"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

13 май 2023

Рашистки и укро-нацистки митове III - Сърми, школо и други глупости

"От хазарите ни е останала само една административна сграда, при това с български произход" (Милорад Павич, из "Хазарски речник")

"Абе, какъв е тоя български език?! Нещо между руски и украински!" (Руски турист преди няколко години, докато слуша коментар на български по телевизията на футболен мач)

следва от "Войната срещу България"

Сърмите ги срещаме буквално от украинския Луцк до сръбска Суботица, зелеви. Шевиците на мъжките и женските носии в Украйна и Източна България са много сходни, почти идентични. Музикална култура имам твърде бедна, но що ли ми се чини, че диспозицията на женските вокали и в казашкия, и в... шопския фоклор е доста сходна... Така ми се "счува" и струва. В Украйна (в цялата) има също така украсявани и боядисвани яйца с козунак за Великден, коледари, сурваки... Е, мартеници няма. Освен нас, мартеници имат само румънците. Ама те нали уж не били славяни румънците?

Но пък Захари Стоянов с добродушен смях разказва в биографията на Христо Ботев, че често го е засичал по влашките кръчми да спори и да доказва на румънците, че са романизирани славяни и българи, на основа на езика им - със славянски корени, а романски представки и окончания. Как е на румънски "Господи, помилуй" знаете ли? Doamne, miluiește. А как звучи, знаете ли? Доамне, милуйеще. Но добре, ще рече някой, че това е заради църковно-славянския, който е бил официалният писмен език до XVII век. Ами знаете ли, според google translate, как е "Еби си майката" - La naiba mamă. Оставете княза Цепеш - Дракула, чието малко име е Влад. Ами един от техните първи крале се е наричал съвсем наистина Раду Празнаглава... Просим ваше дупе, пани! Оф, изплеснах се бе, това май е на чешки.


* * *


Пак според Захари Стоянов, синът на даскал Ботьо от Калофер се е бил записал за казак. На един дунавски остров няколко месеца живели само двамата с казак, който Стоянов нарича малорусин, т.е. украинец и "извънредно съмнителна личност". Двамата имали само остров, колиба, рибарски такъми и стара чугунена тенджера плюс неограничено количества дърва, с които си готвили уловената риба. Циганите от двата бряга бързо усетили, че Христо е темпераментен, но добродушен и справедлив, затова често го навестявали да го ползват за съдия в споровете си. Каквото отсъждал Христо, според това и правили. А той се шегувал, че ако не успее да освободи България, ще събере накрай-земя циганите в циганско царство и ще им стане цар.

Казакът го записал тържествено при казаците. Сетне се разделили, Христо се прибрал да погостува у своите в Калофер, когато дошла повиквателната там от Атамана да оседлава коня и да тръгва за поредната казашка война нейде-си. И Ботев пак тъй тържествено се "отписал" от казачество, хвърляйки телеграмата.

Това е казачеството и не случайно люлката му е именно Украйна. Казак можел да стане и циганинът, стига да покаже доблест, да е православен християнин и да се закълне в устава.


* * *


Една лъжа на украинския неонацизъм: Поради почти двувековната руска асимилация украинците са забравили родния си език, затова сега трябва да го възстановим, отменяйки руския като официален в училищата и държавните институции

Въпрос към пропагандата: Защо за пет столетия асимилация и бавен геноцид дори отвреме-навреме, нито българи, нито гърци, нито сърби забравиха езика си? Българите го съхраниха под двойна преса - в черквата гръчка, пред властите турска, а нова книжовност започва едва със светците Паисий и Софроний.

За тая шарена етническа, народностна и национална смес руският език е нужната лингва франка, подобно на Запад латинският през Средновековието. Иначе следва разпад и повсеместен сепаратизъм, от който ще се възползват и Полша, и Русия, и Беларус, повярвайте. И новият "език" няма да има време да бъде даже научен от народа, камоли да си свърши консолидиращата задача. От Одеса до Луцк почти никой не разбира и не говори истински сегашния Киевски "украински". Там са подобно българските турци, които получиха право да слушат десетминутни новини на турски език по БНТ. В един момент им поставиха субтитри на български, защото самите те слабо разбираха книжовния турски език.

Една лъжа на великоруския имперски фашизъм, повтаряна френетично от българските Копейковци: В Украйна от край до край след 2014-та година бандеровци и азовци избиват наред всеки, когото чуят да говори руски.

Абе, аз нали бях там в края на 2021-ва? По магазините надписите бяха по избор - руски или украински. В междуградския автобусен транспорт на специално закрепен на гърба на предната седалка таблет със слушалки можеше да си избираш музика по жанрове и по националност - опция "руски хитове", опция "украински хитове". Чуждестранните филми се предлагаха с два вида субтитри - на руски и на украински. А т. нар. нов украински чух само на едно място: в офиса на мобилен оператор в Луцк при разговор между обслужващия и някаква дама, без да съм твърде убеден, че това все пак не беше полски.

Втора лъжа на руската пропаганда: В ДОНБАС украинската армия тормозила и избивала жени, деца и мирно население, освен честното руско патриотично опълчение.

Та аз видях "защитниците-опълченци" на "руски ДОНБАС", посредством видео-разговор на месинджъра на Facebook, заедно с мой приятел безкраен български путинист. Нисък и среден криминалитет, накромани, бандити. Една млада дама, наричана опълченска подполковничка, докато пиеше водка директно от шишето, по едно време почти ни показа гола цица, провиквайки се: "Момчета, идвайте да воюваме!"

Такива хора, отцепили две области в една държава, са легитимна цел на всяка национална армия. Такива бяха и шиптърите при размириците в Косово и Метохия впрочем. само че тогава тях ги използва НАТО срещу Югославия и сърбите, а тези сега ги ползва Путин против Украйна.

Втора лъжа на неонацистки Киев: Украйна е воювала само срещу опълченските банди, не и срещу рускоизясняващите се в ДОНБАС украинци. 

Но. Дълго време не се е била там украинската армия, ами паравоенните нацистки отряди на бандеровците, на азовците и Десния сектор. И хич не е невероятно да са избивали и измъчвали всеки, твърдящ че е руснак, само на това основание. Зеленски едва в навечерието на войната отиде там, опитвайки се да ги усмири и разоръжи. Но късно. Русия вече беше побесняла, оседлала конете.

А руският бяс е подобен на руската святост - неизмерим, неукротим, анти-разумен. Както светостта там стига до върха на Небесата, така бесът копае и под дъното на ада. У едни и същи хора!

Следва

Няма коментари:

Публикуване на коментар