"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

06 март 2019

Георгевитите дават курбан, бедните пак го духат

"Данас нема части, али има власти, данас само стока гледа изпод ока!" (из "Данас нема хлеба", Рибля чорба")
От енорийската секта-фракция "Свидетели на Фотакиев" тази неделя в кв. "Аспарухово" решиха да организират курбана те, явно за да видим, че "и те могат", затова и лещата с прясна наденица се отлага за след поста, а идната неделя ние с Велико ще сготвим за енорийското братство и кварталната беднота рибена чорба с два вида риба - дребна морска и бяла речна с милата подкрепа на г-н Николай Кантрджиев - Ники Ролпласта.

Понеже все още е хладно времето, а те нито умеят да мръзнат, нито да готвят (а само да се покланят на поп Георги и да "богословстват"), затова братската им трапеза се състоя от 150 порции печени кебапчета с хляб и салати, купени от топлата точка на СБА, които бяха раздавани не на двора, а в храма, в "камерен състав и атмосфера". От тия 150 порции енориашите и случайно свъртелите се тази неделя представители на кварталната беднота видяха около петдесетина. Остатъкът беше отнесен в една голяма щайга от "лекуваните" от + Гошо наркомани за нуждите на ПЦДОН. През това време един закъснял клошар бягаше по двора към храмовата врата, питайки:

- Останаха ли кебапчета!?

Авва Велико, комуто бяха дали една торба с питки, за да сме "щастливи" двамата, погледна напускащата двора щайга и задъхания клошар и рече мъдро и издебело:

- Кебапчетата избягаха, ама ето ти хляб!

И му връчи половината торба.

Поп Георги и духовните му изтърсаци, разбираме ние следователно, правят и милостиня, както дяволът чете Евангелието (или както българска владика - морал), даже и благотворителността у тях се явява повод и средство да се увеличат приходите за сметка на разходите в парацърковната фирма на гуру Георги. Затова явно и при миналия курбан (боб със свинско месо), се чу реплика от "лекувана" глезена мамина наркоманка (заради таксите в момента те всичките са деца на богаташи, защото друг такива такси не може да си позволи):

- Аз такова не ям!

А вие заповядайте тази неделя след света литургия на нашата рибена чорба. Носете си тенджери и буркани. Нам се не свиди, както казва Велико:

- Нека народът да е доволен!

Това го каза по повод неосъществената чорба от леща, докато я обмисляхме. Като видя, че бобът с 5 кила свинско (около 12 кила боб) стана разкошен, реши, че ако на 10 кила леща сложим 10 кила наденица, тя ще се получи "божествена", като между другото сега чете вдъхновено някаква книга с рецепти за готвене. Казах му:

- Велико, не може, ще стане много гъсто!
- Нека - рече и доволно изръмжа като котарак, сънуващ поле с бели мишки.
- Но защо?!
- Да се радва народът!

...Роден е тоя за Президент.

2 коментара:

  1. Дайте хляб и леща с наденица и зрелище!

    ОтговорИзтриване
  2. Леща с наденица?! Това да не е някаква традиционна циганска рецепта ве?!Както и да е. Вие колко порции приготвихте, миналия път, щом конкуренцията ви е имала 250? Повече, или по-малко? И колко хора нахранихте? Просто ни стана интересно. Пиши повече де, три дена чакаме! Що ги плюеш един по един? Карай по-наедро. Ае!

    ОтговорИзтриване