"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

18 декември 2016

Свети Игнатий Богоносец

автор Таня Илиева - Мускетарката 
Тропар на Свети Игнатий Богоносец: „Последовател на нравите и наследник на престола на апостолите си бил, боговдъхновени, и си открил делата като въвеждащи към съзерцанието; затова си развил словото на истината и с вяра си се подвизавал до кръв, свещеномъчениче Игнатие, моли Христос Бог да се спасят нашите души. 
Свети Игнатий вероятно се е родил в Антиохия през 35 година. Иероним Стридонски казва, че Игнатий Богоносец е ученик на свети  Йоан Богослов. За Игнатий се споменава в Църковната история на Евсевий Кесарийски. Според Евсевий, Игнатий бил изпратен в Рим, където пострадал заради Христос на 20 декември 107 година по времето на управлението на император Траян , той бил хвърлен на лъвовете на арената.  

Прозвището Богоносец, според една от версиите, получил заради това че, когато е бил дете, Игнатий е бил взет на ръце от Христос, това е версията,основана на Евангелието от Матей (Мат. 18:2-5), а другата версия е, че той е бил „носител на Божественият дух“.

Той е известен като автор на седем достигнали до нас послания, които написал по пътя си към Рим,  като затворник. Пет от тях са адресирани до християнските общини Ефес, Магнезия, Тралия, Филаделфия и Смирна, всички те изпратили свои представители да приветстват изповедника на вярата и да получат неговата благословия. Едното послание е до епископ Поликарп Смирненски, а седмото последно до християнската община в Рим.

За живота му е известно много малко. Той е първият голям писател от не-еврейски произход и на не-еврейски език. Предполага се, че е бил сириец по народност и основание за това ни дава, че не владее добре гръцки език. Това заключение правим от съдържанието на посланията и той се счита за първия след-апостолски автор. В историята на Евсевий се споменава, че той е бил вторият епископ след Еводий и свети апостол Петър; Теодорит потвърждава, че е бил наследник на апостол Петър. Изказва се мнение, че двамата с Еводий са били едновременно епископи на Антиохия и Еводий е бил предаден на иудеите, а Игнатий на езичниците. Според Свети Йоан Златоуст той бил „образец за добродетелите“ и притежавал всички качества, необходими за един епископ.

Известни са протоколите за разпита на Свети Игнатий и са с дата на произход 4-5 век. Те са издаени през 1689 година  и през 1857 година. В тях се споменава датата на смъртта на Игнатий - 20 декември, но годината не се споменава. На този ден в Източната църква се споменава неговата памет; а в Западната църква от 1969 година се споменава неговата памет, според мартириолога от 4 век в неговата сирийска версия.

Също на 29 януари се празнува пренасянето на неговите мощи: мощите му са пренесени от Рим в Антиохия през 107 или 108 година (няма яснота по въпроса). Първоначално мощите били в околностите на Антиохия, а през 438 година са били пренесени в самата Антиохия. По-късно пак са върнати в Рим от персите през 540 година или през 637 година в църквата „Свети Климент".

Свети Игнатий Богоносец въвежда за първи път в богослужението антифонното пеене, сравнявайки го по подобие на ангелите, славещи Светата Троица от две противоположни страни, на това той бил свидетел по време на свое видение.

Също за първи път той в своето послание до епископ Поликарп Смирненски той използва понятието „Католичност на църквата“ (Смирн. 8.2) На епископската катедра на Антиохия е служил 68 години. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар