"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

06 февруари 2016

Носталгична зимна приказка (...А днес се ебат вълците)


Поет колосья, а говна пахнут
Беше във Варна време, когато можеха да се срещнат богослови и проповедници, с които да разговаряш нашироко и да чуеш много неща, над които дълго да мислиш... Идеи на Соловьов, Булгаков, Бердяев, без да разбереш дори, че са техни, освен ако мимоходом събеседникът ти не ги спомене, идеи богословски интерпретирани лично, творчески и грамотно, проповеднически адаптирани... Сред тия богослови и проповедници бяха Димитър Митев (вече покоен), свещ. Любомир Попов, който за съжаление сетне излезе в разкол...

Беше динамика.

Днес няма динамика, няма мислене, няма развитие никакво, днес има неколцина агресивни и арогантни профани, възмечтали национална слава, една банда тролове (в приказния, а не виртуалния смисъл на думата), повечето от които са изпълзели изпод полите на някоя владика, като сливенското дядо Ванчо да речем или от околните на разни митрополии градове, с типичния си дълбоко провинциален шовинизъм, крещящ да бъде забелязван и почитан, които градчета ще нарека, по сръбски, вукоjебини... Вукоjебина сърбите наричат, извинете ги (тях, не мене, аз просто цитирам) тези места из гори, пътища и паланки, където, според тях, не става нищо друго, освен туй да се ебат вълци.

Ние също имам интересни идиоми, като например баш за Сливен, за където казваме, че там се "ебат ветровете". Вукоjебина обаче ми харесва повече, защото звучи по-мистично... Представете си, че се качите на Карандила над Сливен и се заслушате, вдигайки очи нагоре... Вярно че, духа (си'й ибалу мамъта), но траен спомен не остава. Друго си е да видите зад храста два вълка да се ебат. Мистика! Спомен за цял живот!! За един травма, за друг - начало на поезията. Бодлер! "Цветя на злото" плюс ода за лайното! А после Джото. Или пък Веласкес и Омар Хайям  - заедно за по-свежо. Накрая анализ на видовете пръдня по "Дневниците на един луд гений" от Салвадор Дали. Спомням си от филма за Дали, че тази знаменита откачалка беше нарисувала на едно платно майка си чисто гола. Баща му видя картината и искаше да го набие. Би ли го, не помня вече, ама за бой си беше смахнатия дангалак.

Ау, Светославчо, колко си ужасен!

Тъй ли?! Аз ли съм ужасен?! Я се огледайте бе, парвенюта такива, като оставим настрана нравствения ви "фалит", че сте и без всякакви истински духовни интереси, а амбиция за познание и разбиране - нула (0.00) словом и цифром, даже -1. Останало ви е само някакво смътно усещане за "добър тон", дефиниран при това "ирационално", изразен в статусчета и картинки из facebook или в текстовете, които някои от вас днес пишат за разните православни сайтове и църковни издания, лъхащи от километри на неокомсомолска патетика - поет колосья, а говна пахнут...

Свещениците ни съвсем измутряха, църковната интелигенция се чуди само от коя фондация пари да точи пари, богословите ни са папагали - само преразказват и преписват, проповедниците пък са по-зле и от съветски партийни комисари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар