"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

07 март 2019

Настоятелите, Калудките, биячите и ебачите

"Данас нема млеко, данас нема хлеба, / за то jеди говна - можда тако треба!" (Рибля чорба)
Точно под храма, по-надолу по улица "Злетово", над магазин "Каваците" до плод-зеленчука, ще видите една машина за кафе, която пуска, освен обикновеното кафе и тривиалното кафе с мляко или сметана, но и кафе с... уиски.

"Голяма работа, - ще си кажете вие, разбира се, ще си речете и още - все пак това е квартал "Аспарухово". Защото сте глупаци. Новината е, не само, че в тая работа е замесен човек от... "енорията", но ясно е отделил "кафе с уиски" от "ирландско кафе", защото, както зная аз, а вий едва ли, ирландското кафе не е с обикновено уиски, ами е с бейлийз. Оттука следва втората новина, явно това е "духовно чадо" на поп Георги, щото кой друг да го светне за разликата, освен попа ни, дето може и да не знае кои и колко от Христовите Първоапостоли са братя помежду си кръвни и да не е сигурен трима или четирима велики светци Църквата титулува богослови, но съвсем точно ще ви информира как се движат цените на синьото "Джони Уокър" в безмитната зона (по компетентната информация на митничаря Тишо Бинев) и как се разпознава по етикета "оригинала"... Аз пък преди години го светнах как се прави превенция срещу махмурлук - седяйки да пиеш, още вечерта, с първата чаша ракия, шибваш и два паракофдала или беналгини. Вследствие на рецепта си аз се сдобих с годините с проблеми в кръвообразуващите функции на черния дроб, а при него се усилиха и зачестиха психическите сътресения.

И така, анализирайки енорийската секта "Свидетели на Фотакиев", ние вече наблюдавахме групата на църковните Калудки, дето ако поп Гошо ги излъже, че с оная си работа лекува и духовни проблеми, тия и кура му ще целунат, като да е патриаршески жезъл, прости ме, Боже. Стоят пред иконите, овъртолени в шамии, фустани и пищимали, кланят се, като че танцуват, въртейки очи, сякаш флиртуват със светците и тръпнат в очакване Геша да "излекува" поредния наркоман, за да им разцепи той, с Гошовата благословия разбира се, путките от ебане. Те затова и нямаха време да навестят боледуващия Васко Ненов, щото наркоманите на Георги стават все повече и все по-хубави, а не само заради "духовното ембарго" на поп Яско Мъглата, комуто несправедливо преди няколко дни прехвърлихме цялата вина.

След Калудките и предприемчивите шмекери на държавна служба като Бинев, редом до тях наблюдаваме групата на "ебачите и биячите". Една група от инфантилни, но биологично зрели мъже, които във всичко имитират попа си. Купи ли си попът метална чаша за кафе, купуват си всичките, купи ли си попът нова кола, ако могат, разбира се, купуват си същата марка и модел и те. Само по жени и любовници не могат да го стигнат, щото им е спукал попът топките, така че си кютат край благоверните съпруги, дето попът изповядва постоянно с тях заедно и им дава мъдри съвети от типа на: "Свирки вече може, но в гъза никога!" или... май беше обратното. Половината от тях вече са ме били и пребили "в акъла си", точно както и Ясен Мъглата спечели войната с мен пак "в акъла си". Затова им викам "биячите", както им викам и "ебачите", щото ебат жените си, когато попът им ги... пусне.

Приближил се един такъв веднъж преди време до авва Велико и сериозно му рекъл:

- Велико, ще те пребия!
- А ти искаш ли да си тръгнеш от "Аспарухово" на четири крака? - попитал само Велико със загадъчна интонационна нотка в гласа.
- Пошегувах се бе! - побързал да викне онзи.

Този същият, дето няма да му кажа името, че много ме е страх, сега е църковен настоятел, Дърпам го онзи ден настрани, щото една колежка и от десетилетия енориашка има сериозен проблем, трябва за дъщеря и операция, а тя не може да събере парите. И тогава тоя мъж в силата си, дето всичко му е наред, освен топките, със социалната среда и заможните приятели, в качеството си на настоятел, ми завява, че и той имал нужда от операция... А после се сърди, че го мисля за путка! Е как няма, като се равнява по жена, която издържа двете си дъщери с бебетата им и душевно-болния си син, който е със 111 лев пенсия. Накрая завършва с шеговита дружеска шега:

- А на тебе каква ще ти е скритата полза, ако й помогнем?
- Заради ходатайството съм решил да спя и с нея, и с щерките й! - кипвам аз.
- Аха! - кимва той, явно е взел обяснението насериозно, щото е... онанист.

А всъщност искам да впечатля с душевното си богатство собствената му жена, ама вие не му го казвайте. Да усети тя разликата между радостта да яздиш из "Широта Казанская" - душата на славянина и това да се луташ из кривите глухи Грекови сокаци. Ох, изтървах се, исках да напиша гръцки!

* * *

Слава Богу, на сестрата ще помогне един бивш настоятел, щото сегашните се молят, постят и помагат само в случай, че гуруто им има проблем.


Няма коментари:

Публикуване на коментар