"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

16 октомври 2016

Пренасяне на мощите на Свети Йоан Рилски (Отчовден)



автор Таня Мускетарката

Свети Йоан Рилски е небесният покровител и защитник на българския народ, основател на най-големия манастир в България - Рилския манастир.
   
Преподобни Йоан Рилски е роден около 876 година в село Скрино близо до град ДупницаТой е живял по времето на царуването на четирима български владетели - княз Борис, княз Владимир Расате, цар Симеон, цар Петър. Този период е забележителен с това, че има стремителен строеж на църкви и манастири в България. До  25  годишна  възраст  свети  Йоан Рилски бил пастир, но неговото желание е било едно - да служи на Бог и да има монашески живот. Той постъпил в манастира "Свети Димитър“ под връх Руен. В манастира получил своето богословско образование. Приел монашество, но не останал в обителта, а започнал живот на отшелник. След дълги странствания той се установил в Рилската пустиня, където останал до края на жизненият си път. Там основава Рилския манастир, които вече има дълга история. Мълвата за мъдростта и добродетелността на отшелника се разпространявала из цялата страна и стигнала до столицата на царството. Цар Петър решил да посети светия мъж, но не бил допуснат. Свети Йоан се поклонил отдалече на самодържеца и върнал скъпоценните дарове. Около мястото, където се бил заселил праведният Йоан Рилски, заприиджали хора, които искали да му подражават и започнали да си строят колиби наоколо. Преди смъртта си свети Йоан Рилски напуснал мястото, където живеел и се оттеглил в уединение и написал “Заветът на свети Йоан Рилски"

Починал на 18 август 946 година на около 70 годишна възраст и бил погребан в каменна гробница, която се пази и до този момент.

След своята кончина светецът бил погребан в основания от него манастир, цар Петър наредил мощите му да бъдат пренесени в град Средец (сега София). Много вероятно и канонизирането на му за светец оттогава да датира. Византийският историк Йоан Скилица (личен секретар на император Михаил Първи Комнин) свидетелства, че в Средец мощите са излекували император Михаил от ревматични болки. През 1183 година унгарският крал Бела Трети превзема Средец и занася като военна плячка мощите на свети Йоан Рилски в столицата на Унгария - Естергом. Там католическият архиепископ започнал да твърди, че такъв светец не съществува, заради което онемял чудодейно. След като се поклонил пред мощите на светеца и измолил прошка, говорът му се възвърнал. След това чудо унгарците върнали мощите на свети Йоан в Сердика. След освобождението на България от византийска власт, цар Асен Първи пренесъл мощите в столицата Търново. Там те престояли до падането на Търново под турска власт. Султан Мурад дал разрешение през 1469 година да се пренесат от монасите в обновения Рилски манастир, където са и до днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар