"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

01 октомври 2018

Клирици, хубавици, мутри и обесници

Поздзаглавие: Църковно-административни уроци по вътрешно устройство на БПЦ за една мила Граовка

Тази лична снимка, изпратена ми току-що от приятелка, няма нищо общо с настоящия текст, нито с адресата  му, слагам я просто над текста, за да го краси с нейното изрично позволение!
"Поступь нежная, легкий стан,
Если б знала ты сердцем упорным,
Как умеет любить хулиган,
Как умеет он быть покорным."
  (из "Как умеет любить хулиган", ЕА7)
Те са част от една много сериозна и добре работеща неосимфонична държавно-църковна схема. Но не по държавно-църковната Симфония на св. Император Теодосий, ами по тая на Симон Влъхвата от книга "Деяния на светите Апостоли".

Имаме богослови (за предпочитане богословки), завършили теология и специализирали по новите "магистърски програми" - чувала си ги сигурно, Госпожо, "социално дело" или "психология". Или обратното - психоложки и социални работнички, специализирали пак по "новите магистърски програми" - теология. Добре е да са атрактивни, леконравни и очевидно не особено чистоплътни в множество отношения, което им дава предимството да могат да се запознаят с най-широк кръг църковници, избирани сред най-мутреещите се и пръчлясали среди в църковния клир.

После задължително налице трябва да са двама-трима "интегрирани" циганина, петима поне "бивши" наркомана, неколцина топ-църковници, дузина "разкаяли" се бандити, a сега "бизнесмени". Желателно е и да се намери един поне мастит нов "възрожденец" с корени в предишната политическа система, участвал в приватизационните афери през Деветдесетте и със сериозни връзки в мутиращите и мимикриращи, но неумиращи структури на държавно-политическия репресивен апарат отпреди "промените".

След като ги съберем, трябва ни "проект". Добре е в името на проекта да фигурира думата "развитие", по възможност "устойчиво", както и "ЕС". Така нашата новосформирана банда е готова за "държавните субсидии", отпускани за вероизповеданията, за които в държавата си има даже специални структури, като например цяла една Дирекция към Министерския съвет. Добре е бандитите да имат свои приятели и там, освен в областните управи и общинските ръководства.

Тази група предприемчиви и обикновено за нищо друго кадърни обесници, сковава канаския, догражда пангар, зида камбанария, прави детски център, манастирско стопанство, енорийски проект, което обикновено не струва много повече от няколко хиляди или няколко десетки хиляди лева. А потъват безследно субсидии за стотици хиляди... Имаме милион лева например, изчезнали по реставрацията на сградата на Богословския Факултет на площад "Света Неделя" из синодните коридори и канцеларии и единственият спомен от милиона е... един асансьор за инвалиди пред сградата на Факултета. Имаме около 300 000 лева държавна субсидия, потънали безследно в Троянския манастир и като спомен от тях - колекция от чинари, дето са ужким с родопски произход, а се чудиш какво, хуя му, търсят и каква традиция продължават в Троянския Балкан. Имаме си и даже изчезнали преди години годишни заплати на учителите по вероучение в София, без никакви последствия за никого, защото докато Правителството на ГЕРБ и Общините на ГЕРБ дават пари от бюджета за Църквата и владиците на ГЕРБ, отчетност да бъде търсена не очаквайте.

На бандата бесни обесници, описана до тука, им трябва и още нещо много важно, трябват им църковни служители и владици на ръководни места по митрополии и патриаршия. Те си имат такива. Един такъв е секретарят на Софийска митрополия Ангел Младенов. Без да се притеснявам, че ще бъда от него съден, защото тези неща получиха достатъчна публичност, включително документална, това е човек, злоупотребил за лични цели и нужди със стотици хиляди левове в Русенска митрополия за времето на "светителстването" като Русенски митрополит на сегашния Български Патриарх Неофит. Резултатът от одита на новия Русенски митрополит и дисциплинарното му уволнение от него на Ачо Младенов е... преместването му на същата длъжност в Софийска митрополия.

Освен секретарят Ачо Младенов, имаме си и една столична Владика, чието име няма да назова, защото това вече е подсъдно. Тая Владика, говорят за нея зли езици, станала Владика, когато намерила една кутия с пари в килията му, събирани от покоен вече български архимандрит от Ставропигиален манастир, докато него го погребват. Него погребвали в дъждовен ден в гроб пълен с вода, която не се постарали да изгребат, натискайки ковчега му с лопатите, за да потъне. През това време бъдещата Владика пипнала в килията му кутия с пари, които той приживе събирал, за да построи параклис в съседно на Ставропигиалния манастир село, с които станала от архимандрит Владика, плащайки комуто трябва.

И така, да обобщим - ако преди 1989 година на Властта й бяха нужни умствено недъгави и идеологически верни клирици, сега й трябват морално гнили и нравствено инвалидизирани. Та каква, казвате, е точно разликата между червен и оранжев Октопод?!

1 коментар:

  1. Чиче, тази учителка изобщо не знам как ти обръща внимание.

    ОтговорИзтриване