"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

25 март 2020

COVID 19 и попадийките


"Нему се кланят дивак учител, / а поп и черква с вяра слугуват/...пък с вестникарин наедно мъдруват" (Христо Ботйов)
Интересна птица е българският обшествено-активен деятел, когото споменахме в по-предната си публикация (ТУК), а сетне се спряхме на българския поп (и попщината) във връзка с постъпките му "под правителствена и медийна диктовка" в "отговор на епидемията с коронавируса" в предишната публикация (ТУК)

За попа ние казахме доста, но не казахме всичко. Попът не спря да ни изненадва с "творческите си решения в появяващите се казуси".

След среща между правителствения кризисен щаб и светия синод, "попщината" разреши един много труден за себе си главно въпрос, "по Соломоновски". Беше затворена за богослужения Патриаршеската Катедрала в София и нито един друг храм. Да припомним за незнаещите - в Катедралата "Свети Александър Невски" се извършват само обществени богослужения. Там треби няма. Няма кръщенки, венчавки, опела (освен на бележити политически и обществени дейци), да служиш там е въпрос на кариера (подстъп към кариера) и престиж - както се опита да направи архим. Дионисий Мишев. Там пари няма, освен в игричките и надиграванията по реставрациите й с държавните пари преди време между еп. Тихон и споменатия току-що Мишев, които ни бяха възмутили... Сиреч "затварянето й" е таман в духа на писаното от мене онзи ден - да си умият очесата като клирици пред настръхналото и истерично обществено мнение.

А сега ние пак ще се върнем при "негово сиятелство" Общественика. В родината ни царува невероятно публично съгласие, когато се кaсае до това "да пипнем едни пари", а сетне да си ги разпределим "според заслугите в докопването им" по цялото престъпно до безпардонност трасе... Нали си спомняте скандала с "тройно и четворно" завишените милионни разходи за тръбите за вода, свързващи Перник с Белмекен? Тоя скандал затихна още преди да се разрази скандалът с коронавируса. Добавените неколкократно над реалната цена милиони "потънаха където трябва" по обичания за Бойко и ГЕРБ начин да прави доволни съучастници в престъплението огромна част от обществото сред вярната администрация и благодарните лоялни фирми.

Е, новината за нас сега е, че в случая с коронавируса говорим за европейска помощ за България (безвъзмездна при това), която възлиза на 1.358 милиарда в евро. 

Честито на печелившите!

EU вдигна бюджета до 37 милиарда евро за помощ на държави, в които върлува пандемията. В Италия упорито се говори, че броят на жертвите на вируса се завишава изкуствено с негласното съучастие на медиците и здравните власти. Че едва ли не всеки смъртен случай в болницата му се приписва. В интернет изтече възмущението на един омерзен от тая политика баща, чийто син е починал от усложнения след автомобилна катастрофа на белодробна травма. Последното станало "причина" да се свали нивото на рисковата възрастова група, понеже мъжът бил под четиридесетгодишен.

Италия със сигурност усвоява вече (и то успешно) своите милиарди по европейската програма за помощ в кризата, докато ние още не сме усвоили и половината сума, предвидена вече за нac от ES oт 546 милиона (към 16.03.2020 г.) А има и още една разлика - европейските милиарди в Италия ще се влеят в италианската икономика, така че тя ще излезе от кризата, причинена от пандемията (реална, преувеличена или фиктивна), здрава. А у нас ще са на печалба и гешефтарите около ГЕРБ и Bластта и главно чуждестранните търговски вериги, чиито икономически интереси с дружни усилия пазим като свещена крава, за разлика от тези на собствения си дребен и среден бизнес, който на всичкото отгоре държавата натоварва, освен с понесените от карантината загуби, а и с 60% от възнаграждението на освободените временно работници. Защото хората имат Държава, а ние имаме... една престъпна шайка управници, виждащи ролята си в това само да обогатяват себе си, семействата и приятелите си и да пазят интереса на чуждестранните монополисти.

Ще се нагледаме сега как българските "общественици" и журналисти по телевизии, радиa и сайтове, по ъгли, площади и социални мрежи ръкопляскат и плещят клишета, ще се нагледаме и на политици, говорещи с гробовен глас пълни глупости "за чумата на 21 в.", подскачащи "по зададен сигнал".

И пак казвам: Честито на печелившите. В това число на маргиналната обществено, но гласовитa инак Българска Църква, която не е и българска, а на международната масонска секта и на обезродили се стари и нови политически ченгета... Със сигурност ще се падне от споменатия 1.358 милиард нещо и тям. Никанор ще построи още два празни манастира, владиците ще си купят по една нова лизмузина, а поповете ще си наемaт по още една любовница... 

А за нас какво остава ли?? Остават попадийките.

P. S. Фейсбук обяви война на блогчето ми, затова моля, ако намирате публикацията за интересна и полезна, разпространявайте я помежду си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар