"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

03 декември 2019

Психоложки, социоложки, свине и синодни ЗКПЧ-та


Зачитам се в текст от фейсбук на някоя си Силвия Василева - "Силно вярвам, че...", препубликуван в Двери бг, който коментира текста от позицията на светия синод по повод социалните услуги... Текстът на тази позиция (на синода), като го чета, добивам усещането (както и при повечето такива текстове "на синода"), че е писан от някое ЗКПЧ (заместник-командир по политическата част, нещо като полит-комисар, какъвто всяко военизирано или полувоенно формирование за времето на социализма имаше), както се пише реферат или доклад за партийна конференция, издържан "в най-добрите образци" на АОНСУ - висшият институт за обучение на партийни кадри, относно "международното положение" и империалистическата подлост... Аз даже и две-три от синекурните хлевоусти синодни ЗКПЧ-та ги знам и те всъщност са ЗКПЧ-айки.

С текста на Силвето обаче нещата се колоритизират. Не съм вече в скучен политкоректен доклад, а попадам във филма "От глупав по-глупав"... Ще ми се да се запозная със Силвето. Обичам силно "образовани" женуря с претенция да са интелигентни (доста над средното ниво), с тях обикновено прикриват комплекси, които с достатъчно количество алкохол сетне в кревата приемат изненадващи и интригуващи форми на изява и компенсационни прояви. Една например искаше да й говоря мръсотии, да я обиждам най-каруцарската с всички брутални и груби епитети, които се сетя. Верно, не беше психоложка или социална работничка, ами адвокатка. Друга "контролираше" силата и интензивността на шамарите по гъза си, с които по нейно желание я налагах. През две-три минути чувах команди, чиито източник не се виждаше, понеже единственото, което ме "гледаше", бе един голям гъз: "По-силно!", а след малко "По-слабо"... Последната не беше социална работничка, ама беше пък психоложка. Да.

Интересно е с тях, обаче си има минус. Обикновено те са преносители на най-широкия и пъстър букет венерически заболявания. И не да кажеш - трипер, сифилис, гонорея или пък, недай Боже, СПИН - все работи очарователни в известен смисъл, с които можеш да се похвалиш, ами на гадни тривиалности - вирусен папилом, гъбични инфекции и прочие, дето лечението хем е скъпо, хем те е е срам да кажеш какво си имал, камоли да се похвалиш.

* * *

Силвия е обидена. Хем си хвали работата, хем се цупи, че от синода обиждат работата й и това било непочтено, понеже тя ходила на черква редовно, изповядвала се и се причастявала. От това сигурно в мозъчето й следва - от ходенето на църква - че и наркодилър, ако се черкува, може да има претенции към църква и общество, че "професията" му е полезна... Друг е въпросът, че ако бях свещеник, девет/десети от вярващите щяха да са под епитимия, ако бях епископ, пет/десети от поповете щяха да са аргосани (да им бъде забранено да служат безсрочно), три/десети разпопени, а една/десета бити. Ако бях патриарх, целият синод и епископат щях да ги съблека по бели гащи, да ги отъркалям в катран и кокоша шерушина и посред бял ден на площада пред "Невски" да се гърми по тях с въздушни пушки, докато свири цигански Северозападен оркестър "за свaтби и погребения" .

Синодът първо да си оправи "фирмите, предоставящи социална услуга", ръководени от собствените му служители, па тогава (когато има вече очи затова), да се занимава с тия в обществото и държавата. A Силвето да върви да се шиба, щото говори на моменти пълни лъжи. Най-голямата лъжа, може би, на Силвия, е силно преекспонираният контрол над НПО-тата (неправителствените организации), които в жестока и градивна конкуренция помежду си били под изключително строг и силен "държавен професионален контрол" - от АСП и ДАЗД можели по всяко време и без предупреждение да направят проверка. Ако беше така, нямаше всякакви съмнителни типове, включително паравоенни организации, да се регистрират и действат като НПО-та.

Е, аз пък знам едно и "сдружение", при това ужким църковно, предлагащо социални услуги, където АСП, ДАЗД и НЦН не са стъпвали "да инспектират" - какво са АСП и ДАЗД (цитирани от Силвия), тя в текста си е обяснила значението на абревиатурите, а какво е НЦН, цитирано от мен пък, няма да ви кажа. Има google, проверете там. Още по-скандалното е, че от самия "много страшен" НАП не проявяват с години никакъв интерес към факта, че въпросното сдружение действа без отчет. 

А според мен, това сдружение получи "лиценз" да работи в областта си, защото организации и структури като АСП, ДАЗД и НЦН са пълни с психолози и социални работници, изключително заинтригувани от множеството държавни, общински и европейски проекти, по които БПЦ "се научи да работи", които са безотчетни - без никакъв държавен и обществен контрол, защото държавно-политическите престъпници и задкулисни икономически олигарси в момента разграбват наедро БПЦ повсеместно, затова осигуряват чадър на дребни тарикати "с раса и митри", за да се облагодететстват, така че, да ги оставят тях пък безпрепятствено да си вършат каквото знаят. 

Не държавата, ами БПЦ в момента е същинското Елдорадо за разните "психолози", които ВУЗ-овете бълват на ден по кило и социални работници, които много често са получили правото си да практикуват, след като на някакво друго хуманитарно образование са добавили едногодишна магистратура, така че, според закона за висшето образование, тия се водят "с две висши образования". Тия лани ги гледах "на тумби, на тумби по манастирите", особено там, където действа "наедро" някой шемекер като Никанор Мишков. С последното пък толкоз по претенцията на Силвия, че БПЦ и синода се намесвали по въпросите на "някаква наука". Повечето от колегите им са учени, колкото поповете ни са... духовници. Затова са и все заедно.

* * *

Но да опишем как действа и функционира споменатото сдружение, което, ако вече сте се сетили, предлага "лицензирана социална услуга по рехабилитация и ресоциализация на зависими хора" във Варна, което на всичкото отгоре носи етикета на някаква църковност.

Никой в ръководството му няма психологическо, камоли психиатрично или наркологично образование. Управител на сдружението в момента е една дама с наскоро завършено образование на медицинска сестра. Психоложката е със завършена магистратура по руска филология и добавени една-двегодишни курсове. Свещеникът, който също не е нито психолог, нито психиатър, има пълен достъп до портоколите от срещите на "психотерапевта" с терапевтираните - до всеки техен интимен проблем, преживяване или тайна, без сами те да го знаят. Социалната работничка, както и техните "надзорници и възпитатели" не ги виждат за повече от няколко часа седмично. Заедно с това, че сдружението, предоставящо "социална услуга", получава постоянно субсидии от Община и Държава, както понявга и от европейски проекти, то събира от "клиентите си" и солидна ежемесечна такса, наред с постоянните дарения за дейността му от заможи правоиславни християни. Освен, както казахме, че никой от "специалистите" му не е истински специалист и че сдружението работи безотчетно, за да се избегне силата на закона, "терапевтираните" са наричани не клиенти, не и пациенти, ами... студенти. Това за пред документите и властите - сдружението предлага тоест един "образователен курс" и нищо повече, следователно не е длъжно да осигурява нищо от това, което би трябвало да предложи, ако да бе заявило реалната дейност, която има претенции да извършва. На родителите и на "студентите" обаче им се обяснява, че са "терапевтирани".

Това са НПО-тата на Силвето, предлагащи "научнообоснована", лицензирана и контролирана услуга повсеместно. Това са и фирмите на поповете ни, зад които БПЦ стои с институционалния си авторитет. Тъй че, Силвия да спре да бърбори небивалици несъстоятелни, а БПЦ да погледне в собствената си кочина, преди да се занимава със закони и държавност... Или по-добре - предлагам на синода да възложи на "експертите" си, дето му пишат "документите", да се занимае с актуалните проблеми и промени в трудовото законодателство. Как така промени в закона позволяват на работодателя да задържа трудовото възнаграждение "до 60 дни, но не повече от... 90", как така дъжимото от работника предизвестие при напускане на работа е тримесечно вече??... Защото това са директните теми, в които хората очакват Църквата да заяви социалната си роля и ангажимент, както и нещо, което касае пряко въпросите на вероизповеданието - новият закон за цензурата например, който подготвят, инкриминиращ даже сатирата, защото това касае въпроса със свободата на словото по принцип.

Но тези мазни дембели едва ли ще се занимаят с това - дай им на тях да разсъждават и интерпретират на теми "семейство, сексуалност, деца" - все неща, от които няма как да разбират, защото семейства нямат, сексуалността им е "алтернативна", а децата, колчем ги имат, са извънбрачни, за да не кажем направо к*****та

Няма коментари:

Публикуване на коментар