"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

07 октомври 2019

Сигнал до Министерството на Финансите


Г-н Министре (на републиканските финанси), бих искал да измоля вашето съдействие да инспектирате незаявените и необлагаеми доходи на лица, чиито трудови възнаграждения от януари месец тази година (2019) се се поемат от държавния бюджет, приравнени с тези на учителите в държавните училища. А именно на свещенослужителите от Българската Православна Църква.

Желая да ви алармирам, че въпросните свещенослужители, чиято дейност се заплаща вече от бюджета на страната (конкретно тези на източно-православната църква, представлявана от БПЦ-БП), ежедневно реализират печалби и доходи в качеството си на физически лица, които нито заявяват, нито подлежат на данъчно облагане. А именно става въпрос за доходите им от т. нар. църковни треби. Треба на църковен "жаргон" се нарича частният религиозен ритуал, като "кръщене, венчавка, опело", който се извършва при съответния случай и за който се взима съответната такса. Така например при треба "опело" таксата е 50 лева. Двадесет лева от тези петдесет се предоставят на местната митрополия, десет са за църковното настоятелство при конкретния храм, а останалите двадесет прибира свещено-услужилият.

Аз добре зная, че "по закон" БПЦ-БП и всички регистрирани религиозни организации са "необлагаеми данъчно" в качеството си на сдружения с идеална и нестопанска цел (което, разбира се, никак не им пречи да осъществяват доходи чрез стопанските си ресурси, но това е друга тема и не е предмет и повод за моя сигнал сега). Свещенослужителите обаче, в качеството си на физически лица, когато извършват лично обогатяваща ги дейност, не са "необлагаеми априори", както и със сигурност не е необлагаем споменатият доход от "месечни работни заплати", осигуряван, както споменахме вече, от Държавата .

Затова ви моля оторизирани от вас лица да посетят храм "Свети Княз Борис-Михаил" в град Варна, р-н "Аспарухово" и да потърсят в предверието на храма т. нар. "тетрадка за треби" (намира се такави и в който да било друг православен храм в България), както и да "видят" на стълкото "при касиерите" ценоразписа за религиозните услуги. И след като съберат тия данни, да потърсят финансова отчетност, според закона за данъчното облагане - къде, при кого и как се разпределят събираните суми.

Г-н Министре, молбата ми се диктува от личния ми дискомфорт, създаден от факта, че моите доходи като гражданин се калкулират от вашето министерство до стотинка и съм задължен безусловно да плащам данъчните си обязаности, докато тези на лица, "говорещи и пеещи" на Някого, Който според вас най-вероятно не съществува, а според мене е Невидим и Недоказуем, са извън всякакъв данъчен контрол.

П. П.
Ще последва сигнал до НАП за безотчетната финансова дейност на Сдружение "Отвори очи" и Православен център за духовно обгризжаване на зависими във Варна, след като събера необходимите сведения от публичния регистър, както ще последва и сигнал до Министерство на Здравеопазването за "терапевтиране" от неспециалисти на лица с доказани медицински  психически отконения в същия "център", несвързани със зависимостите им, срещу солидна такса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар