"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

15 април 2020

Вселенският Патриарх лети цивилен (снимка от личен архив)

На тази снимка виждаме през август 1978 г. да летят заедно в самолета за погребението на папа Павел VI в Рим митрополитът тогавашен на Халкидонос и митрополитът на град Филаделфия в Гърция в диоцеза на Вселенската Патриаршия Вартоломей, сегашен Патриарх Вселенски. Интересно е, че последният е цивилен и в костюм, може би защото планира преди погребението да си напазари на пазара в Рим чесън за таратор, чул по радио "Анкара" (тогава интернет нямаше), че в Италия е по-евтин. Снимката ми е любезно подарена лично от собственик на атински частен архив.

Втората снимка е на моя "картина" нова, на която изобразявам въображаема ситуация, но духом близка до някои реалности, как един уж приятел на Вартоломей в БПЦ - архим. Никанор Мишков тича към банка, за да изтегли кредит на чуждо име, защото е намерил загубена на улицата нечия лична карта.





20 коментара:

  1. Ne ti se vijdat snimkite i risunkite....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рисунките...бездарна работа. Прилика(на външност) има само тази, която е с отец Фотакиев.

      Изтриване
  2. Не, че не се виждат, ами са ти малки очите, та не ги събират.

    ОтговорИзтриване
  3. А ти да гледаш участието на митрополит Антоний в неделя за да разбереш защо е обичан пастир.

    ОтговорИзтриване
  4. +Антоний беше с маска. Трябва да вземеш пример и да си съвестен, защото такива като теб допринасят за затваряне! Пък и не може да се пречистяваш, защото не си постил- телесно, духовно и мисловно.

    ОтговорИзтриване
  5. Абе бродяга, този художествен дрисък, където си го нарисувал...срам нямаш ли? Удари дъното, как може да рисуваш такива бълвочи?
    Митрополит Антоний е изключителен духовник, светла личност и благочестив Човек, който е на изключително високо ментално ниво и всеки го уважава. Ти к'ъв си- мързелив, ленив, безделен и безпардонен правещ си ежедневно спиртна гаргара. За това не береш християнски плодове, защото нямаш уважение към светлите духовници и маловерието ти, те е лишило от благодат.

    Нарисувай как +Антоний измолва благодат, спасение и опрощение на заблудени овци като теб.Това е реалната картина, а не тази гнусна фикция, която си драснал след солидна и греховна алкохолна гаргара; самотен, прегърбен над лист хартия с греховно сърце, което пулсира за сплетни.



    ОтговорИзтриване
  6. Виж сега, бълваш фикции за митрополитите и в душата ти няма покой. Какво се пенявиш толкова във "фейсбук"? Този гняв вреди на теб пък и ще те баннат. Какво ще промениш? Ако призивчето ти го приеме вожду, за какво ще си говорите? То вождо може да съди до маркуча а ти до 1/2 незавършил богослов. Нямате капацитет- това е!

    ОтговорИзтриване
  7. Не знам кой го уважава Антоний, но от негови свещеници и епархиоти съм чувал повече подигравки, отколкото за Николай. Като почнеш от дрешките му Nike, па минеш през парфюмите му по 1000 евро капката, та свършиш с курвенската му мания да позира за снимки.

    ОтговорИзтриване
  8. Какво лошо има в марката "Найки"? И аз я харесвам и много други. Нишовите парфюми са по 300 лв. а пък за 1000€...Ти придружител ли си му, че знаеш тези неща?
    Подигравки едва ли има, поредните ти щуротии.
    Ти не се ли снимаш? Съвсем нормално и човешко е.
    Каква е тази твоя завист не знам, като не се харесваш и приемаш- промени се (спорт, нов стайлинг, хубава литература и повече вяра)

    ОтговорИзтриване
  9. Принципно няма лошо да се гиздиш, да се фъскаш и да се снимаш постоянно, ако си мома, еблива стара чанта или звезда.

    Ама това е уж митрополит и духовник, избран изсред монашеския чин. И докато тоя се изживява като политически фактор и общественик, архиепископът на Атина нахрани 10 000 гръцки семейства в кризата с грипа, при това в държава, където им се помага на бедстващите и от властите. А тука ни Бойко, ни кмет стотинка не са дали никому, а Живко духовенстващият манекен се кипри като сгоден циганин и прави изявления, докато клир и правителство се хвалят взаимно от зори до мрак колко са благочестиви и вярващи. Срамота и грехота. Да идат в Сърбия да видят един епископ как изглежда и се обхожда. А те шкембелии и пияници, дето и на носа им го пише, а наш Живко мисли, че играе в Холивуд.

    ОтговорИзтриване
  10. Браво за нахранването на 10000 семейства. Вероятно, ресурсите им го позволяват.
    Митрополит Антоний е блестящ митрополит, а изявленията му хранят духовно миряните!

    ОтговорИзтриване
  11. И нашите ресурси биха го позволявали, ако такива като Антоний не даваха парите за маркови парцалки и парфюми, такива като Николай за таратайки, а всички заедно за гнусни гощавки с от пиле мляко и мъжки и женски курви.

    ОтговорИзтриване
  12. И все пак църквата е духовна лечебница, а не материална. Църквата сме и всички ние, православните християни, които трябва да си помагаме- който с каквото може. Църквата е сложен, съборен и жив организъм, а не някаква си материална структура.

    Всеки ще си отговаря за словата, делата и помислите пред един праведен небесен съд.

    Митрополит Антоний ми допада като духовник,а път ти имаш друг поглед; не съм толкова просветлен за личните животи на духовенството.

    ОтговорИзтриване
  13. Грижата за немощни и сиромаси е категорична заповед на Иисус Христос, даже са имали и каса за целта, от която Юда е крадял и е една от първите грижи на Cветите Апостоли сетне, при основаването на Църквата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това вече е истинско и праведно!

      Изтриване
  14. Митрополт Антоний: Възкресение Христово е вяра, а не рок концерт и шоу в храма.

    По BNT даваха Димитър Тодоранов(пострижение +Антоний), а по NOVA, Vellina боядисваше яйца.

    ОтговорИзтриване
  15. Ще присъстваш ли на богослужението? Аз от вкъщи ще гледам +Антоний.

    ОтговорИзтриване
  16. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

    Гледа ли +Антоний как служи днес? Довечера да го гледаш по "NOVA", защото ще говори за вярата.

    ОтговорИзтриване
  17. Гледа ли участието на +Антоний в "Събуди се?
    Виж в "you tube" как чете "Старата икона" от Иван Вазов.
    Чакаме сега да стане 17 за участието по " NOVA"

    ОтговорИзтриване