"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

26 август 2019

Защо изисквам електронно гласоподаване

"Бойко Борисов е функция, в политиката е случайно" (Ахмед Доган)
Понастоящем статуквото и властта на олигархията в България, без значение идиологическите уж различия и политическия цвят, се крепи на избирателния закон и практика. Около 45% от населението въобще гласуват. 30% от тях са жизнено и професионално зависимите от властта на ГЕРБ - това са работещите в държавната администрация, назначени от ГЕРБ и екипите на различни малки и по-големи фирми, разчитащи на "държавни поръчки" по линия на своята лоялност към управляващите. Другите проценти се поделят между все по-намаляващия "твърд електорат" на останалите големи и традиционни партии... Тук трябва да поставим на везната при определянето на въпроса чия е "все пак властта" и подмените и фалшификациите на вота, за които стана ясно, че са практика при скандала в Костинброд.

Една от причините повече от половината българи да не гласуват, освен невъзможността да избереш подходящ в цялата компроментирана сган политици, е и неудобството... През последните години на два пъти бях решил да гласувам - веднъж за Сидеров, докато още бях склонен да му вярвам, когато прочетох обявения в книгата му "план Сидеров" и веднъж за Радев. когато с Корнелия Нинова излъгаха, че ще подсилват Южната граница при сирийската криза. Но трябваше да отделя поне два дни, за да реша въпроса - първо да мина през две общини, намиращи се в два различни края на града и после да чакам още един ден пред урните... И не гласувах. Макар да писах, че гласувам. Излъгах ли ви? Голям прас - "многи су лагали мене, па и jа лажем вас", както пее северно-сръбският бард и шансониер Джордже Балашевич.

Електронното гласуване във високотехнологичния 21 в., освен че предлага по-голяма прозрачност и сигурност (честността на броенето е по-лесно проверима /от почти всекиго при това/ и наблюдението върху него по-трудно манипулируемо) ще обърка много сметки. С него преди години Бареков би бил първа или втора парламентарна сила, може би, както сега би станал Слави с партията си, а партии и движения като ГЕРБ, ДПС и БСП, които традициионно си делят властта, биха изпаднали в парламента в положението на разни формации като ОДС-та, "Да, Българи"-и и това постоянно би се променяло, докато съвсем в духа на демократичния процес хората не разпознаят в някоя власт или властова конфигурация своя траен интерес.

Електронното гласуване, даже без всякакви референдуми и мажоритарни промени във вота, ще рани смъртоносно българската олигархия в политиката.

3 коментара:

  1. Не говори глупости, и НАСА, и КГБ, и ЦРУ и правителства имат секретни бази с електронни данни, както и модерни технологии да ги защитават. Такъв пробив става едно на хиляда, а да смениш чувал с бюлетини на изхода със сто лева в ръката за носещия ги "член на ЦИК" или РИК е милион пъти по-лесно.

    ОтговорИзтриване
  2. От инициативата не Слави се видя, че на 1 000 000 българи им пука... Каква 1944-та бе? Хората искат да гласуват, начинът е просто от Бронзовата ера.

    ОтговорИзтриване
  3. Дръж ми "шапката", не ме интересува 6-та глава. Искам да гласувам лесно.

    ОтговорИзтриване