"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

09 ноември 2016

Нека не се повтаря!


автор Таня Мускетарката 

През 1938 година едно 17 годишно момче на име Хершел Гриншпан, което учило в Париж, получило писмо от родителите си. В това писмо те му съобщавали, че на 27 октомври са били насилствено депортирани от град Хановер, заедно с още 18 000 други полски евреи, които живеели в Германия, към границата с Полша. 

Полша отказвала да ги приеме и те били принудени да скитат по „ничията земя“  т. e. по граничната полоса.
Хершел Гритшпан 
В писмото се описвали ужасните условия на живот, на които са били изложени хората. Когато прочело писмото, момчето решило да отмъсти за всичките си сънародници и решението му било да убие германския посланик в Париж. Но вместо посланика, Хершел стрелял в съветника в посолството Ернст фон Рат и го ранил смъртоносно. Покушението станало на 7 ноември 1938 година. След два дни - вечерта на 9 ноември, съветникът починал.

Новината за смъртта на фон Рат Гьобелс научил в Мюнхен около 20.30 часа, по време на юбилейния конгрес на "борците-ветерани" от 1923 година. И Гьобелс произнесъл реч, в която призовал за възмездие. Участниците в конгреса веднага разбрали как трябва да действат.

Този акт на подстрекателство предизвикал щурмове на синагоги, които били опажарени, разбити били витрини на магазини.

На 9 ноември срещу 10 ноември 1938 година хиляди евреи са били подложени на физическо насилие, 91 души били убити. В следващото денонощие били арестувани и изпратени в концентрационни лагери 30 000 евреи. Около 200 синагоги били изгорени и заедно с тях и много религиозна литература. Разграбени били около 7 000 магазина, принадлежащи на евреи. Била е наложена глоба на цялото еврейско население на стойност 1 милиард марки. Целият този ужас продължил 24 часа.

Тази нощ станала началото на Холокоста в Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар