"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

07 август 2023

Русофобски митове за Българското Съединение


На зараждащия се евро-атлантически неофашизъм, заедно с репресиите на хохолския слуга Тагарев, дето въпреки всичките ми предупреждения не спря да пипа баба ми, пригласят платени от САЩ историци или упражнявали се в история псевдо интешелтуалци, мълвящи клишета, прочетени във Фейсбук.

Русия била против Съединението ни в 1885-а и затова веднага след него насъскала срещу нас Сърбия. Да не нахлуят у нас турците попречила била.. Англия. Отблъснали сме сърбите при Сливница само с два полка срещу цялата им армия, щото сме били... лъвове. Нашите капитани победили сръбските генерали...

Да бе, да. Как ли пък не!

На първо място самите сръбски историци обясняват, че при Сливница сръбските войници се стъписали, защото видели срещу себе си братя българи под български флаг. Те вярвали, че бързат да спасят българите от ново турско нашествие, че ще ни освобождават отново. 

И не е да е нямало защо...

В София по това време дерибейства Стефан Стамболов. Кой е Стамболов? Едно наум - обогатил се от Освободителите ни, служейки по време на войната в тила, мародерствайки от търговия в руския обоз. Две на ръка - по време на подготовката на Априлското въстание като Апостол в Търново, лъжещ непрестанно останалите Апостоли, че Търново ще въстание, докато основно яде и пие с тамошните чорбаджии. И главното: Чакайте бе, не беше ли именно той човекът, който за да саботира цар Фердинанд, обявил Независимостта в 1908-ма на дотогава автономна, но васална на турците  България, подема инициатива за анексирането на България от Османците, даже пише писмо с такова предложение на Султана.

Ха! Какво излезе сега? Резултатът от Съединението в 1885-а е дефакто превръщането на Княжество България, заедно с Източна Румелия във васално на турците. Тъй че, турците не е имало защо да ни нападат тогава - Пловдив и София сами са им свършили работата. 

А сърбите май са били интуитивно прави, вярвайки, че идват да ни спасят от турците.

И така, Стамболов коли и беси съвсем буквално в София, като в своите игрички за власт и за пари подстрекава княз Александър Батенберг към русофобия. Същото ще прави сетне и с цар Фердинанд. Но в 1908-ма Фердинанд с един жест осуетява козните на българските изкони туркофили чорбаджиите, превърнали се в буржоазия. 

А сега ми кажете вие що Русия и Сърбия, които са против Съединението в 1885-та, в 1908-ма не са против Независимостта?! 

Тая австрийска маймуна Фердинанд може да е бил всякакъв -  комарджия, насилник, бисексуален, но в него се заражда едно българолюбие, макар преживявано суетно и мегаломански, защото е все пак потомствен аристократ и рицар. То избухва в сина му, не случайно кръстен Борис и угасва у внука му, наречен зря Симеон, наследил от дядо си само хазартната зависимост, а от баща си нищичко... За българолюбието на Фердинанд разказва в дневниците си и временния му съветник граф Луи Бурболон.

Така е в София. 

Ами в Пловдив?

За там разказва Вазов в романа си "Нова земя", неслучайно обруган от тогавашната критика, защото там Вазов вече е не само възторжен и патетичен, но и честен, и смел, нарича нещата и героите с истинските им имена.

Двете партии в столицата на Източна Румелия - Пловдив са не само туркофилски, но и лъжесъединистки. Всяка от тях вдига байряка на Съединението с Княжество България, докато е в опозиция, а го смъква, когато е на власт. Така тогавашната българска буржоазия, съвсем наскоро сменила фес и потури с фрак и бомбе, чиито наследници са днешните евро-атлантически мекерета, подкокоросва народа, но и го оставя фрустриран. Докато народът сам не извършва Съединението. А ония пак са чисти пред всички - не са искали Съединението, но то е дело народно, не са му се и противопоставяли, пак защото е народно дело.

Резултатът? Да повторим: Княжество България, съединявайки се с Източна Румелия, престава да бъде руски протекторат, за да стане, заедно с него... турски васал. 

Не е ли така? Батенберг не е ли княз, а не цар или крал? Като княз чий сюзерен (васал) е, на кой Суверен? На Руския Цар-Император. А до коронацията си за цар, за Български Суверен, чий княз е Фердинанд, чий сюзерен, ако вече е бил отхвърлен руския протекторат? Преди да стане български цар, Фердинанд също е княз и васал, но на Султана, благодарение на "великото" Съединение... 

Та защо Русия не подкрепя Съединението? Защо по-точно казва, че не е против, но не му е сега времето според русите? Или Русия с цялата си велика школа в дипломацията и разузнаването не е била наясно с ориенталските интриги?! Едва ли. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар