"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

02 февруари 2024

Кака Поли (но не Спирова) "жената" на баба Сиси Боата



 
След еп. Макарий в листата на кандидати за митрополити в Сливен ние виждаме други двама доказани "хубостници" - епископите Сионий Велички и Поликарп Белоградчишки. Тия двамата са свързани отколе като Пижо и Пендо. Използваме това сравнение, за да не ги оприличим на Азис и Китаеца, защото църковният Азис е съвсем друг, той е Старозагорският митр. Киприан, обаче туй все пак е друга тема.

Връзката им със Сионий започва около 1996 година. Поликарп, все още като Петърчо, на 16 годишна възраст в 1994 година постъпва да учи в Софийската Духовна Семинария, чийто ректор от 1995 година става еп. Сионий, по онова време все още архимандрит. От 1994 до 1996 Петърчо е послушник в Рилския манастир, докато е и семинарист същевременно. В 1996 година става послушник при Сионий. Софийската Духовна Семинария, освен учебно заведение, е и църковна структура със ставропигиален статут, както знаем. И явно е много послушен в смисъла, в който сме чували, че Сионий харесва да са му послушни момчета и млади мъже, защото още в същата 1996 година по препоръка на Сионий Петърчо става монах с одобрението на Видинския митрополит тогава Дометиан. В йеродяконски чин е ръкоположен от митр. Геласий... 
 
Митрополит Геласий, игумен на Рилския манастир, е известен с титула си "бивш Ню-йоркски митрополит". Известен е така, защото е отстранен от митрополитското служение в българската епархия в САЩ, Канада и Австралия след писмо до Негово Светейшество Патриарх Максим от българските вярващи църковни хора там, в което между всичко останало пише: "Ваше Светейшество, ние ви поискахме да ни изпратите митрополит, а Вие "жена" сте ни изпратили!!!"
 
Въобще с две думи: Двама наистина одиозни висши клирици са в основата на старта в йерархичната кариера на Петърчо като Поликарп.
 
След това започва "гръцката му епопея". Тя е незабравима. Почти нито едно от учебните заведения, в които той се записва да учи, не завършва и главно не завършва Солунския Богословски Факултет. Това, че няма завършено висше богословско образование е проблем при приемането му на епископски сан. Но не е това проблемът само - то да беше, с "мед да го намажем" казва народът. Проблем са и огромните му дългове, в част от които като игумен въвежда цялото братство на един от манастирите в Софийското Църногорие, като свои гаранти и поръчители и каквито дългове никакви не би трябвало да има, за да стане епископ, според Устава на БПЦ-БП. Проблем са и изобличителните писма на възрастна гъркиня, която той е успял по време на престоя си в Гърция да убеди да заложи или продаде свои имоти в негова полза с обещанието, че ще ги възстанови, ама показва явно намерение да не го прави.
 
Но всички тези проблеми Поликарп "разрешава" скоро след погребението на доведения до смърт от преоблечените като свещеници мутри сливенски попове от ромски етнически произход - Силвестър и Евгени Янакиеви архим. д-р Августин в Троянския манастир през 1914 година.
 
Според разкази на очевидци пред архим. Никанор, преразказани ми после лично от него на "четири очи" в Гигинския манастир (готов съм и на очна ставка с Никанор да го потвърдя, ако се наложи), отец Августин е погребан по изключително грозен начин. Денят е бил дъждовен, затова и гробът е бил пълен до половина почти с вода. Никой не си е направил труда да я изгребе. От двата му края ковчегът е бил натискан с лопатите на гробарите, за да потъне, така че да може да бъде зарит. През това време Поликарп (по онова време архинмандрит във Видинска епархия при митрополит Дометиан и еп. Сионий като митрополитски викарий) "тараши" монашеската келия на покойника. Там открива в кутия за обувки сериозна сума пари, които архимандритът приживе е събирал от дарители с цел да построи нов параклис в близкото до Троянския манастир село Орешака. Августин нямал никакво доверие в банките просто.
 
"С тези пари Поликарп стана епископ"
 
Последното са буквалните думи на архимандрит Никанор, по онова време все още йеромонах, пред мен... Дали с тях си е платил дълговете, за да изпълни така едно от уставните изисквания за епископство в БПЦ. или някому е платил в синода (или около него), за да бъдат тези изисквания в неговия случай пренебрегнати, това аз не знам.

1 коментар:

  1. Браво, винаги в шестицата:)Скоро очаквам нещо интересно за палячото Антоний и жена му Николинка:)

    ОтговорИзтриване