"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 "Філософські статті" в Аудіоформат  ТУК

14 април 2020

За капризните идиоти в Църквата

Поп Божидар Главев може често да твори пълни богословски и на общоцърковна тематика безумия, но за едно нещо е безусловно прав. А именно, че тия наши "евхаристийци и литургично възродени" богослови първи ще отворят вратата на храма за Антихриста. Не, аз не говоря за самото богословие на отците Шмеман, Афанасиев, Флоровски, на Булгаков, на Бердяев, а за неговата идеологизация "по фанариотски" от едни днешни псевдоинтелектуалци църковни, които всичко ще дадат и предадат (без даже да го продават), само и само светските, мирските интелектуалци да ги признаят, ако не за равностойни, то за сродни. Ето и сега се видя в дирижираната масова истерия около пандемията с грипа... 

Тълпи от женици без църковно съзнание, но със силно чувство на вина, поради курвенско поведение (или фантазии), разтреперани да не се заразят. Млади, здрави и прави мъже, сложили маски, шофират личните си автомобили, затворени отвсякъде и съвсем сами вътре. Миене на ръце и заливане с дезинфектанти, приличащо вече по всичко на обсесивно-компулсивно разстройство. И нашите "интелектуали" първи, в един глас: Да затворим храмовете! Да спрем богослуженията, да не се причастяваме! 

Сякаш самите тия радетели преди това за често причастяване, като нямаше грип, пък се причастяваха. "Причастяваха" се от вкъщи си - виртуално, а сега пак така виртуално "не се причастяват" и ако ги питате, велика жертва правят, ще речеш блъскаха се пред Светия Потир преди и се биеха за правото на Причастие като чешки хусити с германците... Да се спрем на това и да го повторим, да го обясним подробно! Гледайте, колко е смешно! С години разправяха, че "поповете не им давали да се причастяват", че владиците ги спирали, че църковните бабички със забрадки били и с пъпки с косми по носа, па лошо ги гледали и това ги стресирало. И "воюваха" за правото да се причастяват често, без да направят и грам усилие да се причастяват поне рядко. Ако ги питаш защо, казват ти, че не им давали. Поканиш ли ги??... Сега не били на кеф, не били ги предразположили пак те - поповете и бабите.

А аз за всичките тия години такова нещо не видях - ни в София, ни във Варна. Причастяваше ме в Пловдив даже поп Еленко, на когото в лицето рекох, че е лицемер, че и сам митрополит Луд Кольо, за когото публично - и писмено, и вербално разправях, че е... Луд Кольо. Изтъпаня се лично пред охраната му и почна да обяснявам, че според мнозина е педераст, че според мене е и наркозависим, а по всеобщо мнение е психичноболен. Вляза сетне в храма, оня място не може да си намери от яд и уплах, щото непрекъснато си въобразява, че някой иска да го утрепе и... пак ме причастява. И все така, допреди аспаруховският махленски поп да се самозабрави, да се обиди от името на Господ-Бог... Ама и това мина, щото Църквата не е на дядо му бохчата... На нашите обаче "не им давали", пречили им, спирали ги били. Как? В... интернет... Че и где другаде, като мнозинството на литургия не стъпват почти?!

Е, дойде пандемията с коронавируса и същите тия, дето се драчиха с всички, задето уж не им давали да се причастяват, "забраниха" на всички останали причастието. Имало грип. Аферим бе, идиоти! Грип с под 2% смъртност, дето и над 70-годишния сръбски патриарх го преболедува и оцеля. И после като ви река, че сте идиоти, сърдите се?!

Питайте ги сега, да ви кажат какво трябваше да сторим. Заради "новата мода" да се маскираме, за да угодим на поредната светска истерия и психоза, за да се препоръчаме на разни за умни и хубави, трябваше да забраним причастието насред Великия Пост, да отменим и Великден даже, да спрем Богослужението, което и във времето на император Нерон не е спирало, че и през турско робство даже, че и в Сталинова Русия. Защото имало... грип. Щото разни професори по телевизията рекли, че е така. А тия, като видят професор по телевизията, ще речеш, че майка си виждат. Извинявам се. Невъзрастени намусени остарели "деца". Първо ще ги гонят с лъжичката да ги придумват и да им чакат кефа, за да не рекат, не дай Боже, че не им "дават причастие". Сега пък ще скрием лъжичката, за да не се стряскат от призрака на един грип. И не се усещат, как докато се рекламират за "млади, умни и красиви" чрез безкрайно секуларизираното "богословие на Фенер", наливат вода в мелницата на богохулници. 

Да, точно тоя израз преди няколко часа прочетох: "Докато ние, нормалните хора, си седим у дома и спазваме изискванията, православните талибани лигавят един подир друг една и съща лъжичка!" Тая омраза към Христос и към Евангелието просветна още в призива на коремния касапин Мутафчийски "да не считаме Великден за празник, че не билo време за празници", а тук вече избуява срещу светите тайнства явно и ядно! Разни нагли типове вече открито пишат по разни сайтчета, че "ние сме талибани, дето лигавим лъжицата" - хулят начина, по който през цялата история на БПЦ са се причастявали мъже в пъти по-достойни и културни от тях - завършили в Париж, Одеса, Виена, така са се причастявали и Христо Ботев, и Петър Берон, и Левски, и двамата Славейкови, а не както си представя неясно някоя патица-журналистка, изкласила в някой от десетките "нов-Български" или "свободни университети", като тая, дето "ограмотяваше" във вярата дядо Гавриил. Па накрая му рече, че се бил държал некрасиво с нея. Да беше попаднала на +Луд Кольо, щеше да види "чудо и приказ", ама не попадна. Може би за съжаление, щото на зла слива подобава зъл прът. 

Наистина, огромна е наглостта на богоборците!! Фелацио "с гърлото си правят", содомизират жени, мъже се содомизират един друг, че и невръстни деца. Пикaят си един на друг по лицата и това наричат "нестандартен секс"! А аз трябва да се чувствам "див и гнусен", задето от една и съща лъжица заедно с почтени и нормални хора Причастие взимам?! Аj, сиктер мори!!!... Боже, прости!... 

Или като нашите модерни "богослови" от София, дето и козата си да запишеш, ще завърши, ако е упорита... И седнали да пишат и разясняват "как било в Гърция, как било в Сърбия", според това какво някой им разказал. Всеки Божи ден пътуват през големите градове претъпкани автобуси, както вече писахме, в които мнозина са без маски. Ама тия, ако ги питаме, храмовете трябва да затворим и почти никой вътре да няма, за да не се шири грип... 

А забелязвате ли, че навсякъде избягват да наричат това грип? Или е "коронавирус", или COVID 19.  А то е чисто и просто грип!

Можем ли или не можем да се заразим от общата лъжичка? Разбира се, че можем и затова свидетелстват множество примери от Православното Предание, както и съвети от свети отци и светци как да се избегне. Макар да е малка вероятността, защото лъжичката е сребърна, а среброто има антибактериални свойства, виното в Потира пък е високоалкохолно, т. нар. "ликьорно". Но всичко в тоя живот е въпрос на вяра. Може да си купиш от пекарната курабийка, в която пекарят, в пристъп на умопомрачение, както е описано в романа "Богат-беден" на Ъруин Шоу, е сложил отрова. Ама си купуваме от пекарната печиво все пак? 

Но и това не е най-важното, ами е по-важно друго - и да се заразиш, и да умреш, що от това?! С тебе ли светът е започнал, с теб ли ще свърши?! Според нашата вяра всяко заставане пред Светия Потир е риск. И без всякакви вируси пак е риск. Защото заставаш пред Съда Божий "тук-и-сега", а Бог е в пълното си право, реши ли, да те отхвърли. Както например Юда от Кариот... 

Ами най-красивото, най-дълговечното човешко творчество не е ли белязано от "уханието на смъртта", пред самата нея, често в "танц с нея"? Ама ние, в стремежа си да се оградим от смъртта, се обезчовечаваме. Сякаш, треперейки, не просто ще я отложим, ами ще я избегнем. Що за пошлост и самонадеяност?! Човекът е смъртен. При това внезапно и непредвидимо смъртен. И за това не е нужен вирус, достатъчен е често и един най-обикновен трамвай.

* * *

От другата страна е Бойко Борисов с неговото "огромно благочестие", дето всички сега хвалят - че не затворил храмовете. Бойко просто не иска да дразни поповете и вярващите. Защото Обществото е пред взрив, а и защото БПЦ в момента е златна мина за шайката му. Разкулачват се имоти, събирани от столетия, наливат се субсидии, които изчезват безследно по цялото трасе из джобовете на даващи и вземащи ги, а клириците, през които минават схемите, всячески му се отблагодаряват... Знаете ли например как се печелят избори от ГЕРБ в Пернишко? Чрез адресно регистриране из домовете на приятелите на един архимандрит на десетки "новоявени" избиратели в списъците...

Следва

Няма коментари:

Публикуване на коментар