"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

20 май 2020

Открито (Кърваво) писмо до Българския епископат


А казвате вие (ако не с думи, то с делата си) - "Не можем да помогнем на всички нуждаещи се и бедстващи, не е това роля и функция на Църквата. Има си Държава, а нашето касателство по въпроса е само меко и благо да й напомняме ролята й".

Едно към едно ни казваше това онова бесновато нещо в интервю лично пред мен за сайта Православие бг през 2007-ма година, дето е седнало в Пловдив на митрополитския си трон като змей върху змийското си гнездо и мъти там яйца, от които са се излюпили вече гнусни духовни рожби и пълзят из цялата БПЦ, родени от слушане гнусните му проповеди и изродени в имитация на мръсните му дела. Погроми над манастири, с цел превземане на канаскиите, корумпиране на църковни избори за поставянето на свои и удобни хора до най-високо ниво. Проповеди, съчетаващи привидна пламенност и ревност за вяра и истина с хладна и пресметлива йезуитска циничност, като чрез позициите и препозициониранията си в политико-обществен план защитава не евангелски истини, а нуждите и щенията на власт и олигархия, в тези си врътки и превъртявания наподобява умела проститука, въртяща "осморки" със задника си на предоволна клиентела, ползваща я един подир друг - елитна клиентела, подбрана - ГЕРБ, БСП, ДПС и местна олигархия.

Добре бе, лицемерецо, ти имаш няколко луксозни автомобила, струващи по стотици хиляди левове и часовник на меката си китка, струващ десетки, с тройна охрана се движиш, охранителната система на митрополията ти, по мои отдавнашни данни, сигурно остарели, струва 600 000... Гаче ли, ако Бог те подири, нещо ще те скрие, освен да се информираш "в колко часа се случва", сякаш друго би успял!? А на бедстващите Държавата да помага, а ако не помага, ти да речеш само "Жалко", даже без особено да се развълнуваш за разлика от това как се палиш театрално на политизираните си проповеди инак?! Трапезите дневните на тебе и събратята ти костват колкото годишния доход общия на хората от някой полуобезлюдял градец в Северозападна България... 

Така ли те учи Учителят ти, бе човекободобно, Този, от чието име говориш? Дето ходеше бос и бездомен три години и половина из Палестина, докато не го качиха силом на Кръста, лишавайки Го даже от дрехите Му, а междувременно раздаваше всяка събрана пара на бедните?! A как храниха прегладнели хора със собствената си храна до трошица?! Всички Го знаеха как лекува безплатно, как раздава парите Си до грош, затова и когато пратени от Него, Учениците Му поискаха (не да купят, ами даром с думите "на Господа трябва") от един обикновен йерусалимски гражданин магаренцето, за да влезе Той за последния Си духовен щурм към Йерусалим, онзи веднага го даде. 

Мерзавец гнусен! Срам си за Черквата и за България. Не Иисус е твой Учител, а сатаната, който е и твой духовен баща, пък майка не ти е Църквата, а мутиралата в олигархия комунистическа Държавна Сигурност!

Ами другият "свещен" мръсник?! Архимандрит Никанор Мишков?! Гигинският тарикат?!... Съвсем наскоро при Кулезич по повод случая със Самоковския манастир разправяше благо, но назидателно, че "клириците ни са на такова лошо ниво, защото обществото ни било болно, та като се възроди духовно обшеството, щяло да се подобри и духовното ниво на клириците". 

Ех, змийо с меден език, Никаноре! Затова ли стана ти монах - да те мотивира и повдига духовно бакалинът? От книжниците и фарисеите ли взимаше Иисус Христос или първоидеологът на монашеството св. Павел пример?! Или от корумпираните и насилстващи римски власти?! Свети Павел, за да има очи пред християните да изисква дължимата от тях издръжка за духовните им наставници, сам я отказваше лично за себе си, работейки отделно с ръцете си за нея. А ти трети и четвърти манастир градиш, скъп, импозантен, огромен и... празен. Защо? За монаси ли? Не, за да щипете широко от субсидии и дарения ти и ортаците ти от сегашната властваща край патриарха, около него и чрез него, шайка обесници, на които си острие. А си острие, защо си въобразявате, че си авторитет. Не, за никого не си авторитет, освен за Беновска и Кулезич, да ти кажа аз. И последното куче в Перник е наясно какво вършиш, но не лае, защото си го оплел в мрежата на взаимен интерес.

Та така ли чакаш и "ожидаш" обществото да те мотивира за подвиг християнски и духовна обнова лична, като сам покваряваш нравствено това общество?! Така ли ти показаха да правиш Иисус, Апостолите, св. еп. Николай Чудотворец, св. Василий Велики, св. Макарий Велики, св. Антоний Велики?! Евангелието и равноангелното монашеско житие ли търсиш или вървиш само подир арогантните си бандитски планове?!

