"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

18 януари 2016

Отец Филип Василцев създава сестринство в кв. "Княжево"


(по информация от приятели на блог "Маран-ата")

Архимандрит Филип Василцев, предстоятелят на Подворието на митрополита на Москва и Патриарх цяла Русия в София - Негово Светейшество Патриарх Кирил II-ри, планира да създаде в дома за стари хора в софийския квартал "Княжево", където е параклисът, който е под ръководството на софийското руско подворие, женски "манастир". Сестринството, състоящо се от напусналите неотдавна Присовския манастир във Великотърновска епархия сестри Доротея и Евула, ще обгрижва духовно възрастните хора.

Женската монашеска институция в Църквата впрочем е наследник на древния институт на дяконисите, чиято функция в старите, Първоапостолски християнски общини е била точно такава - социална и душепопечителска. 

С това Василцев разреши дългогодишния проблем в Подворието с отказа на свещениците да посещават и обгрижват старците в дома (от подобна дейност, подразумява се, приходи няма, а на българското свещенство това е обикновено главна грижа), от които единствен го е правил руснакът, служил в Подворието - отец Зотик, демонизиран дълго от някои русофобски елементи в (и около) БПЦ, намиращ се понастоящем на мисия в Италия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар