"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

21 септември 2018

Шайки в Ордата, шайки в Юртата (ченгета и икономисти)

"Мегданът празен, само Райна / блести сред него, като грош" (автоцитат от ТУК)
Държавата ни е територия, разпарцалена между шайки с обесници и единствената причина да стои цяла и да изглежда монолитна е договореността между шайките, легитимирани всячески на социално-политическо ниво, до къде на коя се простират пипалата и зоните на контрол. Ако имаме някакви що-годе нормални сравнително пътища, то е защото шайките се препитават и богатеят не от друго, ами от внос, разнос и износ на... боклуци, по-голямата част, от който с криминално естество и характер.... Всеки път, когато чуете от Софийската централна шайка на Бойко Борисов, че бюджетът страда от вноса и нелегалното производство на безбандеролни цигари, сетете се, моля ви се, че е публична тайна, дето трафика им държи и движи именно той. Както и на кокаина, според мнозина.

Тези шайки не са в състояние да произведат нито материален, нито културен или духовен продукт. Още по-малко пък обществен закон. Защото законите, които им трябват и които те ползват, са закони на паритет между "винкели" и страх между престъпници, на който се основава относителният обществен мир, закони на криминалния интерес.

Институционалната ни Църква е огледална проекция на обществената организация. Ако държавата функционира като монголска орда за поголовен взаимен вътрешен грабеж (защото отдавна сме изолирани от достъп до обществата с виждане за закон и ред), то Църквата е шаманската юрта, в която лъжата се опитва да простре пипалата си до Небесата, за целта "дрогира" народа с идеология, с мании, с фобии, с илюзии. 

А шайките в БПЦ се състоят от "бивши" мутри или полицаи (понякога "бивши" едновременно), като поп Силвестър Янакиев от Сливен например, които са се усетили навреме, че рекета и бабаитството в БПЦ е много по-доходен, безопасен и ненаказуем, отколкото в обществото, понеже насреща си имат не други "бухалки и винкели", ами хора с някакви задръжки, скрупули, ценности, а понякога и съвсем безпомощно психичноболни. 

Шайките в Църквата се състоят и от политикани интриганти и спекуланти, каквито са 99.9 % от "правоправещите" ни Архиереи. Сред шайките в БПЦ намираме и икономисти, които навреме са се усетили, че поради особения си законов статут в държавата и поради неориентираността и страхливостта, съчетана с подлост и продажност на водачите си, БПЦ е едно истинско Елдорадо за техните схеми, спекулации, операции и сметки.

Понякога гръмват уж войни между шайките в БПЦ, които обаче приключват бързо и без особени взаимни поражения. Защо ли, защото кучетата-червари и от двете страни знаят добре кои са и къде са на отсрещния "слабините". В тия войни няма "добри", няма "бели". Кажете ми, кои са "добрите" в бутафорната война, която е всъщност война за имоти и субсидии, между два манастира, единият, от които си е лепнал фирма на велика Атонска духовност, а всъщност е змиярник и котило на безсрамни и нагли гурувци, извор на мракобесие и религиозна патология, а от другия се опитват да ни убедят, миейки си ръцете "без вода", че мощта му е израстнала върху няколко десетки млеконадойни единици и две зеленчукови градини с компир?

Няма добри, няма лоши, само ние сме такива, каквито сме, съвсем недобри, не особено дори и хубави вече в средата на 40-те си. И няма какво да се прави друго, освен както "...Иисус, за да освети людете чрез Собствената Си кръв, пострада вън от градската порта, (така) нека (и ние да) излизаме към Него вън от стана, понасяйки позор за Него" (Евреи 13:12,13)

13 коментара:

  1. Не те ли е срам, бе, гьон сурат! Схиархимандрит Никанор ти подаде ръка, измъкна те от калта, облече те, нахрани те, а ти го наричаш мошеник!

    ОтговорИзтриване
  2. Къде и кога съм споменавал Схиархимандрит Никанор? И кога съм го наричал мошеник?!... И кога ме е обличал?... Подрасникът, ако някой го търси, се намира в квартал "Княжево", на обръщача на Трамвай 5 във фризьорския салон. Подарих го на фризьорката, ама тя едва ли го... облича.... А за калта - вярно, кално беше, ама и по-кално има, кално, та чак кърваво (Нямам предвид него!) Чест и почитания за Схиархимандрит Никанор!

    ОтговорИзтриване
  3. Тва петно и благодарност!!!
    Добре дошъл във варна ве! отец Г. Фотакиев лекува зависимост от това да си леке и утешава пострадалите.
    https://www.blitz.bg/lyubopitno/shok-vv-varna-komardzhiya-zalozhi-zadnika-si-na-poker-zagubi-i-mu-slozhikha-12-sheva_news629492.html

    ОтговорИзтриване
  4. Какво си търсил у фризьорския салон, нали си плешив? Аааа ясно! Махнал си тактическата брада от зурлата и си я оставил там заедно с расото. А защо не си го оставил там, в манастира? Сигурно си пътувал с него на стоп, циганин такъв!С полепнала шума от приключенията. хехехе! Е тва пиши, то се видяло. "псето се върна на своята бълвотина".

    ОтговорИзтриване
  5. Изтипосал си му снимката, когато със смирение на истински православен духовник той целува ръка, а не на него да му целуват, пишеш, че два манастира се биели за имоти, като явно единия е Зограф, а другия е Църногорската света обител "Св.св. Козма и Дамян"! Тебе ли не те знаем като лъжец, крадец и измамник!
    Извини се публично на Негово високо преподобие схиархимандрит Никанор, който те спонсорираше да следваш в Белград, докато обикаляше белградските вертепи!

    ОтговорИзтриване
  6. О! Не съм видял даже, че е неговата снимката! Просто изписах в гугъл "свещеници целуват ръка на Бойко". А и лице не се вижда! Освен това те много манастири са в постоянен конфликт! Откъде-накъде пък за Гигинския и за Зографския се сети?! А и не знам да има конфликт помежду им на ниво "манастири"! Какви си ги съчиняваш?!

    Абе, чиче, в Белград бях с целогодишна месечна стипендия от Сръбския Патриарх от 350 евро, плюс заплата от наркоцентъра във Варна за онлайн-катехизис от 300 лева. Архимандрит Никанор веднъж за 6 години помогна с 400 лева за една такса. За какво спонсориране в Белград говориш? Окото ли ти е голямо или задникът??... Вертепи не съм обикалял, за секс плащаш само ти. Обикалях кръчмите!

    ОтговорИзтриване
  7. Я разкажи сега му е времето, как стана послушник!
    Ние те знаехме умен и прозорлив относно църковната действителност, ама пак си се оказал наивен, а?
    Добре де, в БПЦ като няма, в Сърбия няма ли читави манастири, да си спасиш душата???

    ОтговорИзтриване
  8. Бягах... Най-вече от жени, но милостив Бог, не знаех за... Граовката!

    А впрочем, ако пак трябва да избирам между българските манастири, пак тоя бих избрал, макар че, с манастирските саги приключих, не съм за монах категорично. По много причини. Лъжех се, че отивам да се кая, ако беше така при това, което срещнах (каквото и навсякъде), нямаше така бързо да се включат всичките ми механизми на действие и обичайни реакции.

    А игуменът поне е с всичкия си акъл и не е лош човек, просто е част от тая среда, вписва се в нея, както може и знае и... добре се вписва, а наивниците, опитващи да променят средата, умряха на... Траката. Не са всички родени за герои, а и не бива свят само от герои...

    ОтговорИзтриване
  9. Чиче, коя жена ще ти обърне внимание на теб?

    ОтговорИзтриване
  10. Чичовото, това е последният публикуван твой коментар. Помоли ме човек под съседна публикация. Дразниш го (мене не, ама него явно да). Твърде мило помоли, за това, гледай си работата оттук-насетне с тъпите си коментарчета. Целувки от чичо ти за майка ти и леля ти.

    ОтговорИзтриване
  11. Чиче, даскалицата ли е?

    Не можеш да ми понесеш комантарите!

    ОтговорИзтриване
  12. Чиче, целуваш ръчици на владици!

    ОтговорИзтриване
  13. Нямаше да ти публикувам коментарите, да, както питаш в съседна публикация, ама ме забавлява предположението ти, че е даскалицата В. Не е най-вероятно, не знам коя (кой) е, но ме разсмива мисълта как се подмокряш... Вземи я бе! Не съм я "заел", не е мой тип... Аз съм по Цветенцата, не по Лолитките..

    ОтговорИзтриване