"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

13 декември 2015

Пантофите на св. крал Стефан (Видин, Зайчар и Турну Северин)

"Мойта, дето ми пристана, ми отмъкна два йоргана!" (из "Черна котка, бял котарак")
Когато става дума за ръкописи, икони или антики на стойност стотици хиляди или милиони в евро-пари, БПЦ не може да се меси в работата на "държавата" ни, тогава всички, в един глас, започваме да повтаряме, че "църква и държава са отделени", според принципа на светската конституционност, че е проява на лош вкус да се бъркаме там, където не ни е работата.

Когато обаче общината в Пловдив поиска няколко хиляди лева за неплащани с години такси за смет, тогава настава вой до Небесата, тогава и в Парламента включително се занимават с нежеланието на митр. Николай да плати такса за смет на храмовете, за които отговаря в Пловдивска епархия. Защото Севастиянов не може да си плаща таксите за смет, но може да си купи втора лимизуна с рег. номер 3737, за да има "клонинг" за ескорт за първата си.
Изискванията според законите на общинските власти за Севастиянов са едва ли не богохулни, но когато истинските му ментори и кукловодите му на власт, като Бойко Борисов и Божидар Димитров, бъркат в ковчежета със свети мощи, за да ги вадят и подаряват произволно, където си щат, без никакви "съпътстващи формалности", когато от музея на Рилския манастир взимат мощи на св. Иван Рилски, за да ги изтъргуват с гърците за други реликви с историческа стойност, според тях, това не е кощунство и митр. Николай мълчи като спукана свирка.

Абсурдите се задълбочават още повече с двата пантофа на св. крал Стефан Милутин. За времето на първото правителство на ГЕРБ мощите на св. крал. Стефан са поискани официално за пренасяне в Сърбия от премиерa по онова време Томислав Николич. Българският премиер Бойко Борисов отказва категорично.

Не е ясно обаче тази година, на празника на св. Стефан в храма "Света Неделя", въз основа на каква санкция - синодна или правителствена, понеже в българските църковни и светски медии тази информация липсва, еп. Поликарп Белоградчишки и "патр." Неофит са решили да подарят двата пантофа от облеклото на мощите на Тимочки еп. Иларион - сръбски епископ на Зайчар, които наистина всяка година се сменят, но традицията досега беше да се подаряват за благословение на църкви и манастири в България. Четем това в публикация на официалната страница за Зайчарска епархия (ТУК)
"Негово Преосвещенство Тимочки епископ Иларион посети на 30.XI.2015 г. София по повод празника на светия сръбски крал Милутин и преобличането на неговите всечестни мощи, което повече от пет века се извършва всяка година малко преди празника и мощите се пазят като най-голямата светиня и закрилници на българската столица..."
Следва описание на участниците в Евхаристийното съслужение на празника в храм "Света Неделя" - еп. Григорий Браницки, в качеството си на викарий на българския "патриарх", заедно с Тимочки епископ Иларион, Белоградчишки еп. Поликарп - викарий на Видинския митр. Дометиан, множество софийски и сръбски свещеници. Молитвено участие в светата литургия бил взел и "патр." Неофит, който
"...връчи на Преосвещения епископ Иларион скъпоценен дар - обувките (пантофи) на светия крал."
Не е никаква тайна, че от няколко години Видинският митрополит Дометиан и викария му еп. Поликарп (една главна фигура в групата на Меките китки в БПЦ около митр. Николай Пловдивски, заедно с еп. Сионий Велички) са чести гости в съслуженията и празненствата в Зайчарска (Тимочка) епархия, която все-таки е периферна епархия в СПЦ с неособено значение. Още по-малко е тайна, че именно еп. Поликарп, заради скандалното си поведение в миналото и съмнителните си връзки днес, беше натирен от Вселенския Патриарх Вартоломей от Гърция.

Какво печели еп. Иларион Тимочки е ясно - получава една, макар и символична, "част" от мощите, които Сръбската Патриаршия и сръбската държава отдавна искат. Какво печелим ние и Патриаршията ни обаче не е ясно, освен мъглявата илюзия, че БПЦ не се намира в сериозна междуцърковна изолация, която илюзия временно закрепява "светейшото" Неофит на клатещия се Патриаршески трон... Ако това продължава тъй, утре някой румънски епископ на Турну Мъгуреле например, ще получи ръцете на св. крал Стефан, "митрополитът" на Ботсвана Генадий Стандзуис краката му...

А нам ще остане само групата "митроносни педерасти", но пък закичени с ордени на чешки, мексикански, марокански и прочие разколници - за радост и гордост на обкръжилите ги идиоти...

Няма коментари:

Публикуване на коментар