"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

20 декември 2016

Света великомъченица Анастасия Фармаколитрия (Узороутешителница )


автор Таня Илиева - Мускетарката

Тропар на Света Анастасия Фармаколитрия:
„Твоята агница, Иисусе Анастасия, зове с висок глас: Тебе, Женихо мой, обичам, и Тебе като търся, страдая, и се съразпъвам, и се съпогребвам с Твоето кръщение и страдам заради Тебе, за да живея с Тебе. Но като жертва непорочна приеми ме с любов, пожертвала се за Тебе. С нейните молитви, като милостив, спаси нашите души”
Света Анастасия е родена през 3 век в Рим, западната римска империя. Почита се в Православната църква паметта на 22 декември, в Римокатолическата църква на 25 декември. Тя е известна като Анастасия Фармаколитрия, Анастасия от Сирмиум или като Анастасия от Далмация.

Няма достоверни исторически факти за нейния живот, който   да са запазени до днешни дни.

Това което се знае е, че тя е била със знатен произход и е била ученичка на свети Хрисогон. Нейната майка, която е била тайна християнка, я е възпитала в християнството. Света Анастасия тайно посещавала християните, който са били затворени в тъмниците и полагала грижи за тях. След изпълнението на присъдата на свети Хрисогон, тя започнала да пътува и да помага на християните, които били подложени на непрекъснати гонения. Тя преминала през Гърция и Македония, по време на пребиваването си в Сирмиум (днес Сремска Митровица) тя била заловена и изтезавана, след което умътвена.

В по-късни жития биографията й е смесена с тази на две други светици - Анастасия Младата и Анастасия Старата.

Почитта към света Анастасия е била много разпространена в Западната църква, за това намираме потвърждение в издигнатата през 4 век църква, посветена на нея в Рим, подножието на хълма Палатин. Тази църква я има и до наши дни. В нея папата отслужва втора меса на Рождество Христово, на 25 декември в чест на света Анастасия. Месата се нарича ,,Missa di aurora" (Меса на изгрева).

Мощите на света Анастасия в края на 5 век са били пренесени от Сирмиум в Константинопол. И от тук частици от нейните мощи са били разпръснати по цяла Европа. В началото на 9 век император Никифор Първи подарил част от мощите на светицата на епископа на Задар (Хърватия) Донат, който ги положил в катедралата на света Анастасия. Реликварии с мощи на света Анастасия се намират на Света Гора, в Рим, в баварския град Бенедиктбойерн.

Честната глава на света Анастасия беше съхранявана в планините на полуостров Халкидики, не далече от Солун. През нощта на 22 април срещу 23 април 2012 тя беше открадната.

Света Анастасия е една от най-почитаните светици в Римокатолическата църква, изключение прави само Пресвета Богородица. Името на Анастасия от Сирмиум е включено в т.нар. литании на светиите(Litania Sanctorium)

Няма коментари:

Публикуване на коментар