"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

10 април 2020

Коле, що са ти толкоз големи ушите?!

Кольо Антонов от Двери бг се е развълнувал. Събрал е, тъй да се рече даже "инкорпорирал го е", Боже прости, целия вярващ народ на БПЦ в празната си глава и се кара на митр. Гавриил от негово име. Изисква извинение - Владиката Гавриил дължи извинение на вярващите!

Хайде да припомним на Кольо кой е Ловчанският митрополит дядо Гавриил.

Отворените владишки досиета преди години за сътрудничество към комунистическата Държавна Сигурност, при които единствен се оказа Гавриил без такова, а на дядо Максим скрито, но със следи в досието на един от останалите, при това не като на обикновен доносник или на агент, ами май като на офицер. 

От тия досиета и официалното им разсекретяване разбрахме три неща най-малко. Разбрахме първо, че досие може да нямаш, да откажеш въобще да сътрудничиш на комунистическата власт и при все това да напреднеш достатъчно в кариерата си. Ако си митр. Гавриил. Ако си хасковски гражданин от ромски произход обаче, като "агент Ангелов" - Иван Желев Димитров, е да - тогава нямаш голям избор. Както и ако си селяндур от Шоплука, от село Горни Лозен и искаш кариера след 1989 година, като митр. Николай Пловдивски или като митр. Антоний, друг любимец на олигархията сега - от Старозагорското село Мъглиж - тогава пък трябва да продадеш съвестта си на наследниците на ДС и БКП - крупните мутри и българската олигархия. 

Разбрахме и още нещо, четейки внимателно и с мислене, че може да си доносник към Шести Отдел, като споменатия Желев и задачата ти да е да издирваш и информираш за тайните на колегите си богослови - от политически убеждения до нравствен и личен живот, а може да си сътрудник на военното контраразузнаване, като в случая с мисиите на митр. Кирил в Северна Гърция и да работиш за Отечеството си. 

* * *

Ваньо, Вуйчо, не ми се крий зад скута на новата си жена и тия дни да ми пускаш "димни сигнал", усмихвайки се чаровно, като преяло с баклава циганче, пич, ожени се ако щеш и за Савската Царица, пак няма да мога да те понасям!!... 

Извинете, нонсенс! 

* * * 

Но докато сме на темата, добре е Никoла Антонов да направи друго, вместо да изисква извинения от дядо Гавраил. Да се извини сам той. За какво ли и на кого ли?! На писалите за Двери бг богослови и преподаватели в Богословския Факултет в София, колеги на ментора и вдъхновителя на сайта Желев. Защото екипът на сайта, част от който е Никола, ги е подвел да наливат с това вода в мелницата на човека "агент Ангелов", за когото впоследствие всички разбраха, че е доносничил против тях с десетилетия пред милицията. 

Разбрахме и още, че може да си като Ам-Гъл от "Властелинa на Пръстените" на Толкин - да служиш на трима господари - на Бога, на дявола и на егото си. Като сегашният "патриарх" Неофит (агент Симеонов) - Светейшето ни с неговото Безценно - Ачо Младенов. "Симеонов" приел да сътрудничи от интерес, ама никога не сътрудничил - от страх или от некадърност според нас, поне ако приемем официалната версия за това защо досието му е "бял лист" само с името му и датата. Но както видяхме, че едно досие, при това доста солидно, като това на Патриарх Максим, го "няма", така се и съмняваме, че в оригиналния си вид това на "патрика" Неофит, е "чисто".

Кой е митрополит Гавраил Ловчански? Единственият, който преди години открито бламира решението на синода - решение по гайдата на Николай и Галактион за архондсванията - даване на звание "църковен архонт" за сегашни крупни мутри и олигарси - бандитите на Българския Преход. Той рече ясно и публично - макар решението на синода, в Ловчанска епархия архонти няма да има.

Кой е митрополит Гавриил? Един от малцината, ако ли не даже единствен останал, хетеросексуален мъж в синода.

Кой е митрополит Гавриил? Единственият български архиерей, уважаван и в Гърция, и в Москва... Тука Стамбулския патрика, фанариотът дето се мисли за Крал Артур, не намесваме, той не ме интересува кого уважава или не, щото него собствените му архиепископи слабо уважават... А останалите ни владици навсякъде и всички гледат с насмешка.

Кой е митрополит Гавриил? Един от двамата от целия "синод", с които бих останал сам в една стая, без да стоя близо до изхода и със запънат пистолет (с пръст на спусъка) за всеки случай, които преди години видях събрани в една зала по освещаването на храма във Варна "Св. Прокопий" - той и дядо Кирил само излъчваха здраве и благородство. Останалите "зрачиха" околовръст престъпно, налудничаво или перверзно лъчение, което даже големите бради не скриваха.

