"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

13 август 2016

Царят на тапетите или Как един митрополит съсипва църкви

автор Таня Мускетарката 


Модернистично настроеният митрополит Николай тръгна да съсипва една от старите църкви в Пловдив. Църквата „Свети Николай “ в Стария град вече е с нова фасада, защото една сутрин, когато се събудил митрополитът Пловдивски, решил че тези, които са построили църквата, са нямали вкус. И той решил да поправи тази тяхна грешка. Както виждате на снимката, вече има „красив“ тапет, произведен от монахините в митрополията и тежка порта, и лъскави плочки.


На Негово Високопреосвещенство (спазвам етикета и доброто домашно възпитание, което мама и тати са ми дали, иначе вече хич не го уважавам ) не му е известно, че тази църква е една от най-старите в града, споменава се за първи път през 1578 година от Стефан Герлах, който е посетил града на път от Виена за Цариград.

Църквата  е издигната в този си вид през 1835 година, по времето на митрополит Никифор и със средствата на християните от града. Главният дарител би трябвало да е бил Вълко Тодоров Чалъков, който живеел близо до църквата. След смъртта му през 1841 на 17 май, заради заслугите си е бил погребан в наоса. Предполага се, че майсторите са били от Брациговската школа. Храмът има уникални икони, изографисани от Захари Зограф (и още не разсипани от Високопреосвещенството и неговите монахини, които не признават ни авторско право, ни нищо, ами просто си принтят на високотехнологичната си машинка и пет пари не дават), също има икони отАтанас Гюдженов.

Ваше Високопреосвещенство, ще Ви дам една безплатна консултация, тъй като виждам, господин Радомир Чолаков „най-великият сред великите юристи“, според себе си, а явно и според Вас, след като започна да се мери с патриарх Вартоломей, е спал по всяка вероятност на тази лекция по право - за унищожаването на културно-историческа ценност и относно авторските права на изображенията на тапетите. С парите , които Ви спестявам за консултация си купете две кутии  „Рафаело“ любимите Ви бонбони (Да, той шоколадът е силен антидепресант, но при психози и мании не зная дали помага! бел. от Светльо Ангелов), та дано да спрете да унищожавате пловдивските църкви.

1 Чл 278 от НК гласи - ал 1 "Който унищожи, разруши или повреди паметник на културата, или архивен материал, влизащ в държавен архив, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва  с лишаване от свобода до три години или глоба от петстотин до хиляда лева, както и с обществено порицание, при особено тежки случай по ал.1 лишаване от свобода от една до пет години затвор и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева."

2  Вашите монахини , които печатат тапетите, нарушават чл 225 от Закона за културното наследство: "Който изработва копия на културна ценност в нарушение на изискванията на чл 173-74 от Закона за културното наследство (т.е без съответното разрешение), се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лева), а ако е ЕТ и юридическо лице, се налага  имуществена сакция  от 5 хиляди до 10 000 хиляди лева.

Ще кажете да ама в Гърция го правят. Да? Ама не!

Това е окръжно послание на Светия Синод на Еладската църква от 14 ноември 2012 година, с което се забранява да се използват тапети в храмовете.

Но всичко, което става, откакто Вие стъпихте в Пловдив, е едно СВЕТОТАТСТВО /Че за що друго непокаял се и действащ масон да е в Църквата, освен, за да граби, да сее раздори и да светотатства?!/- бел. на Светльо Ангелов), което продължава и до днес. Престанете вече с Вашите подигравки с църквите в епархията.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар