В блог "Лирика" - "Ней"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

в блог "Богословие" - Семейство и Библия

27 юли 2024

Селянката с Посолството и селяните с колелото

Нищо не е по-показателно за потресаващо ниското понастоящем ниво на българския обществен и културен елит от грозния начин, по който водят помежду си дебата за събитията в Украйна. Пълна умствена и духовна импотентност и от двете страни, пълен отказ да се огледа максимално добре цялата картина и бягство в паралелни, изкуствени реалности и заедно с това фиксация в пропагандни клишета от изключително нечист, долен, често махленски характер...

Слушаме - руснаците нямали никаква истинска история, език, култура. Езикът им го бил измислил Пушкин, преди това той бил финландски, доколкото тия там изобщо можели да говорят. Вероятно са ревали като мечки, мучали като биволи и кукуригали като петли, докато умеели да си рекат само "Добър ден" на... финландски. 

Ама то е същото, като да кажеш, че Петко Р. Славейков е измислил ново-българския език, налагайки централно-българския говор, използван около Велико Търново, за езикова норма или че Вук Караджич е измислил сръбския, синтезирайки различните дотогава регионални форми там.. Но остави ги тях, те са умно-красиви, умеят да рекат "Уау" (Wow)  и "инфлуенсър", докато за Пушкин са подочули нещо в интернет.

Слушам ги и се сещам за спора задочен между т. нар. "отровно трио" Бабикян, Хаджигенов и Велислав Минков с Бойко Борисов. Бойко заяви, че бил прочел само книгата за Винету на Карл Май. Тия тримата с дни му се смяха, припомняйки му, че "Винету" не е една книга, а две в два тома. Да, ама "Винету" всъщност е в три тома. Ха, сега - кой е "по-по-най" или "по-по-прост". Според мене единият е простак без претенции, че не е, а тримата са простаци с претенции, че са не просто културни, ами са даже културтрегери.

Руснаците били всъщност татари, защото Москва се е владяла от татарите стотици години (сякаш Киев преди това не), подобно ние от селджукските турци. Да, московските руски князе са били татарски васали, но не са татари. Както и сръбските князе в Средновековието са били васали на българските царе, но не са били българи. И когато чуя, че македонците на юго-запад от нас ги е създал Александър Велики (не знам как по-точно, вероятно е ебал на всекиму от тях пра-пра-пра-прабабата, макар да е бил гей), не зная защо се сещам как с ушите си чух от украински националисти, че древните укри били изкопали ръчно... Черно Море. 

Впрочем днешните македонци и нас наричат татари, точно както укро-фашистите наричат така руснаците и точно по сходна причина - васалната роля на Георги Тертер спрямо татарите, която прекратява сина му цар Тодор-Светослав впоследствие. 

Македонците са "автохтонното" население на Балканите според себе си, а украинците чисти и истински славяни. А ние и русите сме някакви цигани, домъкнали се кой знае от коя путка майна, ако ли не даже от самия ад, хадес, тартар, за да ги мачкаме, обезличаваме и тормозим. И сега и на двата "древни и велики" народа ЕС и САЩ ще им помогнат да се освободят от нас и да възсияят в цялата си слава. Па ако ще след тая праведна и величава битка да останат цифром и словом по сто човека, деветдесет от които жени. Но спокойно, ние сме благородни, стигне ли се дотам, ще им "възстановим" популацията.

Като в оня виц как спорят руснак с украинец:

- Вие нямате история бе! - викнал му украинецът - Когато Киев е бил огромна политическа и културна столица, Москва е била едно малко селце сред блатата! Каква история имате?!

А руснакът си погледнал часовника и рекъл само:

- А вие скоро няма да имате география...

Преди около три години и половина преминах цялата Украйна от Одеса до Луцк и т. нар. "официален украински" не чух никъде, освен по телевизиите им и то главно по официалните и държавни канали, а в останалите слушах на руски. В музикалните им фолклорни канали текстовете на песните като език ми напомняха нещо, което съвсем лаишки бих нарекъл "старинно казашко наречие". А по пътищата, автобусите, гарите, кръчмите, пазарите? Български наречия. Около Одеса източно-български говори, пред Луцк - пиротски диалекти между сръбски и български, а повсеместно изрази като "Седи тука" или "В мене, в мене!" при това буквално. И навсякъде - зелеви сарми например и всички знаят какво са не само коледарите, ами даже сурваки и го считат за част от автентична древна... украинска традиция... 

В тая шарения руският език е естественият "лингва франка", защото без него ще изпаднат в дълбока дезориентация и липса на взаимно разбиране. И не случайно слушам навсякъде из Варна украинските бежанци да говорят един с друг изцяло на руски, включително разхождащите се из града семейства.

Обединението на Украйна може да се случи само възоснова на руския език, руската култура, самите те природни, естествени като възникване и характер, като част, макар автономна, от "руский мир" - общност с природен език, естествен, природни граници и автентична народностна култура. Както е било и досега преди събитията. 

Другото се нарича неотроцкизъм, към което я тласка Западът - първо културно, етническо и пр. фрагментиране, а сетне слепването на разбитите стъкла и части чрез изкуствена, неолиберална и трансхуманна идеология по нов начин и в нов образ. 

Едното е възможно и работещо, както гледахме в рамките на бившия СССР, но СССР на Сталин, а не на Троцки или Брежнев или Югославия, но тази на Тито, а не на Милошевич. С това не оправдаваме комунизма като идеология или строй, ами етнокултурния модел, при който всяка общност запазва своята самобитност и автономия, но съществува съвместно с останалите, комуникирайки чрез най-близкото си общо - в единия случай на руски, във втория на сърбо-хърватски. И това се нарича съответно руский мир или српски свет. Наподобява pax romana от златните векове на Рим или Елинистическата Империя на Александър Македонски, но няма нищо общо с неолибералната трансхуманистична идеология на ЕС и САЩ (по-точно на САЩ чрез ЕС), налагана чрез прикрит, перфиден и завоалиран тоталитаризъм, нов фашизъм, леберален неофашизъм.

Това всичко е ясно, това сме го писали вече... Но да се върнем сега в реалността. Защото ако нарицаемите от нас умно-красиви жълтопаветници и психодесни "блестят" като зърно варена царевица на прясно лайно с претенциозна скудоумщина, така нашенските путинисти и русофили пък като бял сопол на носа на черно циганче с откровената си селяндурщина и простотия, за която си мислят, че минава за народнящина и правдивост.

Тонът в култур-кампф, пропагандната война на последните, го зададе руската посланничка в България Елеонора Митрофанова. И не случайно употребявам израза "култур-кампф" по Гьобелс. На Нюрнбергския антихитлеристки процес Гьобелс, министър на пропагандата по времето на Хитлер, на въпроса как са успели да увлекат целия германски народ подире си, откровено отговаря: "Убедихме ги, че французите ще им вземат земята, евреите парите, а комунистите жените". Така сега подобно нему и Митрофанова... Като лаф от сравнително новата руска комедия "Особености на руския национален риболов", там един от героите споделя: "Родих се в село между две рекички, Голям Сопол и Малък Сопол".

Според Митрофанова бежанците от Украйна са всъщност разглезени богаташи, идващи тук на безплатна екскурзия със свръхскъпите си коли, хубави дрехи и много пари, които да харчат за фризури на кученцата си и глезотии, докато ние, "добричките беднички, но доверчиви българи", според нейния собствен израз, ги приютяваме и храним безплатно, а нормалните украинци си седели спокойно в Украйна, защото с нетърпение чакали Путин да ги освободи от Зеленский, понеже ракетите били до една свръхточни и удряли само други ракети, не жилищни сгради, болници и училища, а руските пушки стреляли само по нацисти, не по нормални хора, че даже едва ли не уцелвали само техните пушки, а не самите тях... Така че, нека мразим и презираме бежанците тук, те са дезертьори и плъхове, но да стискаме палци за добрите украинци, останали там, чакащи мирничко да ги върнат в "руский мир". 

Ох, да ти еба майката недоклатена, селска разпоретино, че и проста!!! 

Но стига, сега пишем сериозно!

Ако и да има дошли със скъпи коли, хубави дрехи и много пари, те живеят на свободен наем, който сами си плащат, в частни квартири или в курортни апартаменти, купени от тях по Българското Черноморие отпреди войната. Около шест години съм работил в такъв комплекс и знам прекрасно това. А те са си купили колите и спечелили парите в Украйна, не тук на наш гръб, за разлика от такива лелки като Ленчето Митрофанова. И те са един на сто, че и на повече от идващите. И нямаме право да ги черним и демонизираме, задето са избягали със скъпи коли. Ракетата удря мерцедесите не по-зле от ладите, а и всеки е човек с право да живее - и този в мерцедаса, и този в ладата...

Но пропагандата на руското Ленче, знаейки че ще улови баш за най-примитивните струни с нея душите на българските лели-ленчета, не жали и бедняците, дошли тук... Масово по улиците слушам възмутени баби и дядовци: "На украинците тука им дават по 1600 лева месечно и с тях нищо не плащат, защото живеят по луксозните хотели безплатно и ги хранят!" Понякога се обаждам: "В грешка сте, дават им по 2300!", "Така ли?!" зяпват зачудени, но без да обяснявам повече, ги оставям замислени и си отивам... За София чувам вече да разпространяват подобни лели и чичовци там, при това вдъхновявани от предавания по т. нар. свободни медии като телевизия ECom, че парите били даже по 6000 месечно.

При първата година на идването си, в началото, украинците получиха цифром и словом по 360 лева веднъж пролетта. Вторите 360 им ги дадоха по... Коледа, плюс ваучер за храна на стойност 100 лева. В Правителствения ни сайт обявиха, че градският и междуградски транспорт ще им е безплатен, но нищо такова не се случи. Защо? А аз съм бивш кондуктор из градските автобуси във Варна, та попитах колежки. Споделиха ми: "Ами още в началото тогавашният шеф Златев ни събра и ни каза, че те засега са със статут на туристи, още нямат бежански статут, затова да ги таксуваме. После получиха статута, ама Златев не отмени решението..."

Прослувутите по 40 лева на денонощие за нощувки и храна бяха превеждани директно на българските хотелиери, не попадаха у украинците. Тези пари бяха впрочем от ЕС и доста от тях стигнаха до някои от самите хотелиери с огромно закъснение, Те включваха спане (често по четирима в стаи за двама) и закуска плюс обяд - канче каша, три филии хляб и полуизгнили плодове. А хигиенни или медицински консумативи? От дъжд на вятър при доброволците в Спoртна Зала или в БЧК. А за да успеят да стигнат и да се върнат оттам, си услужваха един на друг с пари за билетчета за градския транспорт, с очите съм си го виждал. За да успеят да се закрепят, украинките започваха работа често в самите хотели, в които бяха настанени. На 14- 16 часови работни смени с минимално заплащане. Ето така се напълниха полупразните ни ходели през лятото и с "туристи", и с работници, които хронично липсваха...

"Но засвири, Ленче, да слушам, че да ти запуша с хуй бездънната гуша" (Христо Ботьов, "Хайдути")

Ох, да ми прости Ботьов за гаврата-перифраза, ама се преситих сам от гадостите, дето гледам и чувам!

2 коментара:

  1. ,,…а нормалните украинци си седели спокойно в Украйна, защото с нетърпение чакали Путин да ги освободи от Зеленский, понеже ракетите били до една свръхточни и удряли само други ракети, не жилищни сгради, болници и училища, а руските пушки стреляли само по нацисти, не по нормални хора, че даже едва ли не уцелвали само техните пушки, а не самите тях...“

    Във връзка с това преди две години имаше новина:,,Володимир Зеленски с остра реакция на доклад на Амнести Интернешънъл
    5.08.2022 13:23 2344
    Остра реакция от Киев след доклад на ,,Амнести Интернешънъл“. В четвъртък правозащитната организация обяви, че украинската армия е изложила на риск цивилни граждани, като е установила военни бази в училища и болници, за да отблъсне руската инвазия. От ,,Амнести Интернешънъл“ все пак подчертават, че така не оправдават руските атаки на сляпо, които поразяват цивилното население.“ (https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/12210761).

    Тук последното изречение за руски атаки на сляпо всъщност няма реално основание, а представлява дежурната клевета срещу Русия, тъй като в западна медия е недопустимо да се каже 100%-на истина по даден въпрос, свързан с Русия, за да не бъде обвинена медията в симпатии към Путин и нарушаване на политическата коректност (която отдавна е всъщност фашистка цензура). Да, руските ракети са свръхточни, но когато удрят бивш цивилен обект, той вече не е цивилен. Отделно има безброй публикации от очевидци - от украински блогъри, за пагубното действие на ПВО. Например детската болница в Киев, която е реален цивилен обект, беше ударена от украинска ракета на ПВО, което е видимо от траекторията й във видеата на живеещи наблизо хора и които все още са достъпни. Руснаците не удрят реални цивилни обекти. С всичко казано не искам да умаложавам страданията на украинския народ. Но е важно да разграничаваме фактите от пропагандата, за да не станем нейна жертва. Една от нечистите тактики на западната пропаганда е да обвинява другите в неща, които самият Запад, в това число и Израел, реално са вършили или вършат.

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти еба майката малоумна недоклатена, копеленце просто недоправено. Не случайно си анонимо-псевдонимен тука в коментара си слабоумен... Значи на руснаците всичките ракети са свръх"точкови", а украинците сами си взривяват болниците у детските градини? Да ти ебе куче майката, да го сложа на мъртвата ти сестра в студения гъз, да ти еба всичко в къщата, дето успява да се хване за вратната брава, да го сложа на детето ти в гъза, докато е още на жена ти в путката!... Искаш ли още "по сръбски", мръсен фашист?! Ти ненорнмалнико върви право в ада, в десетия кръг (не говоря за тебе лично, а за "аватара" ти, с който пишеш гнусотии тук)

    ОтговорИзтриване