Кой е митрополит Гавриил? Единственият в светия синод понастоящем, който не само знае кой е Макс Вебер, но може да напише прекрасна студия по темата с наследството идейно на Вебер... В която Двери бг. преди години, радактирайки я публикувайки, на всяко място в нея да изпишат "Ведър" вместо "Вебер".


* * *
 
А кой е поискалият истерично извинения от дядо Гавриил Антонов? Обикновена дверянска ушата маймуна. Навремето, като се запознах с тях виртуално, дето сега искат извинения от митрополита, метнали се "кой как свари" на пиедестала на "литургийния и евхаристиен църковен живот", реших и да ги видя на живо. Колкото пъти идех в храма в София, дето твърдяха, че се черкуват, толкоз пъти от тях само асист. Ани Маринова намирах на Богослужение. Тя просто от протестантcкия си предшестващ период беше наследила дисциплина за участие в Богослужение. Останалите бяха вкъщи си и от там, по интернет и във форумите електронни, определяха кой е черковен и кой не. Същите са и сега.

Само Ани я няма, мамка му! 

Нагледа ни се жената на простотиите и ни заряза!!

14 коментара:

  1. Защо не публикуваш коментари бре? Взех си страхотно биволско кисело мляко, което е продукция на Гигинския манастир- гъсто, прекрасно и с превъзходен каймак!

    ОтговорИзтриване
  2. Щом му е такъв голям каймакът, иди питай дали не са ти продали "мляко" от бивол, вместо от биволица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Млякото им е страхотно,защото са трудолюбиви. Текстурата е превъзходна!

      Изтриване
    2. "Млекце" от бивол се употребява само от незавършили (т.н. вечни студенти)

      Изтриване
    3. Забелязах, че си отговорил в 2:37ч. Не спиш ли? Какво те терзае...съвест, неудовлетворение и разочарование от себе си?
      Лъска ли се повече в режим "stay home"?

      Изтриване
  3. Прочете ли посланието на митрополит Антоний? Вдъхва светлина в душата! +Антоний е мъдър, лицето му излъчва интелигентност, духовна сила и спокойствие.

    ОтговорИзтриване
  4. Гледа ли новото обръщение на митрополит Антоний, което го излъчиха във вечерната емисия на новините? Време е да започнеш да отбелязваш тези изпълнени с благодат изяви а не да се чудиш какви фикции да съчиняваш.

    +Антоний е вдъхновител, обединител, духовен пастир притежаващ мъдрост и огромна вяра. Той е извор на знание и светлина за всеки мирянин!

    ОтговорИзтриване
  5. митр. Здравко от село Мъглиж е един бисексуален селски блудник, падащ си по мъже или по дебели застаряващи лелки. +Здравко = вибраторът на олигархията.

    ОтговорИзтриване
  6. Вероятно пак си се наквасил по време на пост. Какъв живот само, какъв възвишен животец. Порок, грях, малодушие и маловерие са пометнали малкото разум, който е имало в слабия ти cerebrum (γκέφαλος), чийто плод е единствено фикцията.
    Безбожие е да пишеш подобни неща за духовник. Приятно смучене на спирт- единствената ти утеха:)

    ОтговорИзтриване
  7. Няма как това да е духовник, за да е духовник, трябва духовност. А каква духовност има у човек, когото тия около него наричат Живко Манекена (в предния коментар нарочно го "кръстих" Здравко за кодош, защото с обща наша приятелка го наричахме подигравателно тя: Здравчето, а аз: Здравейко), та Манекен го наричат заради суетата му и манията да се снима (типично курвенски навик), викат му и Живко Найка (обичал за дрехи марката "Найк") - заради любовта му към "марка и лукс" - комплексарщина тоест селска. Викат му и Кранист, щото вдигал краката на дебела и много богата жена за пари... Какъв духовник? Свещенослужител е просто, служещ повече на себе си и удовете си, отколкото на свещеното, служещ на последното само ритуално.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти светил ли си му? Под расото ли носи "найки? Завидно въображение! Каква е тази тази завист и злоба, защо си толкова...гнил?!

      Митрополит Антоний е истински духовник и будител, който изпълва сърцата на миряните с вяра, а душите с Божия благодат!

      Изтриване
  8. Аз, когато сключвам брак, бих желал да ме венчае +Антоний!

    ОтговорИзтриване
  9. Мосю тромавел, сега имаш свободно време, защо не започнеш да тренираш (лицеви опори, коремни преси, клекове, напади, скачане на въже) за да придобиеш човешки облик.
    Чети умни книги, научи нов език...

    ОтговорИзтриване
  10. Аз съм икономист по образование и за в бъдеще, бих искал да стана иподякон. Пострижението ми, бих желал да се извърши от митрополит Антоний, защото е прекрасен духовник!

    ОтговорИзтриване