"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

21 август 2020

Убийци в Храма!


Ай, дано съм лош пророк! Дано не се е случило това, за което предупреждавах на няколко пъти. Именно че, за да постигнат намеренията си да обсебят с брат си поп Евгени Сливенския митрополит, поп Силвестър ще блъфира или даже ще употреби физическо насилие. Ако е така, страшно е, понеже в случая влиятелният и уважаван в цялата епархия тяхна член на епархийския съвет отец Ромил от Айтос, когото и лично познавам, чието излъчване в избирателния събор за патриаршеските избори преди години възторжено приветствах, именно защото го познавам, е не просто убит от свой събрат или по негова инициатива, а е симулирано самоубийство. Събратът му сиреч го е лишил не само от живот, но е искал да го лиши и от християнско опело.

* * *

- Светльо, Светльо бе! Кажи ми! Това изобщо църква ли е?! – ту крещи, ту плаче като малко детенце мъж над тридесет години, женен вече отдавна и с две деца, по телефона нашият общ приятел, който след като позвънил на 112, научавайки това, което научилите го свещеници упорито мълчали за властите, веднага позвъни първо на мен.

Какво да му река? А?! Чувствам се мерзък, жалък, чувствам се измамник! Та аз го въвеждах светогледно и ментално не само в Православната вяра, но и в живота на Църквата, сладко-сладко обяснявайки му, че тя е „Небе на земята и земя сред Небето“. Аз, Боже мили, бях катехизаторът му!!!

- Ще намеря убиеца, само ми кажи със сигурност тоя ли е, когото подозираш и с пръсти ще му разкъсам гръкляна! Как можаха точно на отец Ромил да посегнат, дето лев не е откраднал и мравка не е настъпи!?

Успокоих го, щото каже ли той, че ще изтръгне гръклян, сигурни да сте, че тъкмо така ще стане. А все пак има дечица и жена. Пък и още нищо не е сигурно. Ако беше сигурно, нямаше да го успокоявам, защото бих сторил преди време същото, ако знаех „натвърдо“ кой е убиецът на дядо Кирил.

* * *

Двери бг. пък в публикацията си по въпроса пак правят с пръдня боя, с фъшкии кебапчета и омлет с ташаци. Какво не казват Двери ли? Както винаги това, което ще попречи на политиката им на всички да се харесат максимално или донякъде и никого да не ядосат истински, с което с годините опротивяха всекиму, та дългогодишни техни приятели са ми споделяли наскоро, че уви – превърнали са се в „антропологична катастрофа“.

Отец Ромил беше част от епархийския съвет на Сливенска епархия и част от отпора на опитите на братята попове Евгени и Силвестър да се наложат над дядо Йоаникий и да отстранят секретаря Вълкан Янев. И още не казват Двери бг (не казаха и когато коментираха тоя конфликт наскоро), че в групата на отец Ромил са и едни от най-уважаваните вече не само в Сливенска епархия, но и като цяло в БПЦ духовници, от нормалния с главите църковен народ говорим, като архим. Димитрий в Сунгурларе и епископ Иеротей Агатополски, игумен на Поморийския манастир и викарий на митрополита в Сливен.

И още Двери бг. нито сега, нито някога разказаха - как се „усвояват държавни субсидии за БПЦ“ – именно милионите, заради които ревеше наскоро публично Силвестър, укорявайки Вълкан Янев, че са изтървани от Сливенска епархия и митрополия.

По двадесетина хиляди влизат в джобовете на участващите свещеници. С максимум стотина хиляди се правят ремонти, благоукраси и реставрации на храмове и манастири, където се включват частни дарения и доброволен труд от балъци. Останалото потъва по джобовете на държавната администрация на ГЕРБ от върха до низините.

За това рева Силвестър по медиите срещу Янев. На това му пречеше и отец Ромил. Точно както преди години пък архим. Августин в Троянския манастир му бъркаше да си продава свещените джунджурии в манастирския магазин!

* * *

- Не, приятелю, това не е църква тука. Това е вакханалия на нехранимайковци. Но ти остави, гледай си семейството, тъй ще се спасиш. Остави войната на мене. Аз сега нямам даже котка и щом искат война, ще я имат. Господ наш иде, Маран-ата и който не люби Господа Нашего Христа Иисуса, да бъде проклет!

следва (утре): Дисекция Силвестрово-Евгениева – възстановка на фактите за тях, изтрити със старата версия на блога и добавка на научени нови факти

Няма коментари:

Публикуване на коментар