"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

02 юли 2016

Да ремонтираш катедрала

автор Таня Мускетарката 
доброволец-репортер на блога в Атина 


Катедралата на Атина е готова да посрещне вярващите след дълъг ремонт.

Сградата е била повредена от двете големи земетресения през 1981 година и 1999 година, след тях е било наложително да има пълно възстановяване.

Днес следобед ще се проведе благодарствен молебен и тържествена вечерня, отслужена от Негово Блаженство архиепископ Йероним, ще присъства също и президентът на Република Гърция.

Катедралата е посветена на Благовещение Богородично и се намира на площад "Митрополи". Самата църква е изградена от мрамора на 72 разрушени църкви. Строителството й е започнало на 25 декември 1842 година, като основният камък е положен от крал Ото и кралица Амалия. Отнема още 20 години, за да се завърши сградата, като през това време се сменят трима архитекти - Франсоа Буланже, Теофил Хансен, Димитриос Зезос .

На 21 май 1862 година официално е осветена в присъствието на гръцкото кралско семейство. Размерите на катедралата са 40 метра височина и 20 метра ширина. В катедралата са се извършвали кралските коронации и сватби, опелата на известни личности. Тук в сребърно ковчеже се съхраняват мощите на Света Филотея Атинска, покровителката на град Атина и мощите на патриарх Григорий Константинополски, както и част от веригата на Свети апостол Павел .

Утре сутрин Негово Блаженство архиепископ Йероним ще отслужи тържествена литургия и в следобедните часове на площад "Митрополи" пред катедралата ще има концерт на симфоничния оркестър на Атинската митрополия.

Тук ще отбележа факта, че ремонтът на катедралата беше воден от Института по византийско изкуство и няма нито тапети, нито изкуствени елементи. Този факт трябва да послужи за урок на някои български митрополити, които съсипаха храмове на същата възраст и със същото културно-историческо значение в Пловдив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар