"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

21 март 2018

Брокерчето Никанор съди Двери бг. (Бисере, тя сий'бала мамата!)


Архимандритът Никанор, игумен на Гигинския манастир, съди и вероятно ще осъди Двери бг. за публикуването на писмото на бившия игумен в Гигинци архим. Евгений. Искът е за 20 000 лв. според мои източници. Делото ще се гледа през Светлата седмица тая година, след 1-ви април.

Иде реч за писмото, в което Евгений и един монах - сръбски гражданин от български произход, приет в Гигинци за известно време, след като е бил изгонен от епископа на Вранянска епархия Пахомие заради педерастия, обвиняват сегашния игумен, а тогава просто йеромонах, в осем от седемте смъртни гряха. Присвояване на средства и злоупотреба с манастирско имущество са сред най-малките неща в техния списък. Окачат на врата на Никанор и опит за убийство, разказвайки как ги преследвали "няколко джипа с пернишки мутри", докато тия бягали от манастира.

Бившият харизан В., който ми разказа преди няколко дни във Варна прелюбопитни неща за престоя си в манастира "Зограф" на Атон, ми поразказа и за престоя си като харизан в Гигинския манастир. В келията на игумена Евгений постоянно присъствали млади мъже и даже момчета, за които никой не бил сигурен откъде са, а аз го просветлих по въпроса, обясних му, че според мене със сигурност един от тях е бил семинаристчето Спиридончо, който за особени "заслуги" е бил постриган от него на 17 години за монах, на 18 за йеромонах, а за още по-особени "заслуги" явно на 19 години стана и игумен на един манастир във Видинска епархия, след патакламите и интригите из Гигинци, в които активно съучаства, заедно с архим. Евгений и споменатия йером. Йован тогава.

Да се върнем обаче на злополучното за Двери бг. писмо на натирения архим. Евгений. Двери бг. тогава, по моя информация, са получили писмото не от самия Евгений, ами от митрополити, на които той го е изпратил. Затова и делото срещу тях сега съвсем не се развива добре за защитата им. Те се явяват злонамерен разпространител не само на непотвърдени слухове, но и са поели основната отговорност законово, защото не авторът на писмото застава с името си и отговорността лична в тяхната медия - авторът, повтаряме, е написал лично писмо до отделни митрополити, следователно не той може да бъде съден за клевета в публично пространство, ами медията, която сдобивайки се по един или друг начин с писмото му, го разпространява.

* * *

Тия методи на Двери бг. и школата на Вуйчо Ваньо са ни познати от време оно. Онзи ден например, гостувайки у моя приятел Бисер Божков в София, един много добър и оказа се не толкова прост човек, имах удоволствието да прочета коментар във Фейсбук от инак доброразположения уж към мене преводач на Двери бг. и преподавател в БФ - София Светослав Риболов, приятел мой, както е показвал поне в лични срещи, неща написани под моя снимка през 2015 година.

Най-невинно съм се снимал насред Червения Площад в Москва Золотоглавая с приятелите си Бисер Божков и Тошко Карагьозов. С Бисер сме отишли там по линия на един цурковен семинар, свързан с работа с наркозависими, през Москва само минаваме, обикаляме като туристи, а целта ни е Белогород. Тодор сме го срещнали, щото е женен за рускиня и по онова време живее с жена си там, той ни е водач в обиколките...

Чета коментара, оформен като статия под тая моя снимка във Фейсбук на Риболов и занемявам... Научавам първо, че аз съм пропутински религиозен екстремист, учил в Белград богословие. Риболов явно ме харесва, щото мило пише "учил", аз на негово място бих писал "учил-недоучил". Добре, казвам си впоследствие, че Риболов не знае кой е Тодор и чий брат, затова го подминава за Тошков късмет. 

Бисер обаче прави истински фурор в текста.

Бисер е епархийски съветник във Варненска епархия отскоро сравнително, обаче в текстчето на изключително добре "информирания" Риболов се оказва общински съветник от ГЕРБ във Варна. Оставяме настрана обвързаностите на Бисер с ДС и ДАНС "на високи нива", с които щедро ни черпи Риболов, спираме се на това, че Бисеровият татко продава имоти по българското Черноморие на руски олигарси. 

Бисеровият татко продава всъщност на "Колхозния пазар" във Варна домати и пиперки собствено производство от градината им в с. Константиново, а майката на Бисер продава на "Синия пазар" пък собственоръчно плетени чорапи, както и препродава сливова ракия по 4 лв. половинката, с 50 ст. печалба за нея и хубав махмурлук в бонус за мене на другия ден. 

Това са фактите. Обаче Святката Риболов "някого е питал" и затуй имаме други "факти".

Обяснявам на Бисер, че това е техният метод. Че те не са като мене - аз ако искам за някого да науча нещо, намирам му телефонния номер или него лично, за да питам. Както онзи ден издирвах номера на самия Риболов, за да му "тегля едни путки майни". С Двери и с вуйчо-ваньовите не е така. Те ще питат някой втори, който им се е сторил сведущ за някой първи, за да разберат нещо за трето или даже четвърто лице... Тъй и преди време бях научил относно себе си впрочем, че вторият съпруг на майка ми е всъщност някакъв си слабо хоноруван песнопойко в катедралния хор във Варна, докато той работеше и във Варненската опера по онова време, а сега за италиано-френска опера вече. За истинският ми баща не бяха чули ни дума Двери, щото на тях информаторската им мрежа свършва във Варненска митрополия с Йотка и поп Дончо... Отец Димитър Амбарев питал Иван Желев, Иван Желев питал поп Дончо, поп Дончо питал клисарката в Катедралата, а онази си питала путката... И така най-сетне Амбарев реши и мене да пита, докато му гостувам, щото за разлика от всички изброени, при възможност той питаше и лично, гледайки в очите... 

Това им е мрежата и системата за информираност. И както пастрокът ми беше "понизен", тъй пък таткото на Бисер бе неимоверно завишен, а истинският ми баща съвсем пропуснат... 

А накрая разбрахме и че покрай разправиите в Дирекция Вероизповедания и по една нелепа случайност от правителството на Борисов по онова време изпратили запитване до БФ за Бисер... Риболов се хвали в текста си как те отговорили на запитването категорично, че Бисер е извънредно слаб техен студент. Смях се с глас, докато гледах "червената диплома" на Бисер и от бакалаварската програма, и от магистърската в БФ - пълно отличие.

* * *

Но това са били методите на Двери бг. и Вуйчата винаги, което имах възможността да усетя за малко на свой гръб и повече на Бисеров. Не само калпава информация, но и откровени лъжи употребяват, без свян никакъв.

А с игумена брокер Никанор Двери бг. не знам какво делят, щото те обикновено са заедно - уж консервативният Никанор на "втори глас" покрай либералните Двери бг. винаги напада православния консерватизъм в България "по друг фронт" и играта им прилича на "добро ченге - лошо ченге" срещу Църковността и вярата. Обаче ако ги осъди, ако ще и да е само "за парлама", лично ще го почерпя, срещна ли го случайно някъде някой ден.

1 коментар:

  1. По талантливи физически цигани не можаха ли да сложат на богословски постове в страната.С по-модерна чалгариотска визия външност дрехи.Всеки стана латино и ориенталски,позьор "гъзар"

    ОтговорИзтриване