"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

13 май 2023

Рашистки и укро-нацистки митове II - Войната срещу България


следва от "Език"

В Луцк, в автобус на градския транспорт, питам шофьора от къде и как да си купя билет, защото там електронната билетна система съществува и работи много преди тези във Варна и София, при това е много по-модерна, подобно тази в Белград, която е също около десет години по-стара от софийската. Обяснявам му, че не мога да се оправя, защото съм от България. Поглежда ме, смига ми и съвсем буквално, точно както ще го прочетете, ми казва, при това без акцент:

- Седи тука - посочвайки ми седалката зад гърба си.

Във влака от Луцк за Виница влизам и започвам да се запознавам наред с екипажа и пътниците. Весел съм до безобразие и общителен като психично болна маймуна. Изпил съм достатъчно двулитровки от тъмното им пиво "Арсенал" с 16 % алкохолност...

- Здравствуй, брат!

- Мараба, братинйо! - виквам.

- Брат чех - обяснява кондукторката на началника на влака.

Кипвам:

- К'ъв чех съм, мори лельо?! Болгар, Болгар! В момента ви крада най-красивата Галичанка!

Бай Ганьо във виенската баня един вид.

Сядам и започвам да си търся билетите, забравил, че те вече стоят у кондукторката. Усеща ме отдалече тя какво правя, смига ми и пак съвсем буквално, както го четете:

- Билетчики... в мене, в мене.


* * *


Руската война срещу Украйна не е между Русия и Украйна, нито между Настръхналия за реванш Изток и Колективния Запад. Говоря като бъдещ резултат. Докато причината са въглища, стомана, селен, газ, резултатът ще е края на една Империя на Духа, финалът на последните нейни не политически, а културни и цивилизационни остатъци. Не, не "държава на духа", както е според Лихачов, а Империя на Духа. Българската Империя на съюзените федерати - племена и народности, разпростирала се в разни периоди от време от Волга, та чак до Северен Банат. Това там в Украйна е като Вавилонско стълпотворение, но преработено чрез своеобразна Петдесетница - всеки говори свой собствен език, но всеки друг го разбира чудесно, защото са стари славянски думи и форми и много, ама много архаичен български.

Та вие що смятате? Осведомени сте от стария филм, издържан в парадигмите на социалистическата историография. Аспарух превел цял народ, бягайки от хазарите. Идиоти. По такива причини народ не се преселва. Хазарите щели да ги изклолят до крак. Глупости. Целта на завоеванията от онова време е племето завоевател да смени управляващата класа със себе си, подчинявайки народа. Аспарух превежда част от войската и аристокрацията от другата страна на Дунав, след това се връща сам обратно, за да потърси реванш.

От къде пристига сетне Крум, за да укрепи разпадащата се държавност в Плиска? От Карпатите, от Карпатска Рус по-точно. Чии чети поставят Иван-Асен II на трона, при това безвъзмездно? Четите от Киевска Рус. Защо Святослав Киевски воюва с българите? Ами той смята, че българският престол му принадлежи по линия на баба му Княгиня Олга - българката,

И другата глупост, пак от онзи патетичен тъп филм - славяните били разединени анархисти, които треперили от ромеите и се подчинили на новодошлите прабългари, защото им се видели по-малко зло. Глупаци, хилавите и плашливи ужким славяни още в V-ти век изгонват ромеите от Варна (Одесос), превземайки я. Ако изобщо има някакви прабългари или славяни, а не са всичкото това разни видове траки. Че що им е на славяните Варна? Те не са морски народ. Но под Варна сравнително наскоро се откри друго. Тя лежи върху огромен тракийски некропол и златно съкровище. За траките мястото е сакрално.


* * *


Колкото и да е странно, Империята е по-толерантна към културното многообразие, стига да не заплашва централната власт, отколкото националната държава, която често не просто налага една нация, но направо я измисля, създава... Кои са "българите" днес? Шопите българи ли са, като гагаузите, родопчаните, странджанците, македонците? Те се различават и езиково, особено там, където държавната пропагандна индоктринация по-слабо е действала, и по външност, и по манталитет. Едно е само името и гордостта, с която се наричат всичките по него, че даже и голямата част от циганите ни, е потресаваща. Тя е от спомена за една широка и човечна Българска Икумена.

- Не говори така лошо за руснаците. Виж, Алла Пугачова как ви подкрепи. Тя е рускиня.

- Не, не е рускиня! - тросва ми се Малката.

- А каква е? - зяпвам от изненада.

- Тя си е наша... советская!

В началото на войната дрогираното Киевско хазарче изплиска легена: "Слава на Украйна, Украйна ще победи!", да, да, г-н Кокаин, а няма ли да превземете и самия Кремъл? Сега пък Пригожин, командирът на частната армия "Вагнер", изкърти мивката: "На 9 май 1945 г. ние отнехме национал-социализма от германците, взехме го като трофей, за да докажем, че всъщност свръхчовеците сме руснаците!" Не се ли вижда и от самолет бре?! Локални нацисти и имперски фашисти воюват, всеки по своя начин и със своите мотиви, срещу духовните остатъците на най-човечната Империя на духа в световната история - Федерацията на Българите.

Следва

Няма коментари:

Публикуване на коментар