"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

22 ноември 2019

Мангал Кипърът и трактористът от Неврокоп (пост-новини)


- Тебе синодът те мрази, а целият епископат те ненавижда, Светльо! - вика ми лани Никанор "на прощаване".
- Боли ме хуят дали ме мрази свинският ти псевдо-еклисиен синод и бандитският ти ареопаг, че и за мутренско-архонтския съвет!... Тоест епископат - рекох, съвсем буквално и наглас, да съм си жив и здрав, ако щете вярвайте.

* * *

Митрополит Киприян по прякор "Кипъра" (явно прякорът, който му сложих аз "Азис", щото е певец, диригент и циганин, не се е възприел) прекратил издръжката на епархийските манастири в Старозагорска епархия - на Шипченския и другите два, заедно с встъпването си в длъжност. Рекъл:

- Щом имате пари да ходите по кръчми, значи от издръжка нямате нужда.

След това прибрал отвсякъде целия брутен приход от свещи и треби, преустановил и издръжката за храна на манастира от митрополията, като оставил монасите да издържат и себе си, и манастира със символичните си заплати.

* * *

Врачанският митрополит Григорий, при преместването си във Врачанска митрополия, взел със себе си попадията на Горублянския поп Лазар в качество на "готвачка". Но тъй като Врачанска митрополия към онзи момент била в ремонт, се настанили с нея в хотел за 20 дни. На 19-ия ден пристигнал от София поп Лазар да си я търси, но бил изгонен от охраната на хотела, за да не ги смущава в стаята му на митрополита, където не се знае какво му е готвила каката на тоя Гоцеделчевски тракторист. Накрая все пак Лазар си прибрал невестата "многонавестена" и владишки облагодатена (Прости, Господи!).

Преди да стане Троянски игумен пък на мястото на Теодосий, още докато бил епископ в София, Григорий ебял касиерката на Софийска митрополия Елена близо две години. Накрая на Патриарх Максим, Царство му Небесно, му писнало и събрал всички на епархийски съвет, извикали и Елена:

- И така, след като знаеш да ебеш Елена, - започнал дядо Максим с обикновена скуфия монашеска на главата, както обичал да води събранията - заминаваш игумен на Троян!

Елена тутакси писнала в сълзи и разбила една саксия о земи насред помещението.

/по инфо от Богоспасяема София/

Следва

Няма коментари:

Публикуване на коментар