"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

16 февруари 2017

R.I.P, господа Професори (Николаевият синод погребва теологията)


Молбата към светия синод, подписана от четирима ректори на Български Университети, да бъде предложена науката теология за включване в списъка на защитените науки в България, е била разгледана на вчерашното заседание на синода, като всъщност дискусия е нямало, а само монолог на Пловдивската Владика Николай, в който богословите са били охулени, обявени за "модернисти" и антицърковни хора.

Въвежднето на академичното богословие в държавния списък със защитени науки би позволило на богословските факултети и катедри да продължат съществуването си, въпреки малкото кандидати да учат в тях. Закриването на факултетите и на катедрите, което е неминуемо след поредици от "нулеви учебни години", които им предстои да обявяват занапред, ще доведе и до пълна безпереспективност за въвеждане на задължително образование в държавното общообразователно училище, защото т. нар. "духовна академия", която митр. Николай създаде в Пловдив няма нито хабилитирани преподаватели - там преподават такива като Николай и като митр. Григорий, нито статут на висше учебно заведение.

Така е бил приключен въпросът с Богословските Факултети (единият, от които даже се нарича Православен Богословски Факултет - при Великотърновския Университет) и двете катедри по теология, съответно в Шуменския Университет (при Факултета за хуманитаристика) и в Пловдивския Университет - при Философско-историческия Факултет. Няма нито резолюция от синода по молбата на ректорите, не е протекло дори общо обсъждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар