"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

14 май 2019

Ще опее ли и с. Константиново поп Ясен Гагаузинът?


продължава от "Поп Ясен Керчев опява кв. Галата"

По мои канали от с. Константиново, намиращо се на пътя между Варна и Белослав, изтече интересна информация. При ремонта на храма там сравнително наскоро, са постъпили за неговите цели около 25 000 лева, дарени от богат гръцки спонсор за целите на ремонта. Сумата минава през сметката на Сдружение "Отвори очи" и ПЦДОН, като за ремонта на селския храм до настоятелството стигат около 2500 лева, видими чрез вложението им в една стена тип-скоба.

Липсата на около 20 000 лева поп Ясен коментира пред заинтересовани от случая така: "Явно е, че има големи липси, но нека... не се връщаме в миналото".

По случая ще сигнализирам Сметната Палата в България, а за факта, че поп Георги Фотакиев пък, по данни от интернет, не е подавал никога данъчна декларация лична, смятам да сигнализирам НАП. Съществуват, според запознати мои приятели, поне още 12 институции в България, които могат да бъдат сигнализирани и поканени за проверка пък във връзка с деянието му в храмовия двор на 16.03.2016. Мисля да занимая всичките,

* * *

- Слава на Бога, братя и сестри, много е милостив Господ! Тази неделя имаме две печени агнета, идната още две ще има, по-идната пак две, а по- по-идната кебапчета! - възкликна поп Ясен при освещаването на агнетата за Братската трапеза миналата неделя, докарани опечени вече отнякъде.

Отказах да обмислям съпоставката между Божията голяма милост и окървавената от изкланото почти цяло стадо поляна, просто си помислих друго - като дойдат постните дни, кой ще му реже и вари зеленчуците? Тишо и Илиян едва ли.

Поводът за настоящите курбанджийски разсъждения обаче е друг, а именно репликата му - намеса в разговор, в който не е бил канен. Двама представители на местната беднота тази неделя, наредени на опашка за порция агне, докато обсъждали кой от двамата да си смени тениската, за да успее да вземе поне още една порцийка, щото обслужващите трапезата "Свидетели на Фотакиев" зорко следят кой колко взима, та да не преяде, се запитали един друг гласно къде е Велико.

- Уволнихме го! - викнал, смейки се доволно с глас Яско.
- Но как, - репликирал единият - като никога не сте го назначавали, камоли плащали за курбана?
- Изгонихме го, изгонихме го! - смеел се почти екзалтиран Ясен.

Ясене, поздравявам те с твоя родна народна песен: "Гайдите свирят", гагаузка песен от Оркестър "Бриз":

Няма коментари:

Публикуване на коментар