Ей, прости Боже, ама от мен, Никаноре, от мене, дето ме бил "мразил целият епископат" по думите ти накрая (па сега се видя и наистина мрази ли ме целият и наяве, манипулаторе), от мене - пияницата, женкаря и пройдохата, за какъвто всички ме имат (и такъв съм), това ли видя? Не, друго видя ти, видяха го до един и хората ти. Стотици левове минаваха дневно през ръцете ми от молитвите, които в Гигинския манастир беше благословил да чета за посетителите. Щото знаех как да говоря на хората, тъй че накрая не само без да искам, но и заявявайки, че не искам, да ме затрупват с пари, пъхайки ги насила по джобовете ми. Купувах си само цигарите и левче не задържах - каквото не раздадях на братята, дораздавах в манастира си в Трънско, а който от харизаните ти, дето беше събрал, повечето сами болни и бедстващи да работят за твоя печалба срещу троха хляб робски, отказваше да му дам пари, купувах му в изобилие и подарявах всичко от контрабандните ти стоки в канаскията. Отмъквах ти кашкавали и сирена с щайгите (е, не скришом, но нагло и пред очите ти - благословиш да взема три пакета, а аз взема три щайги и два чувала) да отнеса в Трънско, но попитай и там колко съм изял - раздавах до последното парче на хората от селата и на минаващите през манастира деца...  Само от сиренето позадържах, че много обичам чесън със сирене, понеже, Боже прости, съм българин... Ама то пък беше "с кофите"... А, ракия пък въобще не съм подарявал, че и аз като еп. Сионий Велички, за когото по-нататък ще стане въпрос, нещо-си "гася" с... барут!

И на прибиране към Варна спах на пейка в градинката до площад "Славейков" в София през нощта, за да пътувам през деня на автостоп. Бях без стотинка, всичко бях раздал за тая половин година почти с хиляди.

Щото бях дошъл да се монаша, нищо че, междувременно се влюбих в жена. Не се смейте, сега съм сериозен, хваля се. А може и да се влюбих, но заради подрасника даже не опитах да докосна... Не докоснах, ама се подмокрях като тийнейджър. Подмокрях се и примирах, но пазих ръцете си като от огън. Щото... аз путки съм "виждал". С цели кошници. Даже на "прескочи кобила" с тях съм играл. А не като мнозина от вас, свити и мухльовци, често девствени, преди да откриете "величието" на еднополовата любов. А като сложите расо, сдобивайки се с власт и пари - първи ебачи, биячи и господари. Ядете и пиете, докато се осерете, биете по манастири жени и старци, докато ви заболят ръцете и се ебете с каквото попадне, докато се разцепите...

И пътувах на автостоп, преди това спал на пейка, щото 50-те лева, дето ми ги даде отец Никодим от личните си пари, след като се обръснах и подстригах в кв. "Княжево", до центъра на София бях изпил, затова не хванах влака, без да се усетя, че почти нямах кредит в мобилния телефон да се обадя на приятели... Много смешно нали?! Смейте се бе, смешно е! Така само аз съм в състояние да се прецакам.

Или еп. Сионий, "пичагата", любимец и на мъже, и на жени, и на попски деца, и на попадии. Представителният, широк и иновативен... Па седне Сионий да пиянства нагости в Гигинския манастир на чардака от обед, па търчат да му прислужват болни жени, които вие сами трябва да търсите, за да им давате и даже слугувате даром, ако сте Христови наследници, па досреднощ държи почти силом на софрата чуждестранни гости духовници, за да не пие сам. На мнозина на лицата им, макар мирски свещеници, "пише", че живеят почти аскетично. А Българският владика пее националистически песни "напук" и "образовайки" сътрапезниците си и вдига наздравици с дамаджаната. Те свикнали на пълен респект към владиците (заради личния им пример на духовници) в своите страни хем, хем такъв владика не са виждали, молят му се да ги отпусне, че утре сутрин има богослужение, а оня им сипва в гърлото наведнъж толкоз ракия, колкото през живота си не са изпили, та накрая някои от тях на гръб носих по стаите, щото в крайна сметка надпих всичките на оная маса. 

Забавно нали? 

Ама не е забавно, че влиятелни местни попове, чиито синове-семинаристи присъстваха в манастира, заради съвпадналия със Сиониевия банкет ученически лагер, не смееха да преведат децата си край масата на пияния Сионий, та да не му се "поще". А учителките държат уплашени децата извън манастира, щото един Владика вътре е толкова изпил, че е вече непредвидим. Е, усмирихме го с една... песен. Да, хваля се. И се оказа лош, но не зъл. Не го съдя, явно нещо вътре дълбоко ужасно го гори, за да го "гаси" така... Да е жив и здрав.

* * *

Слушайте, владици, бръкнете се и другия месец за Петя... Да, благодаря на митр. Антоний за човещината, но е истина, че от неговите 1500 евро много повече бяха стоте лева на отец А. от Шуменско. Щото отец А. гледа жена и деца с една минимална заплата и треби от дъжд на вятър, а Негово Високопреосвещенство познава и дружи с олигарси и политици. Не го съдя втория за последното, просто сравнявам даденото според възможното... Хайде, помогнете сега на един човек, само няколко месеца ще са и аз ще ви опростя парите, дето сте ми ги давали през годините мнозина от вас, за да ви харесвам, дето са повече сумарно от исканите за нея сега за паричната добавка нужна към лекарствата.

Ще ви ги "опростя" в случая значи, че няма да ви ги... връщам.
/връзка portos_@abv.bg - Не търся и не желая директно преводи по сметка, ще ви свържа с нея лично в случай, че става въпрос за комуникация на институционално ниво с цялата изискуема двустранно документация, като институционалността гарантира конфеденциалост - вие ще си разговаряте взаимно и лично)

Следва

Няма коментари:

Публикуване на коментар