"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

28 май 2017

А папата го боли "пуяка" за тях... (парацърковна милициoнерщина)


Социалната дейност, освен ако не е спорадична и на принципа на подаянията, пречи им, духовно-просветната дейност пък е редуцирана до полит-коректни "комсомолски" речи, маскирани като проповеди чрез религиозни... "нюанси". Едно време Червен Велко - о. Бозе. п. митрополит Калиник Врачански е записвал да "учи" богословие в София почти всяка врачанска църковна гарга, с която е спал - от хористките до домакинките в митрополията си, като едно Данче примерно, дето впоследствие и го обрало, па избягало, а сега всеки фатмак от комунистическите служби за сигурност, останал без работа, новите ни митрпополити изпращат да учи или да "специализира" в Москва и след като се върне, получава карт-бланш да развива "православно-църковна" активност - било като свещеник, било като църковен активист и казионен "богослов".

Всяка енорийска или епархийска инициатива, наподобяваща автентична християнска църковност, се оставя "на изпарения", сама да издъхне, а при необходимост се полагат и всички усилия на най-различни нива, за да бъде удушена, ако упорито се опитва да оживее. Дядо Кирил е мъртъв, митрополит Йосиф пък "свърши парите" - единствените, ангажирали се да помагат на отец Иван от Нови Хан за приюта му тип "василиада" и "василиадниците" ще кретат там, докато могат, вероятно няма да ги изоставят политици, общественици и по-дребни църковници. Да се появят нови такива места обаче едва ли можем да очакваме, както казахме - дядо Кирил е мъртъв, а митр. Йосиф свърши парите...

Проповед ли? Стерилизация и пропаганда само. Помните ли едновремешните партийни събрания - трибуни, знамена в чисти и прости тонове, хора с папки и сивкави костюми, Никаква диалогичност, мъртва мисъл. "Другари, американците кацнаха на Луната, ние трябва да кацнем значи на Слънцето!" Стерилизация на цели градове и околии - "Селищната система на Тутракан - враг Номер Едно на Рейгън". Сега същите гениални в простотията си културкампфери са тук, в Църквата и отново енории, епархии, патриаршии трябва да бъдат само едно-единствено нещо - врагове Номер Едно на папата, на глобализма, на Критския събор. Приятели Номер Едно на Русия, обаче такива "приятели", за които Официална Москва се срамува да каже, че нещо знае, а папата - вожд и духовен татко на милиард и двеста милиона души, го боли "пуяка", че враждуват нашите с него.

Всяко другомислие, даже да е разлика в нюанса, е реакционно, диверсионно, упадъчно като... Есенин. Помните ли филма "Утре беше война"?... А бабы его любили, да-а, еще как любили, да, да-а!... Днес Шмеман е упадъчен богослов, както Есенин беше упадъчен поет, но хората го обичат Шмеман, повече от Есенин жените даже... Тези пък, които отидоха миналата година в Крит, били ако не врази "с партиен билет", то най-малко колоборационисти, съглашенци, че даже тия, дето отидоха да защитят православната си вяра, а и я защитиха наистина съборно. Революционен "морал" или по-добре речено безнравствен терор и нова инквизиция е това тяхното. Богословите ни пък, включая университетски преподаватели, стожери доскоро на добрия вкус и здравомислие, се предават уплашени пред агресията на тая самоуверена селска църковничарска партизанщина, почват даже да й пригласят, да й свирят "на ухо", за да оцелеят. Така богословието ни стана "църковна чалга", та да се харесва на митрополит Живко Манекена (новата Марлене Дитрих), на митрополит Кольо Кибера (баба Куна Московска) и на "съветниците им" по партийно-богословските въпроси - пеят старото "Наш'та звеноводка Хубава Ирина като гюл в градина - цепи д'рва със секира и ебе се с бригадира" на нов глас - "Виж я де се кръсти мустаклия Радка със забрадка! Крие се в долапа и на попа "лапа"... Извинете, изпуснах се!!!

Църквите не могат да бъдат център на общностен "жив" живот, не могат и да са място на нормална, човешка, диалогична духовна беседа - тези мразят диалога, той ги обърква и депресира, родени са за сектанти, но "по директива" е трябвало да станат "православни". Храмовете са според тях само и главно две неща - места за идеологическа пропаганда на "българщина" и националистически неокомунизъм и, да не забравим, нещо като квартални полицейски управления, свещеникът пък районен милиционер. Изповядвайте се, братя и сестри, майчиното си мляко им пейте, ако ли не три пъти седмично, то девет пъти месечно поне на поповете, произволно си ги избирайте по брадата за изповедници, без да размисляте, без да преценявате (за новото партийно "богословие" не само осъждането, но даже отсъждането и разсъждането е грях), ходете всеки път при различен дори, да не би някой от тях нещо за вас да забрави! Ама те били милиционери мнозина, преди да ги ръкоположат, старшинки-биячи в районните управления или "слушачи" из работнически колективи и съседски компании на щат или на хонорар, комсомолски секретари и партийни функционери?! Не се притеснявайте, те са се заклели да пазят тайната на изповедта сега!... Да, ама те и да пазят комунизма и НРБ се клеха нали? Пък първи "раздържавяваха"... Да. Както и се кълнат сега най-чистото православие да пазят от "модернизъм", а ще го пазят до момента, в който от Гръчко не им предложат повече пари... 

Развит социализъм не построихме, ама държава като ферма ще направим, Църквата ще ни помогне или поне това, в което сме я превърнали, изпразвайки нея от "самата нея" за целта цялостно и регулярно, колчем нещо от Христос се появи пак. Блей, народе, канил те е още Ботйов, "тъй от овце стадо блейше до вчера подир овчаря". 

2 коментара:

  1. Светльо, защо Шмеман да е упадъчен? Не съм много напред в нешата и греша ли като го чета , тоест смятам че е прав? имам напредвид че това че не съм навътре може зарад туй да не мога да преценя но май си разбира Шеман от това . Та моля те за съвет с една дума, тъй ли е или не е тъй.

    ОтговорИзтриване
  2. За тези, които коментирам тука, всичко, което не го разбират, не им е "чисто, просто и ясно" като собствения им гладък мозък, е "упадъчно"... Иначе нищо "упадъчно" няма у Шмеман, той е много голям съвременен православен богослов, рядко съчетание между библеист, литург и херменевт.

    ОтговорИзтриване