"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

20 декември 2016

Бог подгони Авва, за да го спаси (и Сашо Слава-Богуто)


"...a koke cudne ptice, uvek im srce kuca za nekim grubijanom, koji dobro kljuca" (Balasevic, "Peteo") 
След като не успя да го вразуми чрез токовия удар и откраднатите точно седем спортни вестника, Бог накваси хубаво Добрия Авва насред морето през декември месец посред нощ... Авва, за разлика от дядо Кирил преди години през юли, не "получи" хипотермия, защото в плитчините на Българското Черномориe, даже в средата на декември хипотермията е абсурдна. 

Как стана това ли?! Много лесно... 

Авва Велико, ако щете вярвайте, от известно време влиза нощем в морето, за да бере миди, по-точно да "трали" дъното в плитчините. За целта го обличат във водонепромокаем костюм и му дават в ръцете нещо като гребло или "тармък"... Онзи ден обаче колегата му, който го облича, не затворил ципа на костюма добре и Авва се върнa премръзнал и целия наквасен...

Но нали злото нивга не пристига самичко, ето че точно тогава бях там. Запалихме печката, накарах го да се съблече по дребни гащи и започнахме да го плискаме обилно и мажем с ракия. Подир всяко натриване, го карах да опъва по един-два яки гълтока... До този момент Авва пиеше само бира и то по малко. Обаче на следния ден Авва, без въобще да му е студено и нито да е болен, започна да търси и да си отваря шишето с гроздовица сам...

Помолете се, сестри и братя, за Авва, защото покрай мене е напът съвсем да пропадне, все по-малки и по-малко стават неговите сакрални територии... Навремето не ме пускаше в една от стаите си, която ще назовем "Стаята на Тайните", с моите гостенки. Не ни пускаше, защото там са всичките му светини - като почнеш от камарите със спортни вестници и колекцията църковни календарчета, та минеш през иконите и стигнеш до футболните енциклопедии и духовната литература. И не само това, но в тая стая са се случили множество паметни и емблематични събития от местната квартална църковна история - там е създаден ПЦДОН, оттам тръгва даже и епархийският в-к "Алтернатива", както и прословутата Седмица на православната книга във Варна, там Авва кани високи гости и там се събират с роднините му за семейни тържества... 

Обаче пък, за съблазън, изкушение и беда, има и една изключително удобна кушетка там, за какво е удобна, засега ще ви спестя.

За пръв път омаскарих стаята преди години с Н. Не ме разбирайте погрешно, макар и нецърковна и полувярваща жена, Н. също е в голяма степен жертва на моето нахалство и безобразие... С годините все повече се затвърждава у мене усещането, че може и да съм доста вярващ, ама май въобще не съм религиозен. 

Ще ви дам пример - веднъж преди време, в стаята ми в къщата на мама Надка, си яздехме на конче с Н., ако разбирате какво искам да кажа и когато решихме да "обърнем седлото наопаки", пак ако ме разбирате добре, погледът на Н. попадна на иконата на св. прор. Самуил, която ми бяха подарили и прилежно надписали момчетата от ПЦДОН, съвсем отблизо се "погледнаха" с него. За момент Н. се сконфузи и рече бързо:

- Извинявай, дядо!!

Това, естествено, съвсем не й попречи да продължим със заниманията си и тука е моментът да ви обясня нещичко за религиозността на жените, от които по-религиозни са само Данчо Бързият и Сашо Слава-Богуто от енорията ни... А Сашо Слава-Богуто вече има нов прякор, който е Сашо Простено-простете, но защо е така ще ви обясня по-късно...

Сестрите, братя мои, несъмнено по-лесно стават религиозни и религиозността им е значително по-дълбока от нашата. Тука идва обаче един парадоксален момент в явлението - защо тяхната религиозност е тъй рядко право-пропорционална на благочестието им? Защо не пропускат литургия и окичват всички стени из къщата си с икони, а същевременно лесно и бързо се отдават на почти всяка възможност да съгрешават? Защото, братя и сестри, при тях религията не се корени у покайното съзнание за греховност, мистична наклонност или в чистата моралистика, нито в догмите, като при нас мъжете. В религията на тях им допада главно и основно идеята, че Някой постоянно ги наблюдава, денонощно ги гледа, даже докато спят и ако щете вярвайте, но си мислят, че знае даже какво става в сънищата им още преди и да са ги сънували. И ако даден грях е начин и повод да Му привлекат отново и отново Небесното внимание, те ще го правят пак и пак, безброй пъти. Понякога даже с една единствена цел го правят - да идат да се изповядат, поради тази причина и са през ден на опашка пред изповедалните.

А Сашо Слава-Богуто (oт разказа ни за това как Авва Велико възрасти Йо-Йо) вече е Сашо Простено-простете, защото наскоро разбрах, че преди време, след като месеци наред "обгрижвал" Малката Грешница А., учейки я как да се моли и как да пости, развеждайки я от храм на храм, но не по курбаните, както ходя аз, ами за да се молят и кръстят през две секунди заедно, както той и Данчо Бързият много обичат, най-накрая се престрашил да сложи ръка на баджака й, а тя креснала:

- Веднага си махни оттам ръката!

Тутак-си Сашо си дръпнал ръката като попарен и със същата тая ръка, Боже, прости му, защото така излиза, че всъщност го е прекръстила с бедрото си именно тя или по римокатолически е топнал пръсти в нещо като католишка светена вода, се прекръстил бързо, виквайки:

- Простено-прости! Простено-прости!!

И тука е мястото да поразсъждаваме защо православните мъже около четиридесетте налитат или на значително по-възрастни жени, или на почти тийнейджърки. Защото искат да бъдат или майчински обгрижвани и даже доминирани, или по възможно най-лесния начин те някого да доминират, най-вече чрез интрументариума на религиозните наставления. Една религия, каквато е тя в прочита си "по български" в БПЦ, учеща ги ката ден, че са грешни и непълноценни (а по Бисер-божковски и че даже са психически ненормални), ги осакатява и не могат да влязат в тях и да създадат зрели и нормални интимни взаимоотношения, равностойни.

А това е причината и нашите сестри да стават постоянно жертва на интимни злоупотреби от страна на наркомани или алкохолици. Православният полу-мъж, благочестиво брадясал и систематически контузен от попа си чрез духовни ритници по ташаците, влиза в ролята на тяхна приятелка или сестричка. Често месеци и дори години минават в разходки из храмове и манастири, докато тоя най-накрая се престраши и хване сестрата за гъза. Последното често пъти се случва, когато на нея й писне да чака и вземе самичка да седне в скута му. За да се стигне евентуално до това обаче, трябва да са налице множество предусловия - денят да не е постен, да не е вечер срещу голям църковен празник, да не е годишнина от смъртта на майка му, да не е рожденният ден на първата му, забравила го отдавна любов...

Ако сестрата изтърпи да чака, достатъчно твърдо решена да се омъжи на всяка цена, стига се до "щастливата развръзка", ако ли не, намира си някой идиот, чиито топки поне са здрави, който й скъсва шортите от секс, след което или я пребива, или изчезва безследно с мобилния й телефон и лаптопа пътьом за някоя заложна къща.

* * *

Мисля тия дни да купя на Сашо Простено-простете и на Данчо Бързия по една свещ от 4 лева, за да се молят с нея в ръце за Авва Велико, та съвсем да не пропадне покрай мене... 

На вашите молитви също тъй разчитам, любезни сестри и братя!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар