"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

16 януари 2021

Онзи боклук Йоан "владиката"

 

"Съвестта ми е очарована от Божието Слово, думите на никой човек не могат да отменят Евангелието" (д-р Мартин Лутер пред съда във Вормс)
"Още с идването си във Варна, митрополит Йоан ме премести от Катедралния храм в храма в град Аксаково - разказа ми наскоро отец Иван Иванов, старши епархийски съветник от времето на убития митрополит във Варна дядо Кирил - Почти веднага започнаха интригите срещу мен от останалите свещеници в Аксаково... Донесли на владиката, че веднъж по време на служба замалко да изпусна на пода светия потир... А това, както по-късно разбрах, беше поради развиващо се онкологично заболяване, за което сам не знаех. Когато отидох да обясня на митрополита, той ми изсъска "Ти не разбра ли, че в тая епархия никой не те ще - път ти широк из цялата БПЦ!"

А ти какво очакваше бе, отче Иване, от тоя лакомник, отмъстителен интригант и селски педераст?! С това нищо лошо не казвам за почтените лакомници, които отварят гурме-ресторанти или за доблестните апаши, които рискуват кожата си. Нито за хомосексуалистите по принцип, които с ръце или ум изкарват парите си и живеят в достойни и равностойни отношения с партньорите си. А казвам просто, че ако не беше църковната кариера, тоя щяха да го чукат единствено ямболските манафи и то само, ако им даде шише ракия. Но нали сега от Иво Педераста стана на митрополит Йоан, та има свободен достъп до владишките инкубатори за млади пишки и тесни дупета, наричани български духовни семинарии, където не учат бъдещите свещеници на друго, освен, че службата им струва задника - техният или на синовете им, ако владиката е хюмне или путката - на жена им и на дъщерите им, ако е хетеросексуален развратник.

Па виж го тоз' комплексиран и суетен нещастник как присвива свинските си очички зад педалските си очилца, за да изглежда умен, подобно както митрополит Антоний (Живко Манекена) чупи стойки пред камери и фотоапарати, за да показва хубавината си тип "диджей в селска дискотека"!

Върхът на проповедническите му усилия ли? Да преразказва пасажи и идеи от стари публикации в сайта Двери бг. Кулминацията на богословските му и апологетически напъни ли? Да разобличава дъновистите - последователите на признат в цял свят човек, на чието кутре не може да се опре като ум и харизма той, познатият от Перник през "Витошка" до Виница като крадец и гешефтар. Щото на храма в Брезник още стои благодарствената плоча, според която дядо Кирил, като наместник-председател на светия синод, го е възстановил, а в паметта на граовци не умира пък спомена за окрадени от реставрация на храмовете след земетресението през държавен фонд "Земеделие" от Знеполски епископ Йоан. Камоли пък на баща му отец Александър Дънов може тоя да се опре, първият възрожденец във Варна, ръководил и първата българска църковна община в града, и училище, докато тоя разруши цяла една епархия духовно и административно.

Смисълът на пастирската му мисия ли? Да иде до Добрич, за да служи молебен за успешните нови грабежи на Данчо Суджука и да го благослови, подобно послушна сервитьорка, сядаща в скута на бандит в мутренския бар, в какъвто олигархията чрез управляващите и чрез такива като него превърнаха черквата.

Затова аз си тръгвам. Погнусен съм издън-душа. Вярата ми е оскърбена, омерзено е религиозното ми чувство. И не се безпокоя за нищо, щото още от времето на слизането на Христос в ада знаем, че за Спасителя ни никой и нищо не се намира "прекалено далеко". А и където и да ида, аз всякога ще бъда Светослав Ангелов. Той нека си седи, аз разбирам - навсякъде, извън Църквата, би бил просто Иво Педераста.

Ще се черкувам при лютераните. Тъкмо да си спомня радостта от слушането на Божието Слово, че ми додея 15 години вече да слушам и по медии, и по храмове, и лично бълнуванията им и словесните им чекии на тема "духовност". Ще се върна, когато тях ги няма. Те няма да си тръгнат сами, разбира се, нито ще ги изгоните вие, щото сте "отци православни" само на думи и българи по име само. Затова ще почакам да измират. Разбира се, в това никак не се знае "кой пред кого е", но предвид размера и мащабите на пиенето, плюскането, дрогирането и разврата им, шансът ми да ги надживея не е малък.

А Бог и Пресветата Дева знаят, че оставам вътрешно и лично източно-православен!

9 коментара:

  1. Пожелавам ти успех при лутераните. Но като те познавам и там ще ядеш бой.
    На такива като тебе какъв владика искаш? Светец ли?

    ОтговорИзтриване
  2. Неправилно се изказа: ти си си протестант и винаги ще си останеш протестант. Ти православието така и не го разбра за толкова години, че никой не може да ти попречи да станеш свят освен ти самия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам,че или си близък с управляващата прицърковна хунта,или въобще не си наясно за каква помия става въпрос! Защото,който нормален се е докоснал,дори за малко до въпросните,после говори с искрено отвращение! За това и църквите са празни! И по-празни ще стават,докато накрая си останем сами!

      Изтриване
    2. И още нещо!Църква отдавна няма,в смисъла на общност и лечебница,но явно богословските ти познания,за това що представлява истинската Църква,която Христос ни заповяда и това жалко подобие БПЦ,имитиращо нещо си, незнайно какво!

      Изтриване
  3. Защото не си слушал +Антонии, ще си духовно зареден.

    ОтговорИзтриване
  4. Към първия анонимен: Не само в целия християнски свят, но и конкретно в православния, единствено в БПЦ бият луди и юродстващи.

    Към втория анонимен: насоката на мислите ти щеше да е оправдана, ако бяхме монашеска общност в пустинята. Но БПЦ е с обществена роля, претенции и Богослужение, разписани даже в Конституцията, генерираща огромни обществени очаквания и разходваща огромен обществен ресурс. Затова нямаш право да се затваряш в кулата на собствен стремеж за индивидуална святост, сляп и глух за случващото се, понеже така е и писано: "Заради вас се хули Името Божие сред невярващите".

    Към третия анонимен (наш стар познайник): Що бе, да не би Антоний да пее завладяващо: "Божието Слово пада от небето, иска ми се, Боже, с Тебе да живея!" като кавър на старата чалга песен от 90-те?

    ОтговорИзтриване
  5. БПЦ съществува, за да бъде доена откъм имоти и да точат околоцърковните мутри през ЕС, държавни и общински субсидии.

    Даже Лудото Коле почна да лапа евросредства и да злоупотребява с тях, както уж не щеше да пипа такива.

    ОтговорИзтриване
  6. Знам, че ти е любима тема за касичките, ама питай ги тия дето изхвърчаха от катедралата защо?Не е заради болест нечия, освен ако не е за пари.Всички селски попове знаеха, че дяда Кирил си затваряше очите, докато катедралните си имаха собствени касички и "мажежа"за щяло и нещяло по цял ден и"пееха" херувики на чужденци в храма за да пуснат евра и кой каквото има в на всекиму касичката, па после се караха кой по е пял добре Оня поп Димитрий им сряза топките кат се намести. Него не мойш го купи, щоте не подкупен хиената па и го уважават ма син му е унука на дявола. Разправят бил тет а тет с варненската мафия, благодарение на жена си щото била дъщеря на известен варненски бандит. Лайното му с лайно поп нямало да става да наследи катедралата, щото Йоан го разлюбил. Ма и по добре. Не си пиша и името щото най вероятно и мен ще бият.

    ОтговорИзтриване
  7. Има разлика: по времето на Кирил от тия касички и подобни имаше мащабна духовна просвета и социална дейност безплатни. А сега касичките са за шкембетата владишки и попски само.

    ОтговорИзтриване