"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

25 юни 2016

Съборът свърши, а сега накъде?


автор Таня Мускетарката 
доброволец репортер за  блога на събора на остров Крит 

Днес сутринта на последния ден от работата на събора беше спокойно. Емоциите от миналия ден бяха преминали и отстъпиха на съзидателния труд .Работата тръгна гладко и обсъжданията на последния документ „Отношението на Православната църква с останалия християнски свят" бяха градивни. Беше прието предложението на Еладската църква да бъдат наричани в документите не църкви, ами "християнски общности". Също беше осъдена унията като начин за обединяване, в този ред на мисли ще отбележа, че сега нашите митрополити ще спят спокойно и няма да ги плаши сянката на Антихриста.. .Но трябва да отбележа, че и самата Римокатолическа църква смята унията за отживяло понятие.

На събора се случи и още нещо  интересно. Там присъстваха петима митрополити, които са от различни  патриаршии, но всички тях ги обединяваше едно - техният духовен наставник митрополит Никифор от Кипърската църква. Тези митрополити са: митрополит Атанасий на Кирена, митрополит Серафим на Зимбабве и митрополитът на Нос Добра Надежда Сергий, митрополит Хризостом на Кирения и митрополит Исая на Тамасу. 

Светият и  Велик Събор е вече в историята и тя ще отсъди за работата, която е свършена. Ще завърша с думите на Вселенския патриарх Вартоломей: „Заедно тези дни ние правихме история", но и отбеляза отсъствието на четирите църкви: България, Русия, Антиохия  и Грузия. В момента след официалното закриване работата на предстоятелите на поместните църкви продължава. Тази вечер ще се проведе вечеря, на която са поканени всички архонти на Вселенска патриаршия и тези, които са наградени с ордена на Свети апостол Андрей. Утре в катедралата „Свети апостоли Петър и Павел" ще има литургия по случай празника Вси светии и ще бъде прочетена общата декларация на предстоятелите на поместните църкви. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар