"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

15 март 2019

За пръдливия анализ на анонимния коментатор.


по повод коментар в блога ТУК

За твърдението, че "внасям разделение в общността":
Общността е отдавна разделена очевидно. Поп Добромир отказва не само да съслужи с поп Георги, но и за вечернята в Неделя на Всеопрощението, където от десетилетия всякога го намирам, тази година не дойде. Според мен, за да не се наложи да се "опрощават взаимно пред хорските очи", каквито циркове Георги много обича. Поп Добромир е възмутен от интригите на Гошо пред Владиката. Добромир ги прави същите, но по-дребно и "деликатно", играта "ва банк" на хазартния тип Георги му дойде просто в повече. Тяхната война е от десетилетия, но досега беше студена, сега е открита. С нейния генезис аз нямам нищо общо, следователно няма как да съм внесъл разделение в общността.

За твърдението, че "обезглавявам общността":
Глава на Църквата е Иисус Христос. Негов "пълномощник", казано "по схоластически" или по-добре казано - икона и образ в Богослужебното Събрание, е местният епископ, който в светотайнствен смисъл е единственият свещенодействащ в епархията. Както в Катедралния храм, така и във всеки енорийски в епархията си. Поп Георги, поп Добромир и поп Ясен са презвитери. Те служат с "пълномощно от епископа" - антиминс. Те не само не могат да оглавяват една църковна общност, но даже и да са в единомислие, няма как да са три глави на "ламя триглава", защото Църквата не е ламя.

Последното никога не им е пречило да събират край себе си "групи с духовни чада", изземвайки така ролята на епископа, сепарирайки своята власт в своеобразно местно деспотство и играейки си на "духовни старци" от манастирски тип. Тези хора раздават "послушания" с терапевтична цел на лица, които понякога са с клинично доказани душевни разстройства. А това е подсъдно. Жалко ще е да влезе Гошо в затвора за някой сакатлък с болен човек, ако се случи, а не за престъпления по наказателния кодекс, за които знаем всички. Жалко ще е не за Гошо, а за жертвата впрочем.

За твърдението, че "развращавам общността":
Че съм обарал и плеснал през задника на майтап и в пияно състояние две-три откачалки, изтрещели религиозно, нищо не е в сравнение с дългогодишното подвизаване на поп Георги в публичния разврат. Между двата си брака този човек има няколко връзки интимни с жени, за които всеки път се е клел и кръстил, че са "последната и окончателна любов на живота му". Всичките са били открити и публични, все с енориашки, някои се придружаваха и със съжителство на семейни начала понявга, като завършиха изключително драматично за "любимата". Тук обаче спирам, щото описвайки и анализирайки тази тъмна част от душицата му развратна, сякаш се гледам в огледалото сам аз.

* * *

Заповядайте на рибена чорба ""Калина Чiорная" за Благовещение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар