"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

12 октомври 2016

Няколко въпроса към митрополит Николай Пловдивски


автор Таня Мускетарката 

На 2. 10. 2016 година в град Кърджали е била изнесена беседа от т. нар. йеросхимонах Димитрий или Висарион (това как да се нарича той си избира, може би според прогнозата за времето). Та същият той е познат и като Васко от Петте кьошета в София или от битието си на будист, кришнар и протестант, но най-вече като човек, който не уважава и не се подчинява  на Епископа на Света Гора - Атон. 

Та аз имам няколко въпроса към митрополит Николай Пловдивски, който поддържа и благославя изявите на въпросната  персона:

1. Знаете ли дали той е преминал през покаяние (епитимия), за това, че е изповядвал друга религия, освен православието?  

2. Ваше Високопреосвещенство, знаете ли миналото на господин Висарион (Димитрий), това че е бивш будист, кришнар и протестант?

3. Какво проповядва всъщност - теорията на заграждането (която и Вие поддържате), идеите на будизма, Кришна съзнанието или протестански възгледи?


Защото е срамно за един митрополит, който, както Вие твърдите за себе си, държи за чистотата на вярата, да толерира такива индивиди. Ваше Високопреосвещенство, голям, ама голям  срам!... Пак объркахте нещата.

10 коментара:

  1. Мила моя малка мускетарке,
    Негово високопреосвещенство може и да е чувал подобни неща, но с право не им обръща внимание, защото е наясно, че поп Висарион е бил точно толкова будист, кришнар и протестант, колкото сега е православен, и колкото утре или вдругиден може да е чекист или културист ... Тоест николко ... Висарионката, мила Таня, само си мени окраската, но винаги си е едно и също - нарцис, религията му също е една - нарцисизма. И в този смисъл е много по-последователен от теб, Портос и всичките ти познати взети заедно. Затова, мускетарке, шапка долу и респект до дупка към нарцис висарионов.
    Впрочем прочети статията на фенера, за да проумееш че Висарионката е нощо много повече от теб.

    ОтговорИзтриване
  2. Господин Анонимен ,благодаря Ви за милото обръщение .Шапката няма как да я сваля от респект, защото нося такава само в най-студените зимни дни .А колкото до познатите ми те са избирани и не са таратайки .Затова са качествени .Статията на господин Фенерски дори не е на школско ниво ,и не желая да влизам в спорове за нейната „стойност “.И ако ще се обиждаме то това е друг проблем .

    ОтговорИзтриване
  3. Е, мила моя малка мускетарке, не знам на какво ниво точно е статията на фенера, но ви гарантирам, че 90% от преподавателите в българските богословски факултети не биха могли да напишат нещо на това ниво, та дори ако от това зависи съдбата на света. Да напишат, казвам, не да краднат оттук-оттук.
    Второ, как така без шапка ходите? Та не знаете ли, че мускетарската чест се крепи на върха на перото, забодено в шапката ви?
    И трето, вие чели ли сте най-важната книга после Библията или не?

    ОтговорИзтриване
  4. Аз обичам шапки с панделки ,а мускетарската чест се носи в сърцето и в щурата глава .Чела съм и продължавам да чета .Любимата ми песничка е:Чело коте книжки как се ловят малки сиви мишки

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубаво. Но прочетете и най-важната книга после Библията.

    ОтговорИзтриване
  6. Библията е добре да се чете, че и даже да се прочете, малцина протестанти дори са я чели цялата, затова и се съмнявам дълбоко, че анонимният, дето те праща, Таня, да четеш Библията, е прочел и една макар библейска книга от първата до последната буквичка...

    ОтговорИзтриване
  7. Почитаеми Портос, говоря за най-важната книга после Библията. Нямам никакви съмнения, че ти си я чел, макар че и да не я беше чел щеше по разбираеми причини да знаеш общо взето за какво става въпрос в нея. Иначе, да, прав си, от най-важната книга не съм прочел и половин страница отначало докрай, камо ли цяла глава. А и за какво ми е? Стига ми да знам мнението и тълкуванията на поп виктор и събратята му. Впрочем, ти сериозно ли смяташ че малцина протестанти са я чели?

    ОтговорИзтриване
  8. Да, съвсем сериозно смятам, че прочелите цялата Библия протестанти са малцина, повечето имат "по наръч стихчета и пасажи" по определен брой въпроси, с които те агресират и оставят впечатление, че "всичко им е по Библията". Като им посочиш пасажи, дето са ги изпуснали и които свидетелстват за диаметрално противоположно на тяхното мнение, се объркват и стресират.

    ОтговорИзтриване
  9. Е ми така си е... и то в най-добрия случай. Само че, почитаеми Портос, знаеш ли какво? Това говори, че са добри протестанти, дори бих казал, че изобщо са протестанти. Така че при тях нещата са си съвсем наред.
    А имаш ли идея как православните, поне в България, четат Библията?
    Не ми отговоряй, щото аз имам прекрасна идея, а не искам да казваш истината, както винаги, и да те конфронтирам с още хора...
    ПС: А бе чета в една газета, че алкохолът бил полезен, ама само по чашка на ден ... е, като прочетох това тия хора ме загубиха като читател...

    ОтговорИзтриване