"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

11 февруари 2016

Тинтири-минтири, тъпанари всякакви (Лично съобщение за Боре Кр.)


Формалното право да критикувам нашите български богослови затова, че нито четат, нито познават Свещеното Писание, да давам оценки дори за трудовете им, е ето този документ:


А неформалното ми право се крепи върху факта, че мнозинството наистина не са чели цялата Библия, даже и не повече от две-три библейски книги - рядко целите. Говоря го от личен опит и контакт... Един мой бивш приятел (поредният бивш), магистър при това от БФ София, завистливо, зло и отмъстително дребнаво човеченце, но инак убеден в автентичността на духовните си интереси, сериозността на душевните си трепети и качеството на богословското си образование, обичаше да казва: "Аз може и да не съм чел Библията, да не я познавам като тебе, но за разлика от тебе знам принципите, според които се тълкува!"

Така и не дочаках да ми "потълкува Библия", според великите си и безценни принципи, с които се беше сдобил в БФ, щото ме занимаваше предимно с туй кой какъв е и кой какъв не е, а Свещеното Писание го избягваше като вампир чесън и дявол тамян, но същевременно, за да си направя майтап с него, взех та положих с отлични или много добри оценки библейските дисциплини "за принципите", без да пипна и един учебник, почти не излизайки от белградските кръчми, да не говорим и че на лекции почти не съм стъпвал... А вие, ако се питате кога най-сетне ще завърша образованието си в Белград, искам да знаете, че въобще не съм отишъл там, за да завършвам. Едничката причина беше, за да натрия на оня дрисльо носа.

Бориславе (Кръстев), сега можеш да ме цунеш право у газо!

П.П. Моля съпруга на незрящата Мила, написала коментар под предната публикация, да не й чете последното изречение. Засрамих се, че ме смята за позьор и комплексар, затова реших да бъда от днес различен, поне според нея, тъй че, надявам се да не научи как съм изругал.

1 коментар:

  1. За незрящите си има програма, не е нужно да се използват съпрузите.Те си имат друго предназначение! ;)

    ОтговорИзтриване