"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

30 декември 2016

Двете ЕГН-та на Калиник и псевдоцърковното енорийско порно


Национално възрождение и съхраняване на народностната идентичност чрез БПЦ ли? Ташак, кукиш, глупости, тараланци!... В общината във Враца са се видели в чудо тия дни - покойният Димитър Райчев Александров (Врачански митр. Калиник) се оказва с две... жени ли мислите? Не, с две ЕГН-та. Врачанските общинари са изпаднали в недоумение как да му напишат смъртния акт.

Ще ви напомня само, че новият български национализъм, радикалният, тръгва именно от Враца в началото на 90-те години от миналия век, в началото са му незаконни вероятно отрочета на Калиник, "посяти" от него из попските семейства... Димитър Райчев Александров - Червеният митрополит остава в сянка, научаваме имената на попове като "отец Гелеменов", но в разсекретените наскоро досиета на висшия клир от ДС се вижда, че новият национализъм е планиран още от ДС на старата БКП и че основни организатори са му такива като Димитър Райчев Александров - Калиник... с по две ЕГН-та.

* * *

Наблюдавам ги от години - бивши партийни секретари от катедрите по ДИАМАТ и от АОНСУ, сътрудници на ДС и полит-комисари, ЗКПЧ-та и ВКР-та са сред най-влиятелните и активни църковни "епитропи" - от храмовите настоятелства и разните парацърковни фондации, през служителите при митрополиите, до работещите около и за синода, та чак до ефория "Зограф". Около тях все "бизнесмени" със средно-тежко партийно минало. И... крадене, крадене, крадене, "йединьи, пийньи и плюскъньи", до откат..

Наблюдавах, пишех с години, някои ми се подиграваха, други ми налитаха на бой, а аз често пъти се колебаех, защото заключенията ми бяха резултат от логически анализ, а не от съвсем пряко наблюдение... Е, снощи ми гостува синът на висш офицер от МВР, криминалист, ръководител последователно на няколко районни управления във Варна...

- Сине, - обяснявал му той - не мога да разбера какво правиш да ходиш по храмовете... Няколко години преди т. нар. "демократични промени", планирани доста време предварително от партийната номенклатура в НРБ с никаква друга цел, освен разграбване на държавата и обществото, аз лично наблюдавах "колегите" си от политическия отдел как буквално в съседния кабинет подковаваха и обучаваха точно тия, дето сега са ви "епитропи, настоятели и ментори"... 

* * *

Те нямат никакъв истински интерес от духовно възраждане и реавангелизация на българите, нищо че лягат и стават с такива въззвания. На тях им стигат енории по две-три във всеки областен град от по 20 до 50 човека, защото пълните храмове означават общности, които са по-трудни за управляване, носят риск от влиянието на хора с доблест, самоувереност и гражданско мислене и съзнание. Те предпочитат да събират маргинални и склонни към зависимост хора, които да са им "търговската реклама" на дейността, дето афишират ужким като патриотична, христолюбива и църковна, а са всъщност всичките тия етикети параван за крадене, пиене и плюскане до дупка, до откат, до осиране.

Видиш ли ги тия хора и отроците им да се събират около някоя от броящите се на пръстите на едната ръка в БПЦ прицърковна духовно-просветна или социална организация, пиши я обречена на изцеждане (докато я "подкрепят"), зануляване и компроментиране. Без значение колко много ти се струва, че са дали и са й помогнали да се разрастне и утвърди, рано или късно нея няма да я има, баш благодарение на тях и дребните им селски номера.

Ген е това, братя и сестри, чисто и просто ген... Няма как внуците на апашите, обиращи мандрите, дето се писаха партизани при вида на Червената Армия на границите ни, да са по-различни от планиралите разграбването на България, започнало през 1989 година, техни бащи... 

Някои казват, чрез престъпната наклонност е наследствена. 

И явно са прави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар