"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

03 април 2021

Поп Гошо Фотакиев Властелин


Преди доста години... Решил да му позвъни на мобилния телефон митрополит Кирил и се включил попският автоматичен телефонен секретар:

- Здравейте, тук е телефонният секретар на Константинополския Папа и Римски Патриарх, Господаря на Света отец Георги Фотакиев. В момента Господарят е зает, след сигнала, оставете своето съобщение...

Съобщението от дядото било въпрос:

- Отче, ти добре ли си с... главата?

Тия истории попът щедро и смело ги разказва на всеослушание, без да се притеснява, щото първо знае, че малцина помнят всичко, а още по-малко с детайли и после, защото е ограден обикновено с мнозинство от хора, които ги намират за безобидно забавни и като част от неповторимия му чар, без много-много да му мислят в каква степен и изобщо съвместими ли са те с духовния му сан и излъчване на свещеник. 

А те и повечето са странници и екземпляри, събрани от кол и въже, неколцина с проблемна психика и личностни разстройства. За тях той е велик и ще остане велик дори, ако ще насред празненството да запретне полите на расото и да се изсере пред всички, клекнал върху софрата. В неговата среда и компания има своеобразен кастинг, на който се избират именно такива. А ако се вмъкнат и сравнително нормални, първо се постарава всячески да ги убеди, че са били болни, луди и недъгави, а сетне, че именно той ги е изцерил. Последното рядко се получава и затова такива, след като се срещнат отблизо с него и го опознаят, сетне рядко искат да го видят или даже чуят.

Срещам веднъж споменатия в предния разказ бивш наркозависим, а сега юрист. А онзи изпулил до край очи зад очилата си, ми обяснява задъхано:

- Абе Светльо, бяхме на енорийско тържество в заведение "Водолей" в Аспарухово! Отчето се напи с уиски почти до несвяст, свали расото и гол до кръста само по панталон, се качи върху масата и задруса кючеци!

Да... Грозна гледка е било, щото отдавна една-втора от цялото му ниско тяло съставлява косматото му шкембе, а останалите две-четвърти се делят между увисналите му наляти мъжки цицки.

На следващия горе-долу ден виждам Илиан Греков, енориаш и инспектор във ВиК и неговият приятел Николай, енориаш и предприемач, по прякор Котарангенса, да се движат из двора на храма тихо и лекичко, подобно терористи камикадзе преди взрив, криейки се по кьошетата. Попът влетява в двора с крясъци:

- Къде са ония двамата идиоти Илиан и Николай!?

...А на въпросното празненство тия двамата хубавци го снимали на видео как играе полугол на масата и понеже решили, че това е безобидно и симпатично, направо чиста реклама колко е готин и пичага попът им, качили го за публично гледане в YouTube. Обадила му се възмутена възрастна мирянка от епархията, след като го гледала и му рекла благо:

- Отче, тия изпълнения на ти подобават.

И онзи побеснял, разбира се, щото по правилата на неговия махленски прочит на православното църковно богословие, това е най-правилният начин да реагираш на твърдо, макар и благо изобличение... Чак се чудя как съм жив направо, след като му рекох в очите посред бял ден и пред хората, че е боклук, щото мнозина са били наистина пребивани за къде по-малко, ама айде...


* * *


През зимата на 2016-та се приготвяме групово да летим по църковна линия за Москва. Пътьом към летище "Варна" спираме, за да получи поп Георги една от поредните си призовки в IV-то Районно на МВР. Може би пак за обичайното произшествие при шофиране в нетрезво състояние. Не знам, не разбрах, останах в автомобила. Младият мъж от групата обаче, когото от предния разказ не спираме да споменаваме (а той ни придружаваше не знам по каква причина до летището) и който влезе там с него, се върна по-рано от попа и пак опулен ни съобщи:

- Абе знаете ли, че нашият приятел К. К. го има вътре на входа на една снимка, под която пише "Издирва се!"

К. сега работи като таксиметров шофьор в Скандинавието. Замина "на пожар". Последното, с което се занима в енорията на своя близък приятел и изповедник поп Георги, беше проект за някаква видео-инсталация с интернет, чрез която да гледа нашите литургии по Skype от чужбина. Преди години се беше записал за паралелния курс в Софийската духовна семинария. Идваше си в България за изпитите, за един, от които ми беше искал помощ за подготовката, спомням си, по интернет. Може вече да е станал и свещеник в епархията на митрополит Антоний с препоръките на поп Георги.

Казват, бил нещо бандит. Казват, че някои схеми и далавери са им били общи с попа. Не знам, не съм светил и не съм и искал да светя там. Той като бизнесмен не зная какъв е бил, беше добър с мен като приятел. Обаче...

В 2015 година някъде гръмна в енорията скандал. Разказаха ми го оттука чак в Белград. Около 30 енориаши били извикани в полицията да дават обяснения. Щото доста години по-назад К. се нуждаел от някакви гаранти ли беше, пълномощници ли, относно своя голяма сделка във Варненско. Поп Георги му ги събрал от енорията, като сам ги уверил, че няма нищо страшно и незаконно, а за услугата К. дал на всеки по около стотина лева.

П. П. В момента приятелят ми Диан С. е в двора на храма в Аспарухово и не спира да ми сигнализира от сутринта по Facebook, че от всички сайтове, в които влиза през wi-fi-то на храма, достъпът до блога ми само бил проблемен. Изчезвал за дълго.


Това, че изчезва, вероятно се дължи на поп Ясен. Видял е сигурно вчера, като е бил там, както ми съобщи пак наблюдателният Диан, как съм разказал, че Гошо му е бъркал с пръст в гъза пред хората и понеже се мисли за компютърен гений и хакер, е блокирал достъпа до моя електронен адрес. Но тъй като само се мисли за такъв, а в компютрите е полукадърен за разлика от всичко друго, в което е напълно некадърен, не е успял да свърши и това както трябва тоя слабоумен гагаузин, затова и частично блогът ми оттам е достъпен... Яско, не си играй! Няма смисъл. Всички стари енориаши знаят историята за твоя гъз, а от новите няма какво да я криеш, те бездруго виждат как другите два попа там те третират като пълен балък.

А ти, Диане, вместо да стоиш гладен от вчера и единствената ти тревога да е дали от храмовия двор се влиза в блога ми, вземи да научиш две улични котки да ловят риба в морето, че да ти вадят нещо за ядене, като ги ритнеш вътре. Щото тия там сектанти, дето се се мислят за църковно-православни християни, по-скоро ще те убият, вместо да ти дадат филия хляб!

2 коментара:

  1. Как преминават нещата? Забеляза ли нарушения? Какво стана с попските и попадийските мераци?

    ОтговорИзтриване
  2. Безсмислен опит направиха: едните 0,15%, а другите 0,30% (съвкупно от всички обласи). Нямаше надежда на дъното на кутията...



    ОтговорИзтриване