"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

01 март 2019

...Как правилно да си бием чекии (Новите подвизи на +Гагаузина)


Ето, върнах се в "Аспарухово", бесните полудяха, лудите се разбесняха, а на поп Ясен Керчев му се засили вроденото слабоумие.... Извинете! Последното не исках да го кажа, камоли да го напиша! Той е един изключително интелигентен и ерудиран мъж, особено откакто слуша Вацев. Той е и един голям духовник, дето е гледал по "Дискавъри Чанъл" как "примигват йогите" и по "Енимъл Планет" как кимат сурикатите, затова и всеки път, когато излезе от светия олтар по време на литургията, примигва и леко прикимва с глава, сякаш му пляскат по един шамар ту отляво, ту отдясно на всеки две секунди. Точно по тоя начин се движи и озърта и на улицата, както сме го виждали от прозореца на автобус 13, защото е... последователен.

Всички реагират, освен поп Гошо Фотакиев. Той не реагира, ами седи и пресмята. Седи си на оядения от човешки грехове и немощи дребен, но мазен гъз и калкулира безкрайността. Вика си вероятно: "Светльо е луд! Безкрайно луд! Я да си трая аз и да чакам какво ще направи, дето само един дявол го знае какво ще е то, а после ще му мисля..." През това време поп Ясен "обира мините", щото, както казахме, е сапьор.

* * *

След като поп Ясен отказа на два пъти да причасти болящия Васил, той забрани, както знаем, на енорийските "калудки" да му помагат в домакинството. А след като аз заявих, че ще го правя, щото отдавна зная, че енорийските "калудки" не стават за друго, освен да ги ебат по забрадки "терапевтирани" срещу труд или заплащане от поп Гошо наркомани, докато тоя ги "жени и развежда" с "благословия", поп Ясен съвсем "дементира" и реши да се обади по телефона на Васил, за да му крещи. След като крещял на Васил, пожелал да крещи и на присъстващата там леля Магда, майка на Васил, задето го "кодошили на един Светльо".

Докато Ясен се изхвърля като чекия на пясък пред болни хора и възрастни жени, аз искам да го попитам друго. Искам да го попитам какво се случи с поверения му храм и ремонта му в квартал "Галата" и защо не е ремонтиран. И преди да ви отговори Ясен, сам ще ви отговоря аз.

Отишъл при Ясен някакъв местен бизнесмен и му предложил да ремонтира целия храм изцяло за своя сметка. Ясен обаче казал, че ако това ще се случва, то всичките пари за ремонта на бизнесмена трябва да "минават през неговия контрол". Тогава бизнесменът го пратил "да се ебе" и храмът останал неремонтиран, От кого е бил подучен Ясен да поиска това не смея да предполагам, щото много "ме е страх" от тотално измутрилия се и пръчлясал поп Георги Фотакиев, само ще споделя, че духовният му ментор поп Гошо така "ремонтира" храма в с. Константиново преди години, заради което по едно време имаше "малък скандал". Ясен обаче не успя да "ремонтира" храма на галенци, затова му предлагам да ми се обади, за да му подаря десет лева, с които да си купи двадесет литра студена вода, един презерватив и една църковна свещ от 4 лева. Олио сам да си намери.

Междувременно войната ми с Ясен, дето тоя предварително я обяви и спечели в акъла си, може да приключи съвсем безславно за него, като се свържа с нужните хора от кв. "Галата", стига да "благослови" авва Велико, за да им съобщя, че гагаузинът поп Ясен им се кани, както вече писахме, да ги опее всичките "по християнски". Галата, ако не знаете, е заселена основно от македонци, които изгониха междувременно от квартала всички цигански семейства, така че, само една дума им трябва, за да посрещнат маскирания като поп гагаузин с "каменье и дървье".

* * *

Заповядайте на Братската Трапеза тази неделя. 

Лещата ще е с наденица, дарена от г-н Емил Мицов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар