и тежък мутраж и на софийския стар номенклатурен курвор, много добре го знаем всички. Как те гледат в устата разните женуря и възхищението, което предизвикваш с наглия си и отявлен бандитизъм и гешефтарство го гледахме близо шест месеца и наживо, видяхме го и сега при Кулезич с участието ти там заедно с Ивайло Франц, както и преди години при Беновска, когато обсъждахте спора си с архим. Евгений. Тия две последни патици само чакаха някой сравнително тежък аргумент от твоя страна, за да го подемат и отхвърлят всичко, казвано от опонентите ти... Какво толкоз ги затрогва и впечатлява у тебе не знам. Дали трудно прикриваната нервност в тиковете на физиономиятa ти, или начинът "да си миеш ръцете без вода", чупейки и въртейки една друга китки под брадичката?... Тяхна си работа. Все пак човек не може да очаква много от персони, ръкопляскали на Тодор Живков.

А и нещо друго наблюдавам в тая наша интересна народопсихология, която и Кулезич, и Беновска проявиха. То е резюмирано още от Ботев в един стих: "Богат е казва, па го не пита колко е души изгорил живи!" Тая сервилност и негласно одобрение към такива като тебе, хващащо се за всяка сламка, за да се "оправдае" нравствено, съм я забелязал отдавна у общите ни приятели с един варненски поп. Питаха ме защо тъй ядно го нападам. Обяснявах им схемите му, някои от тях направо престъпни, за които съм разбрал, а описваната от мене хитрост и лукавство у него извикваха у тях тънка и разбираща, одобрителна усмивка.

Ти ми говориш за етос?! За монашески при това и "откриваш" липсата му у Пелагия?!... Чакай бе, това дето сторихте с хърватската патица Кулезич етично ли беше?! Това че, Франц не е бил предупреден за намесата ти в предаването, а от там и непремерената му емоционална реакция, макар освен богослов, да е и професионален журналист... Но малко по-късно с твоя "монашески етос", както и с общочовешкия ти, ще се запознаем по-подробно. Не, не се страхувам от теб. Ще се намери кой да ме защити и да се застъпи за мен. Защото мене хората ме обичат. А тебе не. Пред тебе угодничат само заради силата и парите ти. А това не е обич. Не и тая, с която обичат мене, защото знаят, че и когато греша, греша с вяра. Че не искам друго, освен истината!... Е, ако може и кило водка...

Да видим "етоса" на приятелчетата ти. Не е за пръв път в съвременната хроника на БПЦ побоят над монахини, като този над сестра Пелагия, нанесен й от свещеника и архиерейски наместник на Самоков, за който сподели при Кулезич Франц. Тоя побой (на два пъти) е бил нанасян от попския гном, заради отказа й да приеме стоките му в направената от сестра Гликерия в манастира бакалия - търговски обект. А коя е Гликерия и извън това, което споделя Франц за пиянството и блудното й беснуване, ти много добре знаеш, защото в Трънско и досега разказват за нея "200 вица" след престоя й в тамошните манастири, че и в твоя, доколкото знам... Та подобно на Пелагия, бита от самоковския изрод в расо, преди години беше бита и Анастасия в Драгалевския манастир, страдаща от тежка костна болест, от едно друго лайно, облечено в поп Алексей. Що за бесни сте вие бе?! И сте седнали на моя народ не даже просто морал, ами чак Евангелие да четете!?!

* * *

Сега да обсъдим "опорните точки" в твоята намеса срещу Пелагия и Ивайло Франц. На твърденията на Франц, че Пелагия е бита, ти противопоставяш тези на Максима, че всъщност Пелагия е била нея. И искаш да покажеш документи?! Какви са документите ти?! Предупредителен полицейски портокол. Слушай, манипулатор такъв, ако аз сега ида и се оплача в полицията, че си ме бил ти, ще ти съставят такъв и на тебе, без да е даже нужно да доказвам, че съм бил в Пернишко или че ти си идвал до Варна. Такъв протокол не инкриминира, не констатира престъпление, а е с цел предотвратяване на евентуално престъпление. Ами това, че Максима е с психически отклонения?! Ами това, че вече веднъж е изгонена от Пловдивска епархия със забрана да стъпва в който и да било манастир лично от митрополита на Пловдив?! Нямаш отговор. Или по-точно имаш такъв, колкото имаш за алкохолизма и ебливостта на споменатата Гликерия. Но на вас такива ви трябват - болни душевно или развалени нравствено. За да въртите схемите си, да тарашите и обирате. Затова ви пречи Пелагия, мръсници в реси такива. И казаното от Вазов за предателя на Левски "тоз позор за Бога, туй петно на храма" трижди повече важи за вас, отколкото за оня поп. Защото онзи го е направил веднъж в пристъп на човешка слабост. А вие c десетилетия от това и за това живеете.

* * *

Да обсъдим сега твоето стопанство и твоя "бизнес". От петдесетината ти биволици наети ромски семейства "на ръка" (защото доячни машини нямаш) дневно издояват около 30 литра мляко. От това прясно мляко правите сирене и квасите кисело. Ако за един килограм сирене са нужни шест литра мляко, а кажи ми от къде е и кашкавалът, който не правите, но продавате като свое производство, че и киселите млека, с които освен своята канaския, захранвате и супермаркети, и сергия в Софийска митрополия? Аз ще ти кажа. От Сърбия, внасян в багажниците на автомобилите ви през канал на КПП "Калотина". Така внасяш и скъпарската сръбска ракия. А ракията с марка "Манастирска" пък я купуваш от Винпрома в Кюстендил и лично съм гледал как сектантите ти "харизани" лепят върху заводския й етикет вашия. А сладката ти и конфитюрите с манастирска марка пак - от смокини, череши, малини и праскови, след като в градината си имаш две джанки на кръст, само един дявол знае от къде са. Пък киселото мляко, недостигащо да "снабди широкия ти пазар", вероятно е от складове на едро също със сменени етикети.

Ти - шмекер, контрабандист и мошеник си седнал на Пелагия "канони да четеш"?! За послушание и чинопочитание?! Послушанието и чинопочитанието, шопски шмекер, обаче, за което опяваш, са от сектантски и ченгеджийски тип, не от монашески и православен. Вие искате послушание и съучастие в престъпления, а не с цел духовно възрастване.

А ти?! Ти имаш ли послушание и чинопочитение, такова каквото изискваш, монахо?! Какво ти беше поведението към кръстилия те в Православието преден игумен на манастира ти - архим. Евгений?! А към игумена на Атонския ни манастир "Свети Георги Зограф", когото инак ласкаеш?!... Какво прави при тебе изгоненият от там преди години йером. Василий Венков?! Издавате книги от името на "Зограф", защото тоя, докато е отговарял за книгоиздаването там, го е организирал като частен бизнес и атонци сега не могат да му отнемат назад издателските права, да си върнат създаденото от него по частен път издателство с разпознаваемата в БПЦ "зографска марка". Същият си като "повелия те под мантия" Венков. Ама той поне със сигурност е хетеросексуален, макар доста извратен, както научихме от историите им по БНТ от една Татяна Филева. А какво ти е смирението към половината синодни старци, които съм те чувал с ушите си охотно да злословиш?!

Лицемер си. Абсолютен. И не съм сигурен изобщо вярваш ли в Господа-Бога.

Когато, при Кулезич, се опита да се заиграеш с изтърканата "милиционерска тема" в БПЦ, че ужким някакви невидими милиционери стоят зад поведението на Пелагия, хубаво ти напомни Франц, че самият ти "патриарх" Неофит е агентура на старата комунистическа ДС в Църквата на Иисус Христос в България. Но тогава "честната" Любица Кулезич, дето инак громи олигархията, накара Франц да спре, защото явно олигархията (всички до един стари партийци и милиционери) добре плаща чрез вас за обществени услуги на гърба на БПЦ. Тоя "патриарх" Неофит (сътрудник "Симеонов"), тоя страхлив и сенилен "цар", вие с еп. Поликарп и с Ангел Малденов го държите здраво в юдина прегръдка. Но хак му е на този Юда, който в предобеда на един 9 юли подписа, заедно с цялата травеститска седянка, наречена свети синод, обръщение към черква и народ, че на Траката край Варна "убийство няма" още преди да е започнало даже разследването от властите. Ангел Младенов, както вече казахме, взима неговите решения, консултирайки ги с тебе и с Поликарп, а Неофит даже е свободен от ангажимента да се подписва, защото Ачо разполага и с печата му, и с копие от подписа.

А да припомним ли с имена кои и колцина са собствените ти oртаци сред миряните в Пернишко, принадлежащи към старата тежка партийна номенклатура и милиционерски политически апарат, чрез които заедно плячкосвате субсидии и манастири?! Тия местни Патрони държат "за по едно парче хляб" достатъчно сред селяните по рaйоните в своя услуга. Така че, не ми ги въвирай тия самоковци, подписали се срещу Пелагия. Знам дузини в Трънско, които биха се подписали със същите мотиви и в подписка срещу Господ-Бог!

* * *

Бихте в Драгалевския манастир, бихте в Tроянския, били сте, сега разбирам и в Самоковския... Големи сте "биячи" бе?! На жени и старци. Аз що не ви видях наяве в тая светлина, когато ви бях в ръцете в Трънско?!

А инак, прощавай, отче Никаноре. От тебе аз лично лошо не съм видял. Простено-прости! Тъй вярвам, тъй пиша, така виждам, така говоря!... А нали и Премъдрият Соломон пише в Притчите си, че "ударите от приятел са по-добри от целувките на враговете"... И да, вярно е и продължавам да стоя зад това - подире ти остават множество великолепни като база манастири... След тия обаче, с които си се заортачил, "трeва не никне", приятелю!

Следва: Дaли Христо Мишков (бъдещият Никанор) е изгонен и преследван от властите в щата Далас, каква е връзката му с "българските австралийци" от Канада) и за сечта на манастирските гори в Пернишко